http://www.digitalaskollyftet.se/index.php?option=com_zoo&view=item&layout=item&Itemid=101
språkutvecklande med IKT? Modern teknik Enligt läroplanen för grundskolan, Lgr 11, ska skolan ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande. Men vad innebär det och var börjar man? Hülya Basaran, lärare för nyanlända elever i Trollhättan, skriver så här: "Som lärare kan det kännas svårt att hänga med i utvecklingen av det digitala samhället och finna kraft och tid för att inte bara ta till sig allt nytt utan också utgå från pedagogiska idéer för att utveckla lärprocesser. TLC – Teacher Learning Community TLC – Teacher Learning Community Vi har precis startat upp TLC på vår skola och vi har i vår planering av mötesstrukturen använt oss av sammanfattningen från Sigtuna kommun (se nedan). Vi har planerat att detta ska vara ett långsiktigt arbete och har startat upp sammanlagt sex TLC-grupper på skolan, där jag är samtalsledare i den ena. Totalt har vi tänkt oss att ha tre TLC per termin, och att dessa ska vara frivilliga att delta i. Första gången var dock obligatorisk för alla.
Bloggar för Pedagog Stockholm Varannan pedagogisk hette det, och japp, jag har läst Christina Löfving, Itmammans bok ”Digitala verktyg och sociala medier i undervisningen” och jag fastnade lite ivrigt på det hon skriver om respons och en ide jag har. Respons som leder framåt under hela arbetets gång är viktigt för alla elever. Den som varje dag arbetar utan att mötas av annat än ointresse blir inte motiverad att anstränga sig, vi behöver alla respons, både positiv och konstruktiv respons Inte bara ett bra! eller fint jobbat! utan, det här var intressant, jag undrar hur du gjorde när du fick reda på det. Kan du föresten se om du kan ta reda på om… Pedagogen visar intresse.
Biblioteket IKT Planera för ett ”projekt på plats” som omsätter några av dina kunskaper från kursen med elever, kollegor eller andra i din lokala närmiljö. Att utveckla samarbeten på arbetsplatsen är något jag strävar efter, framför allt under det senaste året. Att försöka se vilka möjligheter som finns. Vilka kompetenser har jag? Hur kan jag använda dem i mitt arbetsliv och i ett samarbete? Prezi i undervisningen- mer än bara snygga presentationer – Fröken Jingfors Prezi används av många för att göra snygga presentationer. I detta inlägg kommer jag inte berätta om hur man skapar presentationer i Prezi, utan hur man kan använda Prezi som ett pedagogiskt verktyg som på olika sätt kan bidra till ökat lärandet. Med Prezi kan man bland annat: Flippa undervisningenLåta eleverna ta del av varandras arbete och uppgiftsbeskrivningen i en och samma presentation. Vara flera som har tillgång till samma presentation och man kan vara inne och arbeta i den samtidigt, perfekt för grupparbeten av olika slag.
Nybörjarguide ~ Kilskrift Din nybörjarguide till att flippa klassrummet Vad bra! Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Men vad är det egentligen? Jag intervjuades av Ålands Radio när jag var där och föreläste. Dessutom har jag med i radioprogrammet Skolministeriet när det handlade om det flippade klassrummet. Instruktioner Jag gör ofta instruktioner inför utbildningstillfällen och vill gärna dela med mig av dem så att de kanske kan komma till ytterligare nytta. Instruktionerna är alla licensierade under Creative Commons BY-NC-ND även om det inte står nämnt i själva dokumentet. Detta innebär att om du för dem vidare behöver du uppge att jag har skapat dem, du får inte använda dem kommersiellt utan lov och du får inte ändra dem. Om du vill använda dem utanför det som licensen stipulerar är det bara att du hör av dig. På grund av att webbsajterna som instruktionerna handlar om ändrar sig hela tiden så blir instruktionerna alltjämt inaktuella.
Sara Bruun - ämnesspanare Periscope är en app som är väldigt inne bland ungdomar just nu. Via appen kan du filma och liveströmma det du gör just då. Tex så visar vissa tv-kanaler via Periscope hur det ser ut bakom kulisserna och andra livesänder när de spelar olika datorspel. Enligt mina elever är det väldigt vanligt i spelvärlden. Du och några kompisar spelar ditt spel on-line och sänder samtidigt detta via tex Periscope live. Det finns naturligvis oändligt många användningsområden mer eller mindre smarta.
Vad är vad? Dags att reda ut begreppen! Men om dina elever tar del av all information innan de kommer till lektionen, vad gör du då på lektionen? Ja, det var en fråga som jag fick av en kollega när jag började flippa mitt klassrum. Den tanke många har när man säger ”flippat klassrum” är ju just den delen av faktaöverföring som nu sker utanför klassrummet, innan lektionen. Vikten av uppmuntran En spännande roll inom kooperativt lärande är Uppmuntraren. Detta är en oerhört viktig roll. Att uppmuntra varandra och glädjas åt sina egna och andras framgångar skapar ett positivt klassrumsklimat där alla vågar försöka och där alla mår bra och känner sig sedda och viktiga. De senaste veckorna har jag funderat en del på det här med att uppmuntra varandra, både på vilka effekter det ger och på vilket sätt det kan göras bäst. För några veckor sedan diskuterade vi detta på träffen med utvecklingsgruppen i kooperativt lärande på vår skola. I en av uppgifterna hade jag nämligen gett ut rollen Uppmuntraren.