Surfa rätt på Internethavet Anders Hansson, journalist och NE-medarbetare Internet har blivit ett viktigt verktyg för den som söker information och kunskap. Numera finns nästan "allt" på nätet, och vi kan nå det med bara några musklick. Men det som är Internets stora fördel kan i många fall även vara en nackdel. Oftast har man inte tid att läsa igenom allt man hittar. KÄLLA OKÄND/VISIPIX Detalj ur bild från sumerisk kungagrav från 2600-talet före Kristus. Jag har bestämt mig för att ta reda på mer om gerillaledaren Che Guevara. Utan tvivel är man inte klok För det första kan man säga att det inte alltid är så bra att surfa "blint". En klok grundregel när vi söker information är nämligen att vara kritisk. Viktiga frågor En av de största fördelarna med Internet är att ju det är bekvämt. Den första fråga som vi bör ställa oss när vi kommer in på en webbplats är så klart om innehållet är sant eller inte. Det finns också en rad andra frågor som är bra att ställa när man bedömer en webbplats. Vem kan man lita på?
FotoFinnaren.se - Hem Sandra Wissting | Synpunkter och subjektiva sanningar om skola å sånt Ny rapport visar vikten av internet för skolelever Om bloggaren Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, .SE Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Etiketter: IKT, Skolverket, statistik, Svenskarna och internet, Svenskarna och internet 2013, utbildning, Webbstjärnan Idag lanserar vi en rapport som heter Eleverna och internet 2013. I rapporten presenteras massor med statistik och spännande fakta om elever och internet, både i och utanför skolan. Saker som slog oss i arbetet med att titta och analysera siffrorna var bland annat hur viktigt internet är för elevers vardag. En annan sak som vi reflekterade över var den täta mobiltillgången, i stort sett alla elever har tillgång till en mobiltelefon som har en internetuppkoppling. I rapporten ger vi flera förklaringar.
Att söka information - Withalaskolan Söktips När man söker information på Internet via en sökmotor (t.ex. Google) finns det lite knep som man kan använda för att få så bra information om sitt ämne som möjligt. Sökningen sker på ALLA ord som du skriver in i sökrutan. Källkritik på Internet Det finns gott om information att hämta på Internet, problemet är att allt kanske inte är sant eller så är det skrivet med ett särskilt syfte vilket kan påverka informationens trovärdighet. Vem har gjort webbsidan? - Är det en myndighet, privatperson, företag, organisation, någon som kan mycket om ämnet? Varför är webbsidan gjord? - För att informera, sprida fakta, propagera en åsikt, sälja något, underhålla? Hur ser webbsidan ut? - Finns det kontaktinformation? Kan du få information från andra ställen? - Har du jämfört med andra webbsidor?
Litteraturblogga | Webbstjärnan Läroboksförfattaren Filippa Mannerheim har i samarbete med Webbstjärnan tagit fram lärarhandledningen "Litteraturblogga med eleverna" som vänder sig till lärare på gymnasienivå som vill blogga om litteratur tillsammans med sina elever. Från hur du kommer igång med bloggen och skapar den rätta strukturen, via planering av litteraturprojektet, till elevuppgifter, bedömning och utvärdering. Det ingår dessutom förslag på romaner att blogga om, långsiktiga mål för projektet, underlag för betygskriterierna samt en intervju med Kristina Alexanderson som tidigare litteraturbloggat tillsammans med sina elever. Finns nu även som webbkurs! Har du några frågor eller funderingar kring materialet eller hur det kan användas i undervisningen?
Itinspiratören Internet och källkritik Jag har satt ihop en lista med mina favoritsajter när det gäller att arbeta med Internet och källkritik, en viktig grundsten för både elever och lärare idag. Ur Lgr11 kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag / Skolans uppdrag Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. Ur Lgr11 kap. 2 Övergripande mål och riktlinjer / 2.2 Kunskaper / Mål Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska övervägandenkan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande Webbsidor UR Är det sant? Fler tips