Kvinnliga präster - Svenska kyrkan - Om oss Redan 1919 väcktes frågan om kvinnors möjlighet att bli präster. Det skulle dröja nästan 40 år innan kvinnan fick tillträde till prästämbetet. När kvinnorna fick rösträtt 1921 kom även frågan om kvinnors möjligheter att få statliga tjänster i fokus. En långdragen process Efter andra världskriget blev statliga ämbeten och tjänster lika enligt lag för kvinnor och män. En utredning kom där man inte såg några hinder för kvinnliga präster, förutsatt att det redan fanns en manlig präst i församlingen där de anställdes. Ett lagförslag om kvinnors möjlighet att bli präster kom 1957. Året efter lade regeringen fram en proposition i riksdagen om kvinnors behörighet till prästerlig tjänst. Beslutet grundades i teologisk övertygelse om att alla – oavsett kön – skulle ha möjlighet att inneha alla tjänster i kyrkan. Sin första kvinnliga kyrkoherde fick Svenska kyrkan tio år senare och första domprost år 1990. Vid kyrkomötet 1982 togs klausulen bort.
Klartextfrågor Frågor till Sveriges radios Klartext - nyheter på lätt svenska. Frågorna konstruerades av Monica Tanner Krantz Sfi Västerort i Stockholm där hon nu har slutat. Så för närvarande kommer inga fler övningar. Kanske någon annan har frågor till Klartext som jag kan lägga ut till glädje för andra? Ja! Nu har Felicity Nowak tagit över stafettpinnen och gör nya frågor. Lyssna på Klartext och svara på frågorna i ett Worddokument. Texter att lyssna på inför NpSva9 2010-01-08 11:26 Joakim Wendell Här nedan hittar du texter och uppgifter till ett gammalt nationellt prov. Texterna är i pdf-format, så du behöver Adobe reader för att kunna läsa dem. OBS! Att fundera på angående texterna: Vad handlar texten om? Vad är det för slags text? Finns det några texter du tycker är intressanta? Finns det några texter som är ointressanta? Är det några texter som är svåra att förstå sig på? Finns det några texter som har något gemensamt innehåll? Du kan lyssna på texterna här: Introduktion: Mig äger ingen: En avhoppares berättelse: Sådana människor: Miljöflyktingar att vänta: Bluff om klimatet: Att få in ett slag: {jsmallfib [repository]}
Våra svenska dialekter - SweDia 2000 Förmågan att lyssna Det finns en språklig färdighet som är oerhört viktig men som vi inte alltid undervisar explicit i, nämligen förmågan att lyssna. Många gånger tror jag att vi tänker att förmågan att lyssna utvecklas per automatik men lika lite som förmågan att läsa eller skriva utvecklas automatiskt gör förmågan att lyssna det. Det krävs träning och det krävs att någon modellar och undervisar om hur man gör när man aktivt lyssnar. Lyssna, tänker ni kanske nu, lyssna ingår ju som en självklar del av förmågan att kommunicera och att samtala. Förmågan att lyssna i läroplanen Att kunna kommunicera är centralt i mötet med andra människor oavsett ämnesområde eller var i livet och samhället en människa befinner sig. I kursplanerna för ämnena svenska, svenska som andraspråk och modersmål i de obligatoriska skolformerna finns kunskapsområdet Tala, lyssna och samtala med innehållspunkter som innebär att undervisningen ska behandla olika former av samtal och muntliga presentationer. Strategier före lyssnandet
Sfi-podden med livshistorier - Sfi Malmö 7 elever från Sfi på Folkuniversitet i Malmö, med olika bakgrund, erfarenheter och utbildning, berättar sina historier. I slutet av varje månad kommer ett nytt avsnitt. Prenumerera på Sfi-podden på iTunes. Avsnitt 3: Rafiq Albaida Rafiq är från Palestina men lämnade sitt hemland och sin familj som 21-åring för att uppfylla sina drömmar om ett annat liv långt hemifrån. Här kan du lyssna på tredjeavsnittet och klicka dig vidare till iTunes så du kan prenumerera på kommande avsnitt. Avsnitt 2: Ilke Köleli I Avsnitt 2 berättar 31-åriga Illke Köleli från Turkiet om när hon som liten ofta fick flytta på grund av hennes pappas politiska åsikter. Här kan du lyssna på andra avsnittet och klicka dig vidare till iTunes så du kan prenumerera på kommande avsnitt. Avsnitt 1: Nadia Abdurachman I avsnitt 1 berättar 28 åriga Nadia från Uigur i Kina sin historia. Här kan du lyssna på första avsnittet och även klicka dig vidare till iTunes så du kan prenumerera på kommande avsnitt i din poddläsare. OBS!
Ljudböcker på Youtube? Ja! Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube? Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning. Detta är en skatt som många inte känner till, visste du? Saknar du böcker? På svenska? Sök på barnbok svenska eller ljudbok så får du upp olika förslag På engelska? Sök på English talking books, Childrens audiobook, Childrens storybook, Childrens animated books för att hitta ett antal förslag Hörförståelse på engelska Vill du göra egna ljudböcker? Vill du samla dina Youtube-klipp för att lättare hitta tillbaka finns en bra tjänst som heter plistapp.com där du kan göra olika listor att dela med dig av Här är en lista jag gjort: Korta.nu gör länkar korta och begripliga Relaterade Låna gratis e-böcker till iPads Vill du låna e-böcker gratis från ditt biblioteket? I "Allmänt"
Att läsa, skriva och kommunicera bättre | Svensk grammatik - testa dig!