Entreprenöriellt lärande – vad är det?
Jag skrev tidigare ett inlägg om hur jag tänker kring LPP-arbetet och då lovade jag att jag även skulle skriva ett inlägg om entreprenöriellt lärande. Begreppet entreprenöriellt lärande är nytt för många av oss men innebörden är inte ny på något sätt. Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att stimulera arbetet kring entreprenörskap i skolan och detta ska genomsyra skolans alla nivåer. Enligt regeringens Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet (.pdf) ska entreprenörskap löpa som en röd tråd genom hela utbildningssystemet. Hela utbildningssystemet. Entreprenörskap är en av EUs 8 nyckelkompetenser för livslångt lärande och de entreprenöriella kompetenserna är efterfrågade på arbetsmarknaden. Entreprenörskap är ett nytt ämne i gymnasieskolan. En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. (Lgr 11, kap 1) Det är dessa generella kompetenser som man kallar för det entreprenöriella lärandet och Skolverket definierar det (.pdf) så här: /Anna Kaya
peer instruction-formation bedömning
Sjumilapraktiken – Framtidsvärden i praktiken
Växersådetknakar | En blogg från Årstaskolan
Hej. Vill du vara med i en tävling där man kan vinna böcker? Nu ska du göra ett eget radioprogram. Först ska vi lyssna på delar av några sommarpratare i P1: Lyssna och fundera på vad programmet handlar om? Let’s start a new Theme. Themework.se/ThisIsEngland Nu är det dags för Påsklov! Glad Påsk! Vad är ordklasser? Länkar: UR Grammatikbolaget – Verb UR Grammatikbolaget – Substantiv UR Grammatikbolaget – Adjektiv UR Grammatikbolaget – Pronomen UR Grammatikbolaget – Adverb UR Grammatikbolaget – Prepositioner Förmågor att öva på: Som vanligt måste vi ”metakognitiva” en hel del först. Ur läroplanen: Undervisningen ska hjälpa eleverna att utveckla förmågan att: Urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer. På måndag och tisdag är det dags för Word Battle. Det går till så att det finns tre stationer i klassrummet och klassen delas upp i tre grupper. Översätta: Här finns det långa ordlistor (1-120). Läs mer om oregelbundna verb här. Good Luck!
Kooperativ redovisning – Kooperativt Lärande
Eleverna har haft i uppgift att intervjua sina föräldrar om deras yrken. De har sedan skrivit en beskrivande text om detas yrken. I stället för att som på traditionellt sätt stå inför hela klassen och redovisa så har de fått redovisa för varandra i små grupper. Innan vi startade skrev vi på tavlan vad man ska tänka på när man redovisar på detta sätt. Nu är alla yrkena samlade i en mapp så de finns tillgängliga för alla att läsa. Att redovisa kooperativt När man arbetar i klasser upp mot 25-30 elever kan redovisningar ta lång tid, även om du låter eleverna arbeta i par eller grupper. I "Allmänt" Konsten att konstruera frågor I all undervisning och speciellt när du använder dig av KL behöver du som lärare snabbt konstruera spännande frågor som leder till diskussioner, undersökningar eller handlingar. Struktur: Huvuden ihop! Grunden i kooperativt lärande är att vi tänker tillsammans.
Fernström och Sahlin
frågor/prov program
the big 5, Christian Lundahl
Skolöverstyrelsen.se | En forskarblogg om skola, utbildning och utbildningsvetenskap
Related:
Related: