Elevhälsan - Elevhälsan - Stina Haraldsson - Mobbningen tar inte sommarlov Snart är det sommarlov, något som de flesta elever ser fram emot. För elever som blir mobbade kan det vara skönt att slippa gå till skolan, men det kan också vara så att mobbningen fortsätter utanför skolan, till exempel i sociala medier som Facebook och Instagram. I en del av de anmälningar som kommer in till Barn- och elevombudet (BEO) ser vi också att skolor ibland avstår från att rapportera, utreda och om det behövs åtgärda kränkningar som sker i nära anslutning till ett lov, trots att skollagen tydligt säger att skolan ska ta tag i problemen skyndsamt. Vi på BEO har nyligen fått in en anmälan om en skola som meddelat att man inte tänker sätta in några åtgärder nu eftersom det snart är sommarlov.
Årskurs 4-6 - Media Smart Media Smart för mellanstadiet består av sju lektioner som syftar till att ge eleverna både en introduktion till reklam, men även fördjupa sig inom områden som etisk reklam, sociala medier och lagar och regler. I ett antal enkla och roliga övningar får eleverna lära sig om reklam och källkritik och för att reflektera över hur de själva påverkas av olika budskap. Du som lärare kan använda hela eller delar av materialet. Varje lektion är fristående och du kan arbeta med dem i den ordning som passar er bäst.
Näthatet tar inte sommarlov – sjätte podden från No Hate om vad föräldrar kan göra Nu börjar sommarlovet – en härlig tid med ledighet, men också en tid då många barn spenderar mer tid framför datorn och kanske mår dåligt. Vad kan man som förälder göra om ens barn blir kränkt på internet? Hur får man som förälder reda på om det händer? Mediekompass för lärare Fler lektionstips >> Lärares egna lektionstips >> NutidskryssGRATISKOPIERINGS-UNDERLAGNutidskryss MediecenterDiskutera medier - boka besök på ett mediecenterHitta ett mediecenter Mediekompass hjälper lärare att använda medier i undervisningen. Bakom Mediekompass står flera stora svenska mediehus och TU (Tidningsutgivarna), en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle. Vi använder cookies på sajten.
6 aspekter av näthat. Archives - No Hate Speech Movement Vad ska man göra med om man har en blogg, ett Instagramkonto eller ett forum och stämningen i kommentarsfältet spårar ut? Och var går gränsen? … Lag och rätt på internet Sociala medier i skolan – att förebygga och hantera kränkningar Olle Cox. Foto: Nathalie Parkvall Sociala medier som Facebook, Instagram och YouTube är idag självklara inslag i ungas vardag. Även lärare använder i allt högre grad nätet för kollegialt utbyte, omvärldsbevakning och som pedagogiska verktyg i undervisningen. Men det gäller också att som lärare kunna hantera de problem som kan uppkomma med en ökad nätnärvaro i skolan. Gilla Hata horan - Lärarhandledning Gilla Hata horan är en ungdomsroman om nätmobbning som har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Friends och Pocketförlaget. Det är en stark bok som väcker många känslor och tankar kring en angelägen fråga som berör unga. Den passar därför bra att använda i undervisningen. Till detta ändamål har Friends tagit fram en lärarhandledning som stöd för klassdiskussioner i årskurs 8-9 och gymnasiet. Här kan du ladda ner materialet gratis!
Checklista för sociala medier Hur används dina personuppgifter i sociala medier? Vad händer med det material du har publicerat? Kan du avsluta ditt medlemskonto? Skolverket har ställt samman en checklista med ett urval frågor som kan vara bra att ställa innan du börjar använda en tjänst, i skolan eller privat. Lektionsplanering – Så slipper vi ett nytt Instagram-fall Vi har nu chansen att slippa ett nytt Instagram-fall. Den nya appen Secret har redan fått fäste i Sverige och har blivit en anonym plattform för att dela med sig av ”hemlisar”. Eftersom appen är anonym så förekommer det inte bara känslor och tankar, likt en anonym dagbok. Det som också förekommer är mer eller mindre grova kränkningar. Unga kränks i ny app Appen Secret skapar oro på skolor runt om i landet. Enligt antimobbingsorganisationen Friends har flera unga utsatts för anonyma kränkningar och hot. Appen har utvecklats i USA och fungerar som ett socialt nätverk likt Instagram eller Facebook.
Planera in No Hate i höst Vuxna i skolan behöver inte vara experter på digitala medier men de spelar en viktig roll i att hjälpa unga som råkar illa ut online. Under hösten kommer mer pedagogiskt material, denna gång med fokus på främlingsfientlighet. Planera in det redan nu i din undervisning! Följande verktyg finns redan tillgängligt för gratis nedladdning på Nohate.se: 9 poddar med tillhörande utbildningsmaterial om lagar kring nätet 6 utbildande poddar på olika teman 4 råd för att förebygga hat på nätet 2 interaktiva utbildningar om hat online No Hate Magazine: en tidning som ger en bild av näthat idag och vad man kan göra åt det, innehåller intervjuer och illustrationer …och mycket mer No Hate Speech Movement är ett initiativ från Europarådet och genomförs samtidigt i en rad länder i Europa.
Prata nätrespekt i skolan Skolan måste ta tillvara internets möjligheter och ge nödvändig kunskap för unga att verka i det digitala samhället. Skolans uppgift är att förbereda elever att bli aktiva samhällsmedborgare. Skolan behöver ta klivet från analog undervisning till en undervisning som förbereder elever för det digitala samhället. Och inte bara tekniskt lära sig använda verktyg, utan att förhålla sig till frågor som säkerhet, relationer, integritet, källkritik och innovation.