Rate Your Writing Chart This summer is flying by and I’m starting to feel a little panicky even though school doesn’t start until the last week of August. It’s time to get crackin’ on my to do list. I’m sure many of you have seen this rating chart on Pinterest. Not only do I love it, but I NEED it! The only problem is that it’s geared towards 1st grade. I decided to create my own to use with my 3rd graders. I haven’t decided if I want to start with the 4 sample on top or the 1 sample.
Vikten av effektiv feedback - sluta sätt ut betyg! - Sara Bruun I mitt förra inlägg skrev jag om hur du kan ge snabb och indivduell feedback genom att använda Google Formulär och Flubaroo . Idag fortsätter jag skriva om vikten av feedback, hur du kan arbeta smartare och bli mer effektiv i ditt arbete. Inför dagens text har jag läst en riktigt bra bok i ämnet- Återkoppling för utveckling av Helena Wallberg. Mitt eget mål för läsåret 2015/2016 var att utveckla sättet jag ger feedback på. Vi lärare måste alltså undervisa eleverna om hur de använder sig av feedback och att tanken faktiskt är att de ska lära sig något av de kommentarer de får. Själv har jag fastnat för att ge muntliga kommentarer genom att jag skärminspelar elevernas uppsatser. Ett annat toppentillägg att använda är Kaizena. Vissa kommuner har av någon märklig anledning spärrat dessa tillägg så att de inte går att använda. Om du inte har tillgång till digitala verktyg på din skola och eleverna måste skriva för hand kan du använda din telefon eller om du har Ipad. Lycka till! / Sara
Start - Bedömningsportalen Eng åk 9 Writing - Nationella prov i främmande språk, Göteborgs universitet Här ges exempel på autentiska elevtexter som bedömts uppfylla kunskapskraven för betygsstegen E, C och A vad gäller skriftlig produktion och interaktion för årskurs 9. Underlaget för exemplen är uppgiften A Letter to CONNECT, i vilken det finns ett brev som ska besvaras. Brevet innehåller ett antal frågor/punkter som elever kan ha som stöd när de ska visa sin förmåga att skriftligt beskriva, förklara och diskutera på engelska. För varje nivå (E, C och A) finns ett exempel med en utförlig kommentar som motiverar bedömningen. Exempel på texter bedömda som E Exempel på texter bedömda som C Exempel på texter bedömda som A Bedömningsstöd engelska grundskolan Delprov B i ämnesprovet i årskurs 6 i engelska prövar elevernas receptiva förmåga, att läsa och förstå och att lyssna och förstå. Delprovet består därför av två delar, B 1 och B 2, där B 1 prövar förmågan att läsa och förstå. Många elever läser selektivt Bedömningen av elevers förmåga att läsa och förstå skriven engelska fokuserar på förmågan att förstå helhet och sammanhang, men också på att uppfatta detaljer. Olika typer av texter i ämnesprovet I ämnesprovet möter eleverna uppgifter som är konstruerade på olika sätt, för att pröva olika sorters läsning. Fokusera på om svaret är begripligt Både text, frågor och svarsalternativ måste läsas noga och tolkas rätt för att frågorna ska kunna besvaras. Flervalsfrågor Även när det gäller flervalsfrågor kan elevernas svar ge en del upplysningar. Ibland visar elever att de har svårt att ta sig igenom en text som innehåller ord som de inte stött på tidigare eller inte kommer ihåg betydelsen av. Översikt: Bedömning Delprov B (pdf, 163 kB) (pdf, 400 kB)
Bedömningsstöd moderna språk grundskolan Provmaterialet ger dig som lärare möjlighet att pröva färdigheterna höra, läsa, tala/samtala och skriva. Det är viktigt att provmaterialet används så som det är avsett, nämligen vid slutet av kursen. Du behöver använda alla fyra delprov, alltså även Tala/samtala och Skriva, för att bilden av elevens samlade kunskaper i språket ska bli tydlig. I det receptiva provet, det vill säga Höra och Läsa, räknas resultaten samman. Detta knyter an till ämnesplanen för moderna språk, där de receptiva färdigheterna inte är uppdelade, liksom till den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS). Dessutom kommer bedömningen på detta sätt att baseras på ett större antal poäng, vilket ökar reliabiliteten. Elevens resultat på uppgifterna i de två delproven förs sedan in på sammanställningsblanketten, som du hittar sist i lärarinformationen.
Bedömningsportalen i grundskolan En representant från skolhuvudmannen ansöker om inloggningsuppgifter till bedömningsportalens kontohantering genom att skicka ett mejl till Skolverket. e-tjanster@skolverket.se När ansökan är godkänd skickas inloggningsuppgifter till den angivna e-postadressen. Inom 1-2 veckor skickas också en säkerhetsdosa till den postadress som är registrerad som huvudmannens arbetsplats. Huvudmannen använder användarnamn, lösenord och säkerhetsdosa för att logga in och hantera konton till bedömningsportalen. Gå direkt till kontohanteringen Rektorns inloggningsuppgifter skapas när huvudmannen har registrerat rektorn i kontohanteringen.
Exempel: uppgiftstyper - Nationella prov i främmande språk, Göteborgs universitet Engelska 5 - Nationella prov i främmande språk, Göteborgs universitet Här ges exempel på olika typer av uppgifter som kan förekomma i nationella prov i Engelska 5 i gymnasieskolan. Provuppgifterna kommer framför allt från utprövningsmaterial som inte använts i prov, men också från tidigare givna prov, som inte längre omfattas av sekretess. Observera att dessa uppgifter främst avser att exemplifiera olika typer av uppgifter som kan förekomma i proven, så elever inte ska känna sig främmande för hur de ska genomföra en uppgift i provsituationen alla typer av uppgifter inte förekommer varje gång och att nya format kan komma att introduceras exempeluppgifterna inte sammantaget utgör hela, representativa prov - vare sig när det gäller omfång, svårighetsgrad eller autenticitet de uppgifter som används i prov till stor del är autentiska, till exempel reportage och radioprogram, varför restriktioner för copyright begränsar våra möjligheter att publicera uppgifter på nätet Ämnesplaner i Engelska Skolverkets kommentarmaterial till ämnesplanen: Om ämnet Engelska
Engelska 6 - Nationella prov i främmande språk, Göteborgs universitet Här ges exempel på olika typer av uppgifter som har förekommit och kan förekomma i nationella prov i Engelska 6 i gymnasieskolan. Proven i Engelska 6 har samma övergripande karaktär och utformning som tidigare i Engelska B och samma indelning i delprov. De exempeluppgifter som finns för EnB är följaktligen också relevanta för En6. Provuppgifterna kommer framför allt från utprövningsmaterial som inte använts i prov, men också från tidigare givna prov, där återanvändningstiden har gått ut. Observera att Skolverkets kommentarmaterial till ämnesplanen: Om ämnet engelskaGenerella bedömningsanvisningar Focus: Listening What's the Topic? Ljudfil (ca 14 min/12,9 MB) Bedömningsanvisningar What's the Topic? Ljudfil (ca 12 min/11,8 MB) Bedömningsanvisningar Welcome to Canada Ljudfil (ca 14 min/13,4 MB) Bedömningsanvisningar News Items 1 Ljudfil (ca 13 min/7,4 MB) Bedömningsanvisningar News Items 2 Ljudfil (ca 20 min/18,2 MB) Bedömningsanvisningar Focus: Speaking StressElevkortBedömningsanvisningar (Gy2011)
Engelska 7 - Nationella prov i främmande språk, Göteborgs universitet Här ges exempel på olika typer av uppgifter som kan förekomma i kursproven i Engelska 7 i gymnasieskolan. Provuppgifterna kommer från utprövningsmaterial som inte använts i prov. Observera att dessa uppgifter främst avser att exemplifiera olika typer av uppgifter som kan förekomma i proven, så elever inte ska känna sig främmande för hur de ska genomföra en uppgift i provsituationen alla typer av uppgifter inte förekommer varje gång och att nya format kan komma att introduceras exempeluppgifterna inte sammantaget utgör hela, representativa prov - vare sig när det gäller omfång, svårighetsgrad eller autenticitet de uppgifter som används i prov till stor del är autentiska, till exempel reportage och radioprogram, varför restriktioner för copyright begränsar våra möjligheter att publicera uppgifter på nätet Focus: Speaking I par ska eleverna tillsammans diskutera två olika ämnen. Exempel på elevkort Focus: Reception & Usage - Listening Aspects of British Life Ljudfil (12 min/17 MB) What's Missing?
Att bedöma språklig kompetens. Rapporter från projektet Nationella prov i främmande språk Home Browse Sign on to: GUPEA > Faculty of Education / Utbildningsvetenskapliga fakulteten > Department of Education and Special Education / Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (2010-) > RIPS: Rapporter från Institutionen för pedagogik och specialpedagogik > Att bedöma språklig kompetens. Files in This Item: © Göteborgs universitet 2011