Förmågorna/”The Big Five” | Klassblogg för 2a Det här är en berättelse om djuren som symboliserar de olika förmågorna. Berättelsen är hämtat från ”Facebookgruppen The Big Five”, berättelsen är skriven av Camilla Alleqvist. Camillas tanke med berättelsen är att förmågorna förtydligas för eleverna. Hon har upplevt att hennes elever har lättare att komma ihåg förmågorna när de återkommer till berättelsen -”Kommer ni ihåg vad det var som elefanten var så bra på?” Tidsperiod: vecka 11 Lektionsinnehåll: Eleverna lyssnar på berättelsen i halvklass och återberättar delar av berättelsen. Extrauppgift: Eleven skriver en berättelse om djuren och helst få med det djuren är bra på (förmågorna) i berättelsen. Kvällarna på savannen Elefanten levde på savannen i Afrika tillsammans med sina vänner noshörningen, buffeln, leoparden och lejonet. Ibland hände det att de fem vännerna inte förstod varandra riktigt. De fem vännerna lärde sig mycket av varandra under kvällarna på savannen. Så här fortsatte kvällarna vid vattenhålet på savannen.
barkersthlm Högläsning är Fridas nyckel Olika perspektiv är olika sätt att se på saker. Frida Monsén utgår från datorspelen när hon analyserar texter med eleverna.Foto: Håkan Elofsson Det är svensklektion i klass 8, Storvretsskolan i Tumba. Klassen bryter av med en läslektion mitt i temaarbetet om genus. – Vi tar in egna tankar och egna slutsatser. – Vi skriver med egna ord. – Vad händer då med våra kunskaper? – Man dyker djupare in i ämnet. – Ja, och vi skapar något nytt. Frida Monsén påminner eleverna om de olika analysperspektiven kultur, tid och genus. Efter introduktionen delar hon ut en stencil med ett avsnitt ur Jens Lapidus roman Snabba Cash. Under genomgången är det mycket ljud och ganska pratigt i klassrummet. – Nej, du ska läsa! Den här klassen gillar högläsning. – De ska få längta efter boken. Klassrummet inspirerar också. När Frida Monsén började arbeta som lärare trodde hon att de fl esta elever var som hon själv – att de läste böcker. Hon hade lyckats. Numera läser hon bara i klassrummet.
”Kvällarna på savannen” – En saga om The Big 5 | Utbildning ”Kvällarna på savannen” – En saga om The Big 5 En saga av Camilla Allequist, för att förklara förmågorna i The Big Five för de yngsta. Elefanten levde på savannen i Afrika tillsammans med sina vänner noshörningen, buffeln, leoparden och lejonet. Varje kväll när solen gått ner samlades de vid vattenhålet för att lyssna till elefantens berättelser och dela med sig av vad de varit med om under dagen. Det var ofta elefanten som ledde samtalen och han diskuterade och argumenterade med sina vänner i timmar. Ibland hände det att de fem vännerna inte förstod varandra riktigt. De fem vännerna lärde sig mycket av varandra under kvällarna på savannen. Elefanten, noshörningen och buffeln deltog inte i jaktdiskussionerna eftersom de alla var växtätare. Så här fortsatte kvällarna vid vattenhålet på savannen.
Pedagogiskt Perspektiv Scientists Bring New Rigor to Education Research Anna Fisher was leading an undergraduate seminar on the subject of attention and distractibility in young children when she noticed that the walls of her classroom were bare. That got her thinking about kindergarten classrooms, which are typically decorated with cheerful posters, multicolored maps, charts and artwork. What effect, she wondered, does all that visual stimulation have on children, who are far more susceptible to distraction than her students at Carnegie Mellon University? Do the decorations affect youngsters' ability to learn? To find out, Fisher's graduate student Karrie Godwin designed an experiment involving kindergartners at Carnegie Mellon's Children's School, a campus laboratory school. Hundreds of experiments like Fisher's are part of an effort to bring more rigorous science to U.S. classrooms. Now researchers are using emerging technology and new methods of data analysis to create experiments that would have been impossible to carry out even 10 years ago.
Förmågorna | Ullis skolsida För att det ska vara lite lättare för eleverna att förstå vad de olika förmågorna handlar om, använder vi oss av dessa skyltar. Idén till dessa är hämtade av delat material i Facebookgruppen The Big 5, och ursprungligen gjort av Fröken Ann. Här är de olika förmågorna uppdelade lite mera. I lilla rutan står orden som finns i läroplanen. De här 5 ingår i vad vi brukar kalla ”The Big 5″ I min klass jobbar vi jobbar också med de värdegrundande förmågorna. Anne-Marie Körling Rätt feedback visar vägen Bedömning för lärande, BFL, är inne just nu, men ändå inget nytt. Redan på 1600-talet arbetade svenska lärare med formativ bedömning. Men allteftersom århundraden gick, och eleverna som tog plats i skolbänken blev fler och fler, övergick bedömningen till att bli allt mer summativ eftersom den i allt större utsträckning användes som ett urvalsverktyg i stället för som metod att stärka elevernas lärande. Och på 1970-talet fick all bedömning dåligt rykte. Men på senare år har bedömning fått en renässans inom skolan. Det som krävs är att undervisningen blir en interaktiv process där läraren kontinuerligt checkar av var eleverna befinner sig i förståelse, och därmed kunskap, och direkt justerar sin fortsatta undervisning utifrån det. – Det handlar ju egentligen om självklarheter, konstaterar Christian Lundahl, docent och lektor vid Stockholms universitet och professor vid Karlstads universitet. Tre frågor är centrala i den formativa bedömningen: Vad är målet?
Ullis skolsida LYFTIS upplägg - LYFTIS - CETIS Här följer en vägledning för att implementera LYFTIS på skolan. Arbetsgången möjliggör att systemet byggs upp och strukturen får fäste. Den sker i en egen takt som känns relevant och möjlig. Det är viktigt att skolledningen deltar. Varje skola utformar/omformar LYFTIS enligt sina prioriteringar och förutsättningar. Samarbeta gärna med en annan skola. Försättsblad LYFTIS - Vår Handlingsplan för Teknikämnet (word) LYFTIS Steg: Observera att alla dokumenten även finns i pdf-format längre ned på denna sida. Steg 1 - Nulägesanalys Läs Skolinspektionens rapport och diskutera därefter hur teknikämnet ser ut på er skola: Teknik – gör det osynliga synligt, Skolinspektionen Vilka problem känner vi igen? Ange sådant som ni är bra på och sådant som ni ska förbättra. Steg 2 - Identifiering av styrdokument Försök att upprätta en lista över åtgärder i prioriteringsordning. Diskutera: Beskriv skolans teknikprofil – vilka är vi? Steg 3 - Upprätta mål och handlingsplan Steg 5 - Uppföljning Ständig förbättring