background preloader

Startsida - Legimus

Startsida - Legimus

Jenny på Wendes: Verktyg som underlättar min lärarvardag Att arbeta som lärare är oerhört roligt och inspirerande. Att också få lov att arbeta med den digitala tekniken i lärandet och undervisningen gör att ens arbete blir än roligare. Det tycker i alla fall jag. Jag försöker hålla mig uppdaterad i den nya tekniken och jag försöker lära mig olika program och appar som på olika sätt kan bidra till att min undervisning skapar ökade förutsättningar för alla att lyckas. Jag tänkte här nedan kommer med några tips på program och appar som jag har stor nytta av i min undervisning och som jag hoppas du också kan ha nytta av. För alla de som har läs- och skrivsvårigheter är det guld värt att kunna använda LEGIMUS. I min historieundervisning använder jag en hel del tidslinjer. I undervisningen kan det också vara av intresse att ibland köra röstningar eller kanske omröstningar. När undervisningen ska utvärderas kan det ibland vara bra att göra utvärderingen digital. Ibland vill man skapa en gemensam samarbetsyta och till detta använder jag PADLET.

Tecken som stöd: TIDSLINJE-material Har fått många frågor om varje del kostar 200:- på tidslinjematrialet, men jag vill förtydliga att du får allt material och delar för 200 Tidslinjen innehåller 4 olika delar + bilagor. När man har beställt och betalat kommer det länkar till den mailen man har valt att registrerat. Här nedan ser ni ett smakprov på hur det ser ut. Tanken är att man 1. Eftersom det tar mycket tid att fixa detta material kommer jag tyvärr inte dela med mig det helt gratis utan jag kommer att ta ut en symbolisk summa för materialet på 200 kr. Materialet levereras som en länk till din mail, som du hämtar hem via nätet. . ÄR NI INTRESSERADE GÖR SÅHÄR: Maila till teckensomstod@hotmail.com om ni vill köpa så jag kan registrera er med namn och mail när jag ser att betalningen kommit in får ni ett mail med pdf-filer och ett kvitto på betalningen. Företag/ skolor kan beställa om de så önskar, man kan få kvitto, det får man skriva om man vill ha i mailet. Med vänlig hälsning, Emma

Ipad/Iphone & kamera | Dyslexitips.se För de som använder surfplatta av annat märke än Apple rekommenderar jag starkt ett besök på Tortalk hemsida de har lyckats med att använda talsyntesen på ett riktigt bra sätt jag är mycket imponerad Ipad och iphone har numera både talsyntes och diktafon inbyggt. Du kan alltså nu mera läsa med öronen och skriva med munnen. Du markerar bara texten och trycker på läs upp så läser din ipad/iphone upp texten för dig. Du trycker på mickrofonen bredvid mellanslag och pratar så skriver ipad/iphone åt dig. Innehåller en Ipad ipad är enligt mig det bästa som hänt oss dyslektiker. Om jag hade jag fått en sådan här Ipad när jag gick i grund skolan så tror jag inte att min dyslexi blivit något stort problem för mig.Med ipad så går allt så mycket fortare man kan till exempel snabbt och enkelt förstora upp texten i en pdf fil eller ett mail till en lättläst storlek. För dig som är dyslektiker finns anpassade böcker som går att ladda ned till Ipad. klicka på länken nedan Ibooks

Programming in Scratch “Although many of the programs designed to teach kids to code are very simplistic, many of them, like Scratch, are suitable for all ages. It doesn't matter how old you are…Get started with the basics of programming!” -Lifehacker Want to learn computer programming, but unsure where to begin? This course is an introduction to computer science using the programming language Scratch, developed by MIT. No previous programming knowledge needed. This material is based upon work supported by the National Science Foundation under Grant No. 1044106.

Appar - med möjligheter Länk till Android-appar Talsyntes Text till tal Aktivera den på iPad inbyggda talsyntesen. ClaroSpeak 40 kr - ljudar, läser, sv och eng röster ingår och Ordprediktion. IntoWords 129 kr - läser, ordprediktion (OCR för 45kr) till iPad. AppWriter 65 kr iPhone 279kr iPad, men skolor 35kr/elev i alla enheter. Skolstil 2 75 kr - ljudar, läser ord och meningar. Tal till Text och Översättning - uppkoppling nödvändig Aktivera tangentbords-diktering på iPad. Google Översätt gratis - skriv/ prata in och översättning blir uppläst. SayHi 50 kr - prata eller skriv och översättningen skrivs och läses upp. iTranslate Voice 75 kr - prata och översättningen skrivs och läses upp. NE-Språklexikon - gratis för den som har konto i NE. Uppläsning av PDF ClaroPDF 39 kr+20 kr/röst - läs i pdf (bra inställning "speak on tap"). AppWriter 65 kr iPhone 279 kr iPad med OCR, 30kr webbapp. Leka och skriva till läsning ASL skrivbok 75 kr - bokstavsljud, ord, mening, talsyntes, bild+text. PicCollage gratis - skapa bildcollage.

Your All-In-One Dashboard: Welcome to 'My Sites' Back in 2006, Wix came on the scene to change the way people create websites. We built a powerful yet simple solution that made the process fun and creative, without having to know the complex language that is code. Fast forward nine years and the Wix website building platform has become so much more. This is where the shiny new ‘My Sites’ section comes into play. 1. 2. 3. Once you’re in, there’s tons to explore. Dashboard This space is kind of like a virtual corkboard of all the things you want at your disposal. Popular Shortcuts This is one of our favorite aspects of the My Account area. Duplicate Site Create a second copy of your site – text, images and all. App Market Looking to up your site’s engagement? Apps that you’ve already added to your site will appear on the left panel. Online Store If you’re selling products through your website, you’ll want to utilize this area. Ready to take your business online?

Digitala verktyg – supertips Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här). Men för många är vägen dit fylld av ”digital stress”, det vill säga man har förstått vad verktygen kan tillföra undervisningen, men insatsen att lära sig verktygen är just nu alldeles för stor. Därför blir det oftast ingenting. En sätt att göra berget lite lägre är att introducera enklare digitala verkyg regelbundet, till exempel med ett tips i månaden. Då hinner alla testa tipset och kan delge varandra erfarenheter. Vi kan kalla dem supertips: Utan inbördes ordning. Skapa ett konto på Youtube (eller använd befintligt Googlekonto) och spara favoritklipp i spellistor som senare kan delas. Klipp från Youtube kan startas vid önskat läge. Ta en bild av tavlan efter en klockren genomgång. Använd elevernas texter i undervisningen. Använd ”Tillägg” i webbläsaren.

Parked at Loopia Logopeden i skolan Bästa sidorna för att skapa presentationer Mural.ly Ett bra gratis verktyg som man kan skapa presentationer med. Du kan skapa din presentation genom att välja bakgrund och lägga till text, webbsidor, bilder m.m . Du kan enkelt dela ditt arbete med andra genom att skicka en länk eller genom att att bädda in den på en webbplats eller blogg. VoiceThread VoiceThread är ett verktyg som hjälper dig att skapa bild- och videopresentationer. Emaze Gör fantastiska presentationer med emaze.com. Present.me Present.me låter dig skapa effektiva presentationer med PowerPoint-filer. Zoho är ett verktyg som hjälper dig att skapa presentationer. Haiku Deck Page O Rama Page O Rama är en kostnadsfri tjänst för att snabbt skapa fristående webbsidor eller presentationer. Dropr Dropr är också en kostnadsfri tjänst för att skapa portföljer av dina bilder, videoklipp och ljud-filer.

Lärportalen Alla elever har rätt till en likvärdig utbildning. Av skollagen framgår att eleverna ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag och ska sträva mot att uppväga skillnader i elevers förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Alla som arbetar i skolan har också ett särskilt och gemensamt ansvar för de elever som av olika anledningar behöver stöd i sitt lärande. Inkludering talar för idén att skolan ska utformas utifrån elevers olika förutsättningar, där eleverna kan vara delaktiga i sin utbildning och få ett utbyte både kunskapsmässigt och socialt i ett gemensamt sammanhang. Forskning inom det specialpedagogiska fältet belyser bland annat hur skolan ska kunna möta alla elevers olikheter och skiftande behov. Modulen består av delar:

Multiplikationsbingo Sidan du försöker nå kräver att du är medlem i Lektionsbanken. Logga in Du åtar dig ingenting och det kostar inget. Bli medlem i Lektionsbanken Pys lagom! | Specialpedagogik Begränsad kunskap och förutfattade meningar. Det var Katarina Svanbergs bild av vad lärare på högstadiet visste om undantagsbestämmelsen när hon för dryga två år sedan skrev uppsats på speciallärarutbildningen i Malmö. – Undantagsbestämmelsen var inte på agendan vare sig när vi var verksamma i grundskolan eller gick speciallärarutbildningen, säger Katarina Svanberg som i dag är speciallärare på Skolan på Ön i Limhamn i Malmö. Till stor del bekräftades hennes föraningar. Lärarna, specialpedagogerna och speciallärarna i undersökningen hon gjorde tillsammans med kurskamraten Jeanette Lindell, kände förvisso till undantagsbestämmelsen. – Lägger man samman bilden så är de flesta mycket osäkra på det mesta som gäller undantagsbestämmelsen, även de som har fått utbildning om den. Osäkerheten bland lärarna riskerar att leda till att eleverna får lägre betyg än vad de i annat fall kunnat få, tror hon. Det är svårt att hitta forskning om bedömning och funktionsnedsättning.

Related: