Läkaren: "De flesta föräldrar gör fel" - Samhälle Åse Victorin är mycket oroad av skärmanvändandet bland barn och unga i Sverige. I sitt jobb träffar hon många ungdomar som är stressade och deprimerade. – Det är så många barn och unga som inte mår bra och det här är en stor anledning, säger hon. LÄS ÄVEN: "Nu använder vi den jättemycket i pedagogiken" (plus) Svårare känna empati How do we get there? - Mia Smith När mina 7or självskattade sig utifrån checklistan i ESP upptäckte jag att en förmåga stack ut. “Jag kan fråga om eller tala om hur man hittar till en plats.” Här var det många som skattade sina kunskaper något lägre än övriga förmågor. Ett tydligt tecken att det här är något jag bör plocka in i undervisningen. SpråklIKT - Pedagog Göteborg Den 6 februari skrev våra elever på Johannebergsskolan ”Elyseum” det första delprovet av svenskans nationella prov med hjälp av provportalen Exam.net. Lärare och elever var nöjda! Vår skola är inte den enda skolan som brottats med att försöka hitta lösningar för att låta eleverna skriva sina texter på datorn, precis som de är vana vid från sitt skolarbete.
Fyra artiklar på KPwebben ang Säker på nätet När du berättar om dig själv Var försiktig när du lämnar ut personlig information på internet. Personlig information är till exempel ditt riktiga namn, e-post, msn, telefonnummer, namnet på din skola eller din adress. Du vet aldrig vem som ser det du skrivit. När du lägger upp bilder En bild som läggs upp på internet kan vara väldigt svår att bli av med. Vem som helst kan ju ladda ner bilden och sprida den vidare. Lägg därför bara upp bilder som det inte gör något att alla kan se. Tips från proffsen: Så kan du som lärare arbeta med digitalisering i klassrummet 1 augusti Hur arbetar proffsen med digitalisering i och/eller utanför klassrummet? Ta del av tipsen vi har samlat ihop från några av landets främsta profiler från skolans värld. Vad är Padlet och hur kan du använda det i undervisningen? Jag brukar ofta lyfta Padlet som ett bra verktyg för en rad olika pedagogiska syften jag tänkte här kort stanna upp vid några sådana syften. Först och främst är Padlet är en digital skrivyta för att kunna samla länkar eller tankar tillsammans så att man slipper skriva i ett dokument och på löst papper. Du kan därför också komma åt den när som helst och från vilken enhet som helst. Så här kommer du igång Först skapar du ett konto loggar du in med Facebook- eller Googlekonto men du kan även skapa konto genom att ange din e-postadress. När du sedan har ett konto skapar du bara Padlet genom att klicka på Make a Padlet sedan skriver du in en titel för din Padlet i den högersflik som dyker upp sam om om du vill en kort beskrivning som kanske förklarar syftet med tavlan.
DIGITALA VERKTYG – Patricia Diaz Följande rubriker hittar du på den här sidan: Kollaborativa kommentars- & delaytor, Kollaborativa skrivytor, Källkritik, Upphovsrätt, Egna bloggar, hemsidor och wikis, Ytor för att flippa videoklipp, Digitala responssystem, Flippytor, Namnslumpare & gruppskapare, URL-förkortare, Film & livesändning, Skärminspelning, Serier & animeringar, Presentationer, Tankekartor, Tidslinjer, Infografik, Sociala bokmärken, Ordmoln, Fria bilder, Bildredigering, Kartor & statistik, Podcast & ljudredigering, Programmering & kodning, Spel, Alternate reality spel, Samarbeta med andra lärare/klasser. För att slippa skrolla så mycket på sidan föreslår jag att du gör en sökning på den rubrik du vill läsa mer om. Prova ”Kringla+F/H” (Mac) eller ”Ctrl+F/H” (PC). Kollaborativa kommentars- och delaytor kan bland annat användas för att snabbt fånga upp var eleverna befinner sig, hur de har förstått mål och syfte med arbetet. PrimaryPad – primarypad.com är ett annat alternativ för kollaborativt skrivande!
Programmera - det kan jag inte så det får jag ju prova! - Sara Bruun Programmera i Scratch har jag aldrig provat på engelska så det tänkte jag vi skulle prova. Jag har inte en aning om det kommer att fungera, men vi får väl se vad eleverna tycker. Jag tänker mig att de ska få de tre lektionerna som är kvar denna termin och de ska då: Nedan kommer hela upplägget. Låna gärna och återkoppla hur det gick! 9–12-åringars digitala liv De flesta 9–12-åringar har en egen smartphone och är på nätet varje dag. Den vanligaste aktiviteten är att spela spel och många tillbringar tid på YouTube. Användandet av sociala medier börjar ta fart, med Instagram som huvudkanal. Visste du att? Det här har barn 9–12 år upplevt på nätet (2014)