background preloader

Sommarpratarna

Sommarpratarna
Undervisar du en 9:a i svenska just nu? Här kommer världens bästa tips på hur du kan avsluta terminen på ett minnesvärt sätt. Det var två år sedan som jag hade niorna som jag gjorde detta med, så en del detaljer har jag nog glömt bort men jag ska försöka berätta om det i stora drag. Jag bestämde att vi skulle göra ett Sommarpratarprogram. I grunden kan man säga att de utgick från den skrivuppgift som många svensklärare känner igen som "Boken om högstadiet". Så här känns det att sluta skolan Om jag fick göra om nian skulle jag… 6:an 7:an 8:an 9:an Då gjorde jag bort mig Vad jag kommer att sakna Därför gick det snett med… Jag är stolt över.. Viktiga personer för mig.. Händelser som har format mig som människa.. Innan de började skriva var vi överens om att det var bättre att skriva mycket om få rubriker än lite om många rubriker. Manuset skrev de på i skolan och sedan spelade de in det hemma och använde då Garageband.

Sommarpratare i P1 Vi ska snart börja med nästa projekt i svenska – sommarpratare i P1. Här kan ni titta på hur det är tänkt att genomföras. Nedan får ni mer information om syfte, undervisningens upplägg och bedömning. Sommarpratare by annikasjodahl508543 on GoA Syfte och innehåll Vi ska arbeta med sommarprat under ett par veckor där vi både ska lyssna och analysera några kända sommarpratare på P1. Vi ska använda oss av gestaltningar, bildspråk och den dramaturgiska kurvan när vi bygger upp talen och ni kommer få en skrivmall. Ur det centrala innehållet i svenska hittar vi stöd för planeringen genom citaten nedan: Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Bedömning Ni kommer att bli bedömda i hur ni tolkar och kommunicerar det ni lyssnar på. Den summativa bedömning blir på sommarpraten; både den skriftlig version och den digitala muntliga versionen ska lämnas in till mig då ni är klara.

Radioteater i närmiljön engagerar förskolebarn Foto: Bildarkivet.se Högstadieelevernas vardagsberättelser skulle utspela sig i förskolans närområde och innehålla enkla värdegrundsbaserade dilemman om bland annat trafikvett och fritidsaktiviteter. Och efter att ha träffat förskolebarnen insåg eleverna snabbt att det gällde att vara klara och tydliga i sitt berättande och skapa berättelser som var medryckande, men inte otäcka. Det blev en utmanande uppgift för högstadieeleverna att skapa berättelserna, anpassa dem till förskolebarnen, strukturera, ta bilder, spela in ljud och berättarröster och programmera den kartbaserade app för virtuella rundvandringar, Xnote, som de använde. Men de var själva nöjda med resultatet och barnen på förskolan längtade efter att få prova de ”stora barnens” berättelser. Knastrande grus och bildörrar som stängs För förskolebarnen börjar äventyret på parkeringen utanför förskolan. – Barnen är vana vid geocaching, säger Anna Stigsdotter. Och så fortsätter samtalet. Digitalt blir på riktigt Text: Carina Näslundh

Jason "Timbuktu" Diakité 21 juni 2014 kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1 Priset från 5i12-rörelsen skulle han ta emot i riksdagen och dagarna före hade han varit i blåsväder för en politisk låttext. Han beskrev det som en av de värsta perioderna i sitt liv och att han funderade på att lämna landet. - Rasismen jag stött på i mitt liv har alltid först kommit utifrån, från omgivningen, berättade Diakité och radade i sitt program upp en mängd platser där han blivit och blir utsatt för rasistiska tillmälen. Han berättade om hur han som liten stod framför spegeln och försökte tejpa sitt hår rakt för att passa in… Men han berättade också om episoder som ligger närmare i tiden och om hur han själv har försökt hantera rasistiska påhopp, och att det ofta skett med frustration eller aggressivitet. Han förklarade hur vissa uttryck är som ett slags kryptonit; ”nigger är ett ord som försvagar och kommer åt mig”, sa han och frågade sig varför somliga envisas vid att hålla fast vid ett ord som är sårande. - Vi vet bättre idag och vi kan bättre imorgon. Producent: Cajsa Lindberg

Historiepratarna | En podcast om människans historia. Berättad av och för elever! untitled untitled untitled Sommarpratare fast på gör det själv nivå Jag hade en liten tanke om att det hade varit kul att låta elever göra sin egna "sommar" program. Det är ju så enkelt egentligen. Musik och prat blandat. Välj att berätta om något ur ditt liv eller prata om något som engagerar dig. Klockren uppgift helt enkelt. Men där är några tips som jag vill dela med mig av. Musiken är ju en viktig del så där började jag. När man använder musiken så ingår det att man talar om var man har fått den ifrån. Sedan kommer det till det man skall prata om. Jag valde ett ämne som jag brinner för. Att det blev skolan jag pratade om är väl knappast någon överraskning. Sedan var det bara att starta GarageBand och köra på. Efter detta var det bara att exportera det som mp3 och sedan en uppladdning till soundcloud för att sedan kunna bädda in resultatet här. Nu är det eran tur :)

Related: