Stenålder - Historiska Läs artikeln på lättläst svenska » För 14 000 år sedan var Skandinavien täckt av tjock is. Det var kallt och inga människor levde här. Arbetslöshet och sysselsättning Nationella myndigheter mäter arbetslösheten i medlemsländerna. Det sker i så kallade arbetskraftsundersökningar, AKU. I Sverige är det Statistiska centralbyrån som varje månad intervjuar ungefär 17 500 personer utifrån ett urval på 29 500 i åldersspannet 15 till 74 år om deras arbetssituation. Arbetslöshetsmätningarna i Sverige har pågått sedan 1959. Intervjuaren ställer en rad frågor för att ta reda på den tillfrågades situation. Man tar reda på huruvida personen ingår i den så kallade arbetskraften – alla som jobbar eller är arbetssökande. Digitala kartor och källkritik Digitala kartor förändrar undervisningen Den digitala tekniken har fullständigt revolutionerat användningen av kartor, inte minst inom skolans undervisning. Tidigare var vi lärare hänvisade till de väggkartor som råkade finnas i klassrummet, de kartböcker skolan hade köpt in, de kartbilder som fanns i läroböckerna samt de köpta eller egenhändigt tillverkade overhead-bilder vi hade tillgång till. Antalet möjliga kartor att studera i klassrummet var därför starkt begränsat. Genom internet och annan digital teknik har både lärare och elever tillgång till ett mycket stort antal kartor från i stort sett hela världen på ett sätt som var helt otänkbart tidigare.
Bästa webbsidorna för historialektioner Rome Reborn "Rome Reborn är ett internationellt initiativ vars mål är att skapa digitala 3D-modeller som belyser den urbana utvecklingen i det antika Rom från den första bosättningen i den sena bronsåldern (ca 1000 f.Kr.) till avfolkning av staden i tidig medeltid (ca . 550)."I "Gallery" kan du se bl a filmer av Antikens Rom i 3D-format. Här är en av dem: Visste du att Världskulturmuseerna har skapat en egyptenwebb för barn? Strävorna Senast publicerade aktiviteterSamma area 8C8EAtt väga och jämföra 3A3CVad kan hända? 4D Fyra olika fyrhörningar 8C8EVäga paket och jämföra priser 2A2C3A3CBegreppet pengar 2A3ANyhet!IKT-strävorFrån och med 9 januari och åtminstone två månader framåt kommer vi att publicera en IKT-sträva varje vecka.
Geografens testamente - eller Den stora Sverigeresan: De stora städerna Holger och Mortensen besöker Sveriges tre största städer och deras mest berömda byggnader och platser: Turning torso, Öresundsbron och Möllevångstorget i Malmö; Läppstiftet, Älvsborgsbron och Järntorget i Göteborg; Slottet, Sergels torg, Slussen, Stadshuset och Kaknästornet i Stockholm. Del 8 av 8. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp
Utrikespolitiska institutet Här kan du jämföra utvecklingen i olika länder på tre olika sätt och utifrån drygt 60 variabler. Med Tabeller och grafer kan du studera vad som hänt under en längre tid, till exempel hur den förväntade livslängden ökat från 1960 och framåt. Du väljer själv tidsintervall samt hur många länder som ska jämföras.
Seterra/ geografispel The game Europa: länder is available in the following languages: Seterra finns även som app för Android, iPhone och iPad ! I appen kan du följa dina egna framsteg via topplistorna, du kan spela utan internetförbindelse och du slipper se reklam! (Androidversionen finns både i en betalversion utan reklam och i en reklamfinansierad gratisversion). Seterra är ett gratis geografispel som lär dig länder och huvudstäder i hela världen.
Miljömål - lärarhandledningar under skola De svenska miljömålen handlar om att skapa en utveckling som är miljömässigt hållbar på lång sikt. Att undervisa med koppling till olika miljömål är ett sätt att få in miljödelen i undervisningen om hållbar utveckling. Här hittar du lektionsupplägg om miljömålen; ett för varje miljökvalitetsmål och ett upplägg vardera för generationsmålet och själva miljömålssystemet. Klicka på bilden för respektive miljökvalitetsmål nedan, eller på länkar till höger och längst ned på sidan för att komma till lektionsuppläggen. Lektionsuppläggen innehåller bakgrundskunskap för läraren och visar kopplingen till skolans styrande dokument. Framför allt finns inspiration och idéer om hur eleverna själva kan gripa sig an miljöfrågorna, till exempel genom färdiga elevblad med olika uppgifter, diskussionsfrågor och annat som kan få fart på arbetet i klassrummet.