Tangrams
Here's some puzzling fun for the kids from ancient China! Tangrams, "seven pieces of cleverness", are an ancient Chinese puzzle which is still mind-bending and intriguing today! We've developed some fun printable tangram puzzles which are perfect for kids - they help with logic and thinking skills, dexterity .. and they are just plain puzzling fun! Explore our tangram puzzle printables below... How to play Print out one of our Tangram templates - either in colour or black and white - onto cardstock. Teachers - you can always print these patterns out in greyscale if you are using them in the classroom! Why not print out a set of the tangram puzzle pages, laminate them, and keep them as time-fillers for children who have finished their work early? Print our black and white tangram template onto card, colour, and then cut carefully along the lines to make the seven pieces. Print our colour tangram template onto card and cut - very carefully - along the lines to make the seven pieces.
Elevspel
Spel som lär dig siffror och att räkna. Öva upp den grundläggande taluppfattningen med en abakus eller öva på de fyra räknesätten. Du lär dig matematik genom lek i dessa spel. Här har vi samlat alla spel inom ämnet Matematik. Spelen passar förskolan, grundskolan och ändå upp till gymnasiet. Sortera på hur populär spelen är, hur nya de är eller efter namn. Multiplikation 0 av 45 nivåer klara • Siffror• Multiplikation• Huvudräkning Träna multiplikation med detta spel. Klockan 0 av 17 nivåer klara • Analoga klockan• Siffror Träna analog klocka. Minecraftmatte 0 av 6 nivåer klara • Multiplikation• Division• Subtraktion• Läsfrågor Räkna med Minecraft! Digitala klockan 0 av 12 nivåer klara • Digitala klockan• Siffror Träna den digital klockan med 24 timmar. Tal i bråkform 0 av 5 nivåer klara Här tränar du på tal i bråkform. Bråk - träna och jämför 0 av 4 nivåer klara • Bråk• Hälften• Fjärdedel Här kan du träna på bråk genom att känna igen t.ex. halvor, fjärdedelar och tredjedelar. Räkna pengar Addition Division
Minnesarmband
På en amerikansk skolsida såg jag hur en lärare gjort pappersarmband med multiplikationstabellerna. Jag tänkte att den idén kunde man ju använda till mycket, så jag gjorde några armband på datorn och som jag sedan skrev ut. Här finns breda armband att skriva ut.Här finns smala armband att skriva ut. Ytan i mitten är tom, så att man kan skriva i vad man vill. Om man vill göra många likadana armband, kan man skriva i det man vill och sedan kopiera upp. Fäst ihop banden med en tejpbit, eller sätt en liten bit dubbelhäftande tejp i änden, så kan man bara dra av skyddspappret när man behöver ett armband. Tips på vad man kan använda armbanden till: * Påminnelse om något man ska göra (gå till tandläkaren, gå till spellektion, packa ner läxa... * Som stöd vid arbete (tiokamrater, multiplikationstabeller, formler, begrepp... * Som stöd för arbetsgång (1. Här finns armband med multiplikationstabellerna att skriva ut Har du någon annan idé på hur man kan använda armbanden?
Spagetti, makaroner, hundra miljoner | film i skolan
Spagetti, makaroner, hundra miljoner riktar sig till förskoleklass och årskurs 1 och är en pedagogisk fortsättning av ”Katten, musen, tiotusen”. Makaroner är en liten italiensk kvarterskrog någonstans i Sverige. Den drivs av servitrisen Bibbi och Kocken som har en förmåga att röra till det både i matlagningen och i matematiken. Att gästerna har speciella önskningar gör inte saken lättare. I restaurangköket finns också Mattemusen som bor på en hylla vid spisen och har ett och annat att göra med lösningen på dagens matematiska problem. De tio korta avsnitten är tematiskt uppbyggda med en handling som kretsar kring begrepp som antal, dubbelt och hälften, tid, mönster och volym. Handledning till serien hittar du här. Blomma, blad , en miljard är en matematikserie för de som går i år 2-3 Matteköping är en fridfull liten stad men under den lugna ytan pågår en maktkamp. En serie i tio avsnitt som visar praktiska matematikstrategier. Handledning till serien hittar du här.
Jämföra area | Lära för livet
Idag har vi jämfört arean på två olika tangramkort. Målet med lektionen var att eleverna skulle upptäcka att om en yta kan täckas (tesseleras) av samma bitar har de samma area. Eleverna fick först flera tangramkort och ett set bitar. Om du inte känner till tangram än kan du läsa mer om det här: Materailet kan köpas från flera olika läromedelsföretag eller hämtas från internet och tillverkas enkelt. Det finns även flera appar med tangram. Mina elever behöver fortfarande plocka och flytta på bitarna rent fysiskt. Uppgiften var att hitta den figur som hade störst area med hjälp av bitarna. En efter en hittade vi bitar som var lika stora från båda och lade dem från rakteten till sälen. Slutsatsen att båda figurerna har samma area eftersom alla bitar är likadana och bara byter plats i figurerna (konservering av area).
Språkarbete i matematik | Vi i världen
Idag har vi arbeta med modelltexten om yta och area. Texten finns här: Yta och area. Eleverna fick frågor med sig in i texten. Susanne berättade om texten och vi fick leta efter svaren. Vi markerade svaret med överstrykningspenna i texten. Vad är en yta? Nu var det dags att tillverka en kvadrat med 10 rutor på varje sida. Till sist fick alla skriva svar på frågorna ”Vad är en yta?”
Begreppsväggen Sortera
Vi fortsätter såklart hela tiden att utöka vår begreppsvägg. Nu sist handlade det om att sortera. Vi jobbade men logiska block. – Vad betyder ordet sortera? -Varför heter det sortera? Jag plockade fram detektiven och funderade kring hur man listar ut vad ord betyder. – Hur kan man sortera? Men mönster kan man lägga också. Vi sorterade de logiska blocken och funderade kring hur man kunde sortera. Så la vi mönster också: Vi resonerade kring när det blir ett mönster och kom fram till att det måste vara en upprepning för att det ska bli ett mönster. Allt arbete kring de logiska blocken och ordet sortera blev en ny lapp på begreppsväggen:
Ensam- par – alla | Vi i världen
Igår var det dags att repetera och redovisa areaarbetet. Eftersom det varit lov emellan arbetet och redovisningen fick vi chans att först komma ihåg innan de skulle berätta om begreppet area. Först mindes vi tillsammans vad vi gjort: Texten Kvadrater 10×10 Kvadratmetern 100-rutorsfiguren Areamätaren Tangram Sedan fick vi en minut på oss att tänka själva på frågan vad vi hade lärt oss om area. På detta sätt jobbade vi hela lektionen med olika frågor. Vad har du lärt dig om area? Vi tyckte att detta var ett bra sätt att arbeta.
Helhetstänk med tematiskt arbetssätt och språk i matematiken - Pedagog Skåne Nordväst
På Drottninghögs skola träffar jag en förmiddag Susanne Jönsson som är matematiklärare i arbetslaget för årskurs 2. Mitt emellan två klassrum sitter vi bland tusenfotingar, chromebooks och äppeltryck och pratar om helhetstänk, 2:2 och genrepedagogik. Susanne berättar att de arbetar med genrepedagogik genom att de arbetar med olika genrer i det svenska språket, som beskrivande, instruerande och argumenterande texter. Den återberättande texten och den narrativa. – Vi bygger arbetet på en upplevelse, säger Susanne och berättar vidare att det kan handla om en film, ett studiebesök, om att bygga eller undersöka någonting. Efter upplevelse får eleverna sätta språk på det de upplevt och därifrån skriver de texter i grupp, texter i par samt enskilda texter. I stadsdelen Drottninghög har man den högsta andelen personer med utländsk bakgrund i hela Helsingborgs stad. Det är helheten som är grejen I matematiken handlar det till exempel mycket om nya begrepp och benämningar.
Montessoriinspirerad matematik
Tallinjen! | Annas Klassrum
Idag testade vi våra kunskaper om talen 1-20. Hur förhåller de sig till varandra? Vi spände upp ett snöre i klassrummen och eleverna utrustades med tal och klädnypor. Vart ska talen hamna? Vart på snöret hamnar talet 8 som var först ut? Och hur långt bort ska 12 hamna? Många saker tränades samtidigt, problemlösning, samarbete och så kunskap om våra siffror och tal och hur de förhåller sig till varandra. En del tal hade fått ett rött streck under sig. Inspiration till denna lektion fick jag här!
Montessoriinspirerad matematik | matteblogg på Hjärups skola
Att lösa problem och föra resonemang i matematik | Orka plugga
Fyra knep för att plugga matte Tycker du att det är svårt med matematiken? Här är fyra grundläggande mattestrategier som hjälper dig att minska stressen: Om du kör fast – bläddra bakåt i boken tills du kommer till något som du förstår. Det är b... Att utveckla ett resonemang i svenska Att resonera om något innebär att du fördjupar din åsikt genom att förklara hur du kom fram till den. Att pröva och ompröva i slöjd Att pröva och ompröva är något du gör när du gör en massa olika saker – när du spelar spel, lagar mat eller gör om ett klädesplagg till exempel.