http://www.levandehistoria.se/klassrummet/kallkritik-historiebruk-rasism
Related: Historiebruk • Källkritik/upphovsrätt • källkritikÅsneryd Åsneryd mitt i Skåne är en fantastisk plats. Mellan de gröna dalarna i sydliga Skåne ligger denna exklusiva turistort, som trots sin stora popåläritet har lyckats behålla sin genuina atmosfär. 736 invånare är bosatta här året runt. Åsneryd har klimatet du drömmer om! En ödes nyck av naturen har lett till att en spricka i jordskorpan låter grundvattnet passera genom det inre av jorden och värms då upp till över 100 grader. Vattnet återvänder tillbaka till ytan i små kokande håligheter. Dessa varma ihåligheter värmer upp dalgången så att vintertemperaturen aldrig understiger +21 grader. Selma Lagerlöf Syfte;Alla elever i klassen har fått till uppgift att skriva ett författar-porträtt i svenskan. Jag valde Selma Lagerlöf. Det jag kände till om henne sedan innan var att hon blev den första kvinnliga författarinnan som fick nobelpriset. Mitt syfte med detta arbete är att ge dig, läsaren, information om Selmas liv och hennes författarskap. Inledning;Selma Lagerlöf är vår mest kända författarinna i Sverige, bortsätt från Astrid Lindgren som är mer känd och populär.
Katarina Östholm: Utan bönder ingen mat – när vi har en landsbygd som kan rädda världen Hönorna levererar supergödsel som sätter fart på trädgården. Dessutom är de fjäderklädda damerna vackra, sociala och har de allra trevligaste kluckande små ljud för sig. Förutom tuppen då, som hörs över hela byn på lördagsmorgnarna. Man kan ju alltid göra ett tuppkok, tänker jag och drar täcket över huvudet. Men det kanske inte passar sig i det stora kött- och matkrigets tid. Industrimaten har tagit över planeten och nu börjar nackdelarna synas. Vad gäller när man ritar av andras bilder - Fotosidans Forum Det svåra svaret är att man inte får avbilda ett foto rakt av, men självklart har man som inom upphovsrättslagen i övrigt rätt att använda ett skyddat verk för att skapa något nytt.Ritar du av ett foto enbart som övning tror jag inte att någon kan säga så mycket rent juridiskt. Gällde det mina bilder skulle jag nog kunna bjuda på det. Men handlar det om någon form av offentliggörande (i tryck eller i utställning) av dina teckningar så tror jag, observera tror, att du inte kommer undan anmälan om du försöker friskriva dig bara genom att ange vem som är ursprunglig upphovsman. Då krävs med all säkerhet tillstånd från upphovsmannen, eller den som sitter på rättigheterna.När det gäller fråga 5 så skulle nog jag säga att då har du förmodligen gjort ett nytt självständigt verk, som du är upphovskvinna till och med alla rättigheter. Det finns en hel del trådar här på FS, bara att skriva in "rätt" sökord som upphovsrätt i formuläret.
Breven avslöjar hennes liv I ett tidigt brev till väninnan Sophie Elkan skriver Selma Lagerlöf om sin litterära förmåga: ”Den är en enda, lång variation över ordet vilja. Det är verkligen som om ingenting vore mig medfött, utan som om jag skapat min begåvning själv genom att önska fram den. Ja, ärelystnaden är mig nog medfödd och rimmarförmågan, men så knappast något mer. Undervisning och lärande i historia – att arbeta med historiebruk - Charlotta Granath Historien upprepar sig, mönster reproduceras. Historien kan visa sig i nya former och skepnader, men vi lär oss av den och när vi håller den levande påminns vi om revolutioner, världskrig, kampen för demokrati och mänskliga rättigheter. Historien ger oss verktyg att diskutera de aktuella samhällsutmaningar med konflikter, flyktingströmningar och kampen för allas lika värde som sker idag. Historien brukas och missbrukas, den används på olika sätt och vi behöver förstå varför och för vilket syfte. I skolan arbetar vi med historiebruk och källkritik. Att göra historia förståeligt och intressant för eleverna kan vara en utmaning då ämnet kan upplevas som irrelevant.
Har du källa på det? - Mikael Bruér I läroplanens första kapitel klargörs att: “Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. "Selma" går i repris – trots hårda kritiken I dramaserien "Selma", som visas på SVT i kväll, skildras författarinnan Selma Lagerlöfs kärleksliv som homosexuell. När den visades första gången 2008 kom stark kritik, både från kulturpersonligheter och från Selma Lagerlöfs familj - ändå visas den igen utan ändringar. – Det är ett kvalitetsdrama och det var åtta år sedan den gick så vi tyckte att det var läge, säger Susanna Balsvik, planeringschef på SVT.
Selma Lagerlöfs familj fortsatt kritik till dramaserien En dramatisering av författarinnan Selma Lagerlöfs liv visas på SVT i kväll. Stort utrymme ges här åt hennes liv som homosexuell. När den visades första gången 2008 kom stark kritik från Selma Lagerlöfs familj som menade att den innehöll felaktigheter - ända går den i repris. – Jag tycker att det är tråkigt att den visas igen. Jag tycker inte om det. Den ger en felaktig bild och den är också väldigt tidstypisk, säger Elisabeth Lagerlöf, brorsbarnbarn till författarinnan.
SVT:s ”Historieätarna” anklagas för antiziganism efter inslag om ”tattare” Senaste avsnittet av SVT-programmet ”Historieätarna” utspelar sig på 1600-talet. I det ska programledarna Erik Haag och Lotta Lundgren föreställa ”tattare” – vilka, enligt medverkande historikern Annika Sandén, var ”ett samlingsnamn på de människor som levde litegrann utanför bondebefolkningen, och urskiljde sig genom sitt sätt att försörja sig och att sätt att leva”. Haag och Lundgren tvingas ta i saker och ting med tygtrasor för att inte vidröra dem, och anses av samhället vara smutsiga.
Fejknyhet om vilka som skändat en kyrka i Kristianstad spreds via Makedonien till USA Att gå upp redan före gryningen är en ovana han försöker bli av med. Men är man vaken så är man. Så medan solen börjar glittra i den gemensamma poolen i bostadsområdet The Brittany i Florida, greppar den tidigare datorreparatören Michael sin rullator och går ut till vardagsrummet. Han häller upp lite kaffe och börjar gå igenom flödet. CNN litar han inte på, inte CBS eller NBC heller för den delen. Men på Facebook finns några av hans favoritkällor. ”Vit fläck i historieböckerna: det var kvinnor som styrde” Nu höjs röster från en rad håll om att synliggöra alla bortglömda kvinnor. Musiker protesterar mot en mansdominerad musikhistoria, Ebba Witt Brattström har länge arbetat för att lyfta fram osynliggjorda kvinnliga författare och konstvärlden förundras varje gång en ny kvinnlig konstnär ur det förflutna får ta plats. Är det dags för en omdaning av historien? Ett fokusskifte som breddar och berikar, inte tittar enögt och förminskar?
Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang? Hur är man källkritisk? Hur kan du få elever att träna på att välja ut trovärdiga källor? Och hur kan eleven visa att de kan använda de källor som de valt ut? Hur för man egentligen ett resonemang? Beevor: ”Nej, det här är inte tredje världskriget” Läs även Krigstrummor mullrar åter i Europa och det kryper i mig när jag hör politiker och medier tala om kriget mot Daish (eller Islamiska staten som de själva föredrar att kalla sig) som ett tredje världskrig. Ända sedan al-Qaidas attack mot World Trade Centers tvillingtorn har andra världskriget kommit att bli den allmänna referenspunkten för i stort sett alla kriser eller konflikter. Inget kunde vara mer vilseledande.