Nytt tema: Säkerhet och integritet på nätet Nu har vi lämnat programmeringen bakom oss för ett tag. Lektionerna i Digitalkunskap kommer handla om Säkerhet och integritet på nätet, de kommande veckorna. 5 december kommer Marcin de Kaminski till Sjöstadsskolan för att hålla en föreläsning tillsammans med eleverna, öppen för föräldrar, skolpersonal och nyfiken allmänhet. Elevernas förvärvade kunskaper måste delas på riktigt. Min förhoppning är att de kommer lära sig mycket som vi alla har nytta att lyssna på, under de veckor som följer. Att förstå hur kod fungerar är en baskunskap i det digitala samhället. Marcin de Kaminski kommer finnas tillgänglig som bollplank för eleverna (en sån otrolig lyx!) Här finns det bra läsning om varför det här är viktigt (om nu någon ifrågasätter det): Marcin de Kaminski och Elza Dunkels är mina husgudar när det kommer till säkerhet och integritet. kulturer.net är Elza Dunkels hemsida. Marcin de Kaminski skriver på cybernormer.se
IKT i undervisningen Torsdagar är min lediga dag. Sista veckan i september spenderade jag den på Bokmässan i Göteborg, ett veritabelt Dreamhack för alla bokälskare. På kavajslaget hade jag ett skolpass och med det hade jag fritt inträde på de seminarier som handlade om skolan, vilket var ganska många. Mitt andra seminarium hade rubriken Men läs då unge! Det sista seminariet var det som jag såg mest fram emot. Barker upplever en stor förbättring i undervisningssituationen men betonar att det inte finns någon forskning som visar att elever lär sig mer genom flipped classroom som metoden kallas. Jag lämnar seminariet med en lite gnagande oro. Det var alltså tänkvärda och intressanta seminarier, men det mest bestående som bokmässan ger upphov till är nog ändå all läslust man får av att gå runt bland alla böcker!
En blogg om skola, skolutveckling och samhällsfrågor | Jag heter Johan Lindström och jobbar som skolledare. Alla synpunkter i bloggen är mina egna. @Aland72 på Twitter. katarinaenbomfransson | Pedagogiska digitala verktyg och klassrumstips Nätkulturer | Elza Dunkels forskningsblogg om barns och ungas nätkulturer, barns rättigheter, lärande och IT. Emil Janssons Blogg I'm All For It! itmamman.se IT förändrar skolan | Andreas Skog, IT-pedagog, skriver om IT i skolan iPedagogen | iPrylar i lärandets tjänst! Lust, motivation och lärande Foto: Shutterstock.com En fråga jag ofta får är om man får fotografera, filma och dokumentera barns utveckling i förskolan? Måste man alltid fråga om lov av vårdnadshavare? Om föräldrar får fotografera på förskolan, eller inte, och i så fall hur hanterar man detta. Vad gör man om foton dyker upp på sociala medier tagna att föräldrar, innehållandes andra barn på förskolan….. I läroplanen för förskolan sägs att arbetslaget ska: ”ge barn möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankegångar, med hjälp av ord, konkret material och bild samt estetiska och andra uttrycksformer. ” Blev så glad när jag ramlade över en sammanställning av Staffan Olsson på Förskoleforum. Jag refererar här till några av svaren på frågor i detta ämne Staffan Olsson tar upp i en artikel på Förskoleforum: Får vi filma eller fotografera även om någon förälder inte skulle vilja det? Kan vi lämna över digitala bilder till föräldrarna?
internetkunskap.se