background preloader

Kunskapsbanken, Livets utveckling

Kunskapsbanken, Livets utveckling
Related:  URTIDEN

Dinosaurier (LättLäst) Dinosaurier (LättLäst) Forskning Allt det man vet om dinosaurierna kommer från forskare som kallas för paleontologer. Det är de som till exempel gräver upp fossil (ben och spår efter utdöda djur och växter). När man först skulle beskriva dinosaurierna trodde man att de såg ut som stora ödlor eller krokodiler. Dinosaurierna tar överMan tror att de första riktiga dinosaurierna dök upp för ungefär 250 miljoner år sedan. Det finns olika sätt att dela in dem på. Man är fortfarande inte riktigt säker på hur släktträdet ska se ut. Efterhand som man hittar fler fossil och får veta nya saker, så ändrar man om det. Vill du läsa mer ingående om gruppindelningen av dinosaurierna finns det under Dinoknappen här på UngaFakta. Här kommer exempel på några dinosaurier: Tyrannosaurus Rex - Jättestor köttätare (12 meter) Diplodocus - Långhalsad växtätare (27 meter) Stegosaurie - Växtätare med plattor på ryggen (6-9 meter) Triceratops – Växtätare (9 meter) Under trias var klimatet mycket torrt. De överlevande

Grottmålning Grottmålning Det här behöver du:- Pappersark- Vattenfärg- Tandborste- En hand eller andra saker att måla av Tillsammans med grottmålningar av olika djur så har man också hittat handavtryck på grottväggar. Man tror att dessa konstverk har kommit till när våra förfäder samlat färgstarkt lerdamm i ett vassrör och sedan blåst ut dammet kring en hand tryckt mot väggen. Du kan göra din egna handavtryck på papper med en liknande metod. Doppa en tandborste i vatten, och gnugga den mot en färgkaka av vattenfärg. Lägg din hand mot ett pappersark. Håll den ungefär 5 cm ovanför handen och dra med tummen eller pekfingret genom borsten. När du har fått ett bra färgmönster runt handen är du färdig. Du kan också prova att spraya över saker som hör till vår tid som till exempel en sax, en penna eller en flaska.

Dinosaurie i Papier-maché Dinosaurie i Papier-maché Det här behöver du:- Kraftigt papper eller kartong- Frystejp- Dagstidningar- Tapetklister- Trälim- Hushållspapper- Svamp Stora och billiga dinosaurier kan du själv göra med papier-maché. Börja med att knyckla ihop kraftiga papper till ben, hals, svans och kropp. Titta på bilder av dinosaurier för att se hur dessa olika kroppsdelar kan se ut. Till kroppar kan du också använda gamla påskägg. Sno frystejp runt bitarna, så de håller formen. Riv bitar av dagstidningssidor och doppa dem i en skål med tapetklister. Låt den färdiglappade dinosaurien torka i ett par dar. För att få rynkigt eller knöligt skinn kan du doppa en bit svamp eller skumgummi i trälim, och dutta på dinosaurien. Du kan också rulla små korvar och bollar av hushållspapper, för att göra stora rynkor eller fjäll. När limmet torkat efter ca ett dygn, kan du måla dinosaurien med hobbylack eller allmogefärg. En närbild på huvudet. En färdig Apatosaurus i papier-maché. Lycka till!

Stenåldern - för mellanstadiet För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet.

Dinosauriefotspår Dinosauriefotspår För att förstå hur stora dinosaurierna egentligen var, kan man göra ett eget spår i naturlig storlek. Det är en häftig känsla att ställa sig på det och fundera lite! Vill man sen busa med kompisarna kan man göra en hel rad... Du behöver- Mall (hämta och skriv ut längst ner på sidan)- Papper- Sax- Penna Om DinosauriefotspårStorleken på våra fötter är ungefärlig. Våra fotspår är ungefär medelstorlek. Gör så härBörja med att skriva ut den mall du vill använda längst ner på denna sida. Bilden du skriver ut ligger på ett rutmönster. När du tittar på varje ruta på den utskrivna bilden ser du att de innehåller "olika bitar" av fotavtrycket. För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader.

Bronsåldern och järnåldern För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet.

Varför gör det ont? Det här miniämnet handlar om när kroppen beter sig konstigt och särskilt när det gör ont på olika sätt. För det mesta är det inget farligt, fast det känns riktigt obehagligt. När man blir sjuk eller behöver läka en skada brukar kroppen kunna ta hand om det själv. Kroppen har något som kallas immunförsvar. Det består av olika sorters celler som tar bort farliga ämnen som kommit in i kroppen. De bygger också upp de delar av kroppen som blivit trasiga. Den vanligaste sortens fara som människokroppen blir utsatt för är virus och bakterier. När virus och bakterier angriper kroppen drabbas den av en infektion. Alla saker som händer i kroppen beror på att hjärnan tar emot signaler från nerver och kemikalier som finns i vår kropp. Länkar:

Pyssel Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år. Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Rita en skattkarta Göm något värdefullt och rita en egen skattkarta. Färglägg en vikingagård Här kan du färglägga och rita in egna detaljer som gör bilden mer levande. Gör ett vikingaskepp Klipp och klistra ett vikingaskepp och dekorera det med färg och detaljer. Rita färdigt bilden Mannen hälsar på någon. Gör en brudkrona Klipp ut och färglägg en egen brudkrona med gnistrande ädelstenar. Gör en hjälm-mask Klipp ut en mask för ansiktet som föreställer en dyrbar hjälm från järnåldern. Gör ett bokmärke Måla och klipp ut en fågel att använda som bokmärke. Bygg modellhus från Birka Här kan du klippa ut och bygga modellhus i papper.

Related: