Elevinflytande under bedömningstillfället
Vi har försökt att läsa de abrahamitiska religionerna på fyra veckor. Det är givetvis en omöjlighet för elever i sjuan att försöka lära sig ”alla” viktiga fakta om judendom, kristendom och islam på den korta tiden. Vi förutsatte att de redan hade kunskaper om de tre religionerna från mellanstadiet och satte igång med att jobba med några myter från det gamla testamentet. Vi hade några genomgångar om de olika religionerna och lite om hur några myter skiljer sig åt.
Så hänger du med i djungeln av digitala verktyg
Med hjälp av informations- och kommunikationsteknik (IKT) finns det stora möjligheter att skapa en mer tillgänglig skola för alla elever. Rättstavningsprogram, pedagogiska appar och möjligheten att spela in ljud, filma och fotografera är funktioner som allt mer börjar leta sig in i skolans vardag. Sara Lindqvist, IKT-pedagog, och specialpedagogerna Karin Källander och Camilla Liljedahl arbetar på Skoldatateket i Stockholms stad och har lång erfarenhet av utlåning, utprovning och kompetensutveckling av alternativa och digitala verktyg. Målgruppen är framför allt pedagoger och specialpedagoger som undervisar elever med olika funktionsnedsättningar, men deras tips på digitala verktyg i paddan fungerar för alla elever och pedagoger i skolan. Skoldatateket har tagit fram en lista (som du kan se i sin helhet på nästa uppslag) med 15 sätt för att använda en padda för att stötta, motivera och kompensera i undervisningen. – Det är snarare att det har blivit för många appar.
Betygssamtal utifrån checklistan i ESP - Mia Smith
Som betygssättande lärare är man van vid att frågorna kommer strax före lucia. ”När ska vi ha betygssamtal?” Det eleverna i det läget vill veta är vilken bokstav de kommer kunna läsa sig till på pappret i kuvertet som skickas hem några veckor senare. Ska jag lägga dyrbar undervisningstid på detta? Jag har valt att lägga mina individuella samtal efter jul i år. Eleverna vet redan vilket betyg de har fått, och i det här läget kan vi i stället blicka framåt.
Lärarnas fem favoritappar: Så höjer de undervisningen
I varje nummer av tidningen Skolvärlden delar lärare med sig av sina bästa app-tips till andra lärare under segmentet ”månadens app”. Skolvärlden har satt ihop en lista med lärarnas tips från vårerminen 2019. Här är fem appar som fem lärare använder till vardags i klassrummet för att höja undervisningen:
Äldre på Tallbackas äldreboende i Östersund har fått solrum
Nu kan de äldre på boendet njuta av sol och värme – när som helst, rapporterar SVT Nyheter. Boendet har nämligen fått ett så kallat solrum. – Det är trevligt, man kan sätta sig där och fika, säger Lena Holmberg, enhetschef på boendet i Östersund. Vinterhalvåret förknippas ofta med mörker och kyla.
Teresa Leijonhufvud – Guldäpplet
Teresa Leijonhufvud Munkmoraskolan, Värmdö Presentation Vem är du och vad jobbar du med? – Jag är grundskollärare med behörighet F-6 i alla grundämnen.
Citronsås till fisk - Byhäxan - Recept
Passar framför allt till kokt fisk (lax, gös, hällefisk mm). Urenkel att göra men så god att den enkla satsen nedanför oftast bara räcker till två - fast i ursprungsreceptet stod det 4-5 personer... Skriver 3 som en kompromiss Maträtt: SåsKök: SkandinavienTillagning: KokatTid: 0 minuter Tips på dryck: Serveringsförslag: Källa: 1.5 dlvispgrädde2 dlcrème fraiche1 stfiskbuljongtärning1 stCitron, det rivna skalet och 1-2 tsk av saften
Vad är IKT?
Syfte Vad är IKT och hur använder jag digital teknik? Upplägget nedan kan användas i både fritidshem och skola, till exempel i ämnena svenska, samhällskunskap och religion.
Läkaren: "De flesta föräldrar gör fel" - Samhälle
Åse Victorin är mycket oroad av skärmanvändandet bland barn och unga i Sverige. I sitt jobb träffar hon många ungdomar som är stressade och deprimerade. – Det är så många barn och unga som inte mår bra och det här är en stor anledning, säger hon. LÄS ÄVEN: "Nu använder vi den jättemycket i pedagogiken" (plus) Svårare känna empati
Karolinska Institutet Universitetsbiblioteket
Den här veckan är det Read an ebook week då e-böcker och e-läsning marknadsförs över hela världen. Men går det lika bra att läsa och lära från en skärm som från tryckt text? Bibliotekarierna Ninna Wiberg (Uppsala universitetsbibliotek) och Caroline Myrberg (KI:s universitetsbibliotek) bestämde sig för att ta reda på var aktuell forskning stod i frågan. Resultatet publicerades i artikeln Screen vs. paper: what is the difference for reading and learning?
Vad är Padlet och hur kan du använda det i undervisningen?
Jag brukar ofta lyfta Padlet som ett bra verktyg för en rad olika pedagogiska syften jag tänkte här kort stanna upp vid några sådana syften. Först och främst är Padlet är en digital skrivyta för att kunna samla länkar eller tankar tillsammans så att man slipper skriva i ett dokument och på löst papper. Du kan därför också komma åt den när som helst och från vilken enhet som helst. Så här kommer du igång Först skapar du ett konto loggar du in med Facebook- eller Googlekonto men du kan även skapa konto genom att ange din e-postadress. När du sedan har ett konto skapar du bara Padlet genom att klicka på Make a Padlet sedan skriver du in en titel för din Padlet i den högersflik som dyker upp sam om om du vill en kort beskrivning som kanske förklarar syftet med tavlan.
"Mot framtidens skola - med och utan digitala verktyg!" - Tillväxtportalen
”Skolans digitalisering.” Skriv något om den på Twitter och poppa popcornen… En del förståsigpåare menar att den stjälper mer än hjälper. De hävdar bland annat att eleverna bara får varsin enhet som de knappar på i tid och otid, att digitala resurser enbart stjäl dyrbar lektionstid och distraherar eleverna från undervisningen. Skärmarna ersätter den lärarledda undervisningen.
En guide till Canva och Thinglink
Jag höll för ett tag sedan en workshop för just Canva och Thinglink och jag har fått förfrågan om jag kan dela det jag gjorde då för fler vill lära sig använda verktyget. Kanske någon har nytta av att förkovra sig i detta under mellandagarna så jag delar det så kanske kreativiteten inför terminsstart sätter igång? Jag kör gratisversionerna och det räcker gott och väl. Jag har tidigare bloggat och delat kring hur jag använder Canva så i detta inlägg kommer jag inte lyfta fram hur jag använder mig av Canvorna men hela bloggen här på LR har har många Canvor så jag använder det i nästan alla arbetsområden jag planerar för eleverna. Här kommer två korta filmer och vill du ha den skriftliga instruktionen för Canva hittar du den här och den för Thinglink här.
Laddskåp för 12 surfplattor
Bra att veta! Fraktfritt hela Sverige Rikstäckande leverans i Sverige till huvudentré eller lastbrygga i gatuplan ingår i priset. För privatpersoner skickas skåp under 20 kg till närmaste fraktombud. Inbärningshjälp?