Fejkade nyheter Syfte Vilken betydelse har budskap, avsändare och syfte vid bedömningen av en källas tillförlitlighet? Eleverna ska veta hur de kan gå tillväga för att avgöra om en nyhet eller sann eller falsk. Vilka frågor kan eleverna ställa till nyheten för att bedöma trovärdigheten? Metod Läraren går igenom följande begrepp och på vilket sätt de är relevanta: Olika källor; skriftliga, muntliga och materiellaFörsta-, andrahandskällorAvsändare och syfte (budskap)Aktuellt, eller äldre nyheter? Fler frågor att ställa till en nyhet Om avsändaren: Vem är författare? Eleverna kan fundera på hur ofta de ställer den sortens frågor till sig själva när: de ser på tv-nyheterna,läser i tidningen,hör något som föräldrarna berättar,hör något som en kompis berättar,ser en nyhet på sociala medier. Vad är viral? Viral (virus) är en snabb spridning av fenomen mellan individer i sociala nätverk. Uppgifter att jobba vidare med Vilka fejk/satirsidor känner du till? Vi fortsätter med Konspirationsteorier. Uppgift Fler källor
Skoltavlan Hämta appen här Skapa konto Vad är skoltavlan? Komma igång Vägledningar och info Skoltavlan Workshops & Webinar Komma igång - film Mallar Källkritik Publicerad: 01 januari 2018 Tema: Källkritik, Mediekunskap Journalistens uppgift är att granska och informera. För tidningar är det viktigt att inte bli ett språkrör för politiker, tjänstemän och olika intressegrupper, utan istället ge olika perspektiv på ett problem. Elever uppfattar ofta texter på internet, i tidningar och i läroböcker som absoluta sanningar från någon högre, oidentifierbar källa. För att man ska kunna bedöma nyheter och värdera en uppgifts pålitlighet anger medier var de hämtat informationen från. Lika viktigt som det är för journalister att förhålla sig kritisk inför källor, är det för läsaren att förhålla sig ifrågasättande inför information i medier. Vem är avsändaren? Här kommer en kort övning i källkritik Du kan låta eleverna läsa denna korta text. ”Enligt en ny undersökning är det farligt att borsta tänderna med färgad tandkräm. Räkna: Rätt svar: På sex ställen! Internet kallas ibland det demokratiska mediet. Oklara platser. Vem? Varför? Vad? När? Hur?
Tre tips för källkritisk undervisning – Digi-bloggen Karin Berg, lärare på Schillerskagymnasiet ger tips om tre webb-resurser som hjälper till förstå vikten av källkritiken, filterbubblor och falska nyheter. Användbart både för lärarlagens fortbildning, eleverna och deras föräldrar. Så kom det då äntligen. Läsåret då vi inte längre kan väja för den digitala tekniken. Det är en utmaning och utmaningen antas på väldigt olika sätt runt om i landet. I de nya skrivningarna är källkritiken central. Därför tänkte jag dela med mig av tre resurser som jag den en senaste tiden har snubblat över. Amnesty international Den första är Amnesty International och deras lektionsmaterial "Fånge i nätet". Ekokammaren Den andra sidan jag vill tipsa om på samma tema är Ekokammaren. The future of fake news Tredje och sista tipset är sidan The future of fake news En sida som visar hur vi inom en snar framtid inte kommer kunna se skillnad på ett riktigt filminslag och ett manipulerat.
Klassiska fotobluffar och bildmanipulation | Moderskeppet Moderskeppet Moderskeppet ger dig ny kunskap och hjälper till med problem i foto, design, webb och video. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.Mer om oss Kontakta oss Vi finns i Jönköping. Vi finns där internet finns Whiteboard.fi – instruktioner och tips – Fröken Jingfors Med Whiteboard.fi kan läraren ställer en fråga och eleverna skriver sina svar på sin dator/padda/mobil. Läraren ser samtliga elevers svar på sin enhet i realtid. Till skillnad från många liknande verktyg ser jag också elevernas namn kopplat till deras svar och man kan lätt rensa elevernas svar och ställa en ny fråga. I denna text beskriver jag steg för steg hur man använder verktyget och längst ner hittar ni pedagogiska tips om hur och när man kan använda verktyget som en pedagogisk resurs och tips på saker att tänka på. Alla elever kan svara på din fråga, samtidigt Inga kontonWhiteboards.fi är det enklaste verktyget jag har sett på länge. Så här gör man Skapa ett klassrum Gå till whiteboards.fi och tryck på ”new class”. Hur eleverna loggar in Eleverna går till och trycker på ”join class” och skriver in koden. Hur man skriver i whiteboard rutan Pennan uppe i högra hörnet är markerad automatiskt. Trycker på . Några bra funktioner för läraren. Olika användningsområden
Vems är webbplatsen? Skolans uppdrag Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. Centralt innehåll i samhällskunskap (årskurs 4-6) Information och kommunikation Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, såväl i digitala som andra olika medier, med ett källkritiskt förhållningssätt. Centralt innehåll i ämnet svenska (årskurs 4-6) Informationssökning och källkritik Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.
kallkritik: att hitta korrekt information på internet | internetkunskap.se Postat denfebruari 17, 2010 Taggar: Aftonbladet, Annika Lidne, Bilddagboken, Björn Falkevik, Disruptive Media, DN, Expressen, Facebook, Google, Information, Internet, Internetkunskap, Jennifer Bark, Jerry Silfwer, Källa, Källkritik, Lärare, Mimersbrunn, Skolungdomar, Sociala Nätverk, Sofia Mirjamsdotter, Sondera, SvD, Therese Göterheim, Twitter, Uppsatser, Utbildning, Wikipedia Kommentarer: 17 Responses I den här filmen får du lära dig de viktigaste grunderna i att tänka kritiskt och hitta korrekt information på internet samt tips på webbplatser där du kan hitta användbar och pålitlig information, beroende på vad det är du letar efter. Medverkande: PR-konsulten Jerry Silfwer aka @doktorspinn Jerry är kommunikationsrådgivare och affärsområdeschef på PR-byrån Springtime. Han bloggar på PR-bloggen Doktor Spinn, Springtime-bloggen samt på SSBD. Frågor du får svar på i den här filmen är: Hur värderar du informationen från en sökning? Sökmotorer: Google.se Uppslagsverk: Nyhetsmedier:
Padlet – så funkar det! – Patricia Diaz tl;dr: ett inlägg som handlar om Padlet. Nedan finns en bildguide som förklarar hur det går till att komma igång med Padlet. (Sedan följer ett längre inlägg där verktyget beskrivs mer i detalj.) I en artikel i Grundskoletidningen beskriver jag hur den digitala och kollaborativa ”anslagstavlan” Padlet fungerar och hur verktyget kan användas i undervisningen, till exempel för att snabbt och smidigt samla in entrance och exit tickets. Här finns även länk till ett par år gammalt blogginlägg om Padlet där jag berättar mer om hur jag använder Padlet med eleverna. Använd gärna den här länken för att skapa ett Padlet-konto. Granska kändisar på nätet Lektionens syfte Syftet med lektionen är att få eleverna att reflektera kring den bild vi ger av oss själva och får av andra på nätet utifrån vad vi väljer att visa och dela. Förberedelser Du bör som lärare ha gjort den första delen av lektionen själv innan du gör den med dina elever. Granska den bild som du ger av dig själv på nätet. I två av övningarna ska eleverna göra en mindmap. Genomförande Lektionen består av följande delar: En individuell kartläggning och reflektion kring den bild eleverna ger av sig själva på sociala plattformar.En gemensam kartläggning av den bild en kändis ger av sig själv på nätet.En avslutande reflektion om hur vi styr bilden av oss själva och hur vi vill att andra ska uppfatta oss, genom att välja vad vi delar och gör på sociala plattformar.
Tidningsveckan 2016: FRIA MEDIER 250 år Publicerad: 03 augusti 2016 Lektionsförslag för grundskolans yngre elever Under Tidningsveckan uppmärksammar vi att Sverige har världens äldsta tryckfrihetsförordning från år 1766. Vecka 41,10–14 oktober, inbjuder vi alla lärare på grundskolan och gymnasiet att fokusera på det fria ordet. Kunskap och lek fk-år3 Lektionsförslag för de yngre Tidningsveckan 2015 Planera för deltagande i Tidningsveckan under vecka 41! Vi har planerat för att din klass ska kunna arbeta med dagstidningen varje dag under vecka 41 och presenterar därför fem lektionsförslag. Måndag: Lär känna er dagstidning ATT LÄSAMånga elever är inte vana vid att det finns dagstidningar i klassrummet. Så här första dagen tror vi att eleverna vill bläddra och läsa lite här och där. ATT DISKUTERASamtala kring de nyheter som eleverna har fastnat för. • Hur många har valt någon nyhet som också finns på förstasidan? • Har någon valt den nyhet som också har en stor bild på förstasidan? • Har någon valt en sportnyhet? 1. 2. 3. 4. 5. 6.
Book Creator - bring creativity to your classroom