Skapligt enkelt i bildundervisning Hur kan Skapligt Enkelt vara till hjälp i undervisningen? Målet med Skapligt Enkelt har aldrig varit att bli en heltäckande bank för att täcka det centrala innehållet för ämnet bild, men en del av de tips som finns här kan användas i bildundervisning i skolan. Se det som tips till det praktiska arbetet och utforma sedan själv lektionen med syfte och kunskapskrav i åtanke. Nedan ger jag exempel på uppgifter som skulle kunna passa till de olika delarna i det centrala innehållet. Det är svårt att göra uppdelningen 1-3/4-6 då många uppgifter går att anpassa till åldrarna. Enkelt pyssel till Alla Hjärtans Dag - vika pappershjärtan till girland - Helena Lyth Ett enkelt och vackert pyssel till Alla Hjärtans Dag. Jag älskar att pyssla i papper och många idéer ligger och gror tills det blir rätt läge att testa och skapa. Just pappershjärtan av solfjädersvikta papper hade jag tänkt länge på. Nu till alla hjärtans dag var det väl ypperligt att sätta tanken till verklighet. Min idé var att göra just en girland men tvekade då hjärtanen var så fina i sig själva. Fast hittade liksom inget ställe att ha dem då så jag fortsatte med girlandidéen.
Lucka 4: Pappersstjärna Här är en pappersstjärna som jag testat göra efter en beskrivning i tidningen 101 nya idéer. Det som behövs är tjockt papper, lim och skärkniv/sax. 1. Skär ut 12 stycken remsor i styvt papper. bilduppgifter Det här projektet var väldigt uppskattat av mina elever i åk 6. Vi kombinerade bild och teknik några veckor, då de båda ämnena tangerar varandra på flera punkter. Uppgiften var att göra en figur med någon rörlig del. Jag visade på två konstruktioner - en med en remsa, som man drog i sidled och en med en cirkulär platta som kunde roteras. Eleverna kunde använda någon av dessa konstruktioner, men de kunde också välja en helt egen. Det första steget var att göra en skiss.
Busor! En trevlig liten bilduppgift som passar liten som stor. Från början skall eleverna inte veta vad det skall bli utan får i uppgift att göra ett antal färgpluttar på ett papper. När färgen torkat ger man dem var sin penna - helst en tunn svart penna, men det går med blyerts också. Sedan skall de göra karaktärer av sina färgpluttar. Forntidskonst ht 2013 I åk 3 läser de nu under hösten om forntiden. I dag på bildlektionen gjorde vi lite grottmålningar. Eleverna fick först svampa sina papper som jag hade rivit till dem. Därefter fick de knyckla ihop sina papper till en lite boll och släta ut dem lite grann igen, Monsterbokmärken. Häromdagen snubblade jag över en himla rolig tutorial på nätet, hur man gör hörnmonsterbokmärken. Så idag satte jag mig ned med papper, penna, lim och sax. Och kamera såklart! Såhär går det till på ett ungefär: Klipp ut en mall som ser ut som ovan. På ett ungefär.