En sida för och av personal som flippar Formativ bedömning gör lärande synligt Formativ bedömning innebär att läraren genom täta och effektiva bedömningar får information om elevernas kunskaper och kan planera efter den. – Lärare fattar kontinuerligt beslut om sin undervisning. Vet man mer om vad eleverna kan blir besluten bättre underbyggda och undervisningen oftast bättre. Torulf Palm är gymnasielärare i matematik, fysik och kemi och sedan tio år forskare i matematikdidaktik. Just nu är han engagerad i tre olika forskningsprojekt, varav ett handlar om formativ bedömning och matematik. – Det finns mycket forskning som visar att formativ bedömning är ett effektivt sätt att undervisa på. I projektet ingår cirka femtio lärare i årskurs 4 och 7 från Umeå kommun samt fem forskare från Umeå universitet. – Vi forskare vill förstå vad som krävs för att lärare ska få det stöd de behöver för att utveckla sitt arbete med formativ bedömning. Torulf Palm kom i kontakt med begreppet via artiklar och blev mer och mer intresserad. Men ordet bedömning är laddat.
Nu flippar jag mitt klassrum! Vänd upp-och-ner på undervisningen. Sent omsider har jag äntligen bestämt mig för att vända ("flippa") på mitt klassrum! Inspirerad av en rad pedagogiska tankegångar ska jag nu försöka ta klivet och vända på mitt klassrum. Vi får se var det landar! "Det flippade klassrummet", vad är det? Tanken med det flippade (omvända) klassrummet är egentligen inte ny. Men istället för att eleverna förbereder sig genom att läsa på hemmavid, så filmar jag och publicerar mina teoretiska genomgångar istället. Och det är just detta som menas med det omvända klassrummet: Eleverna får den muntliga föreläsningen i hemmet, och så gör de läxorna i skolan. Vad är fördelarna med det flippade klassrummet? Dags att ställa allt vad man gjort hittills som lärare på huvudet. Vore det inte praktiskt om jag kunde hjälpa eleverna IRL istället, AFK? Lösning: Vi vänder på klassrummet, och jag blir den resurs eleverna behöver för att kunna arbeta med kemin, biologin, biotekniken eller vad det nu är vi håller på med.
Nybörjarguide Din nybörjarguide till att flippa klassrummet Vad bra! Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Jag intervjuades av Ålands Radio när jag var där och föreläste. Här kommer Aaron Sams och Jonathan Bergmanns föreläsning från BETT 2013. Här är ett blogg inlägg som heter The Flipped Classroom Guide for Teachers.Flippat London - del 2 Sen föreslår jag att du gå vidare med att titta igenom en del länkar: Den första är Salman Khans föreläsning på TED från 2011. Så nu har du ett begrepp om vad Flippa klassrummet innebär. Men om du nu står på steget"Hur gör jag det?". Blogga Det finns flera blogghotell, men jag rekommenderar att du använder Blogger, Wordpress eller Moobis. Roliga besöksräknare har du här och i form av en jordglob här. Film Youtube - Hur du skapar ett youtubekonto.Jing - Ett enkelt screencastprogram för dina onlinelektioner där du helt enkelt filmar det som händer på datorskärmen. Och så till sist en nybörjarguide på engelska Om upphovsrätt.
Vi ses i skolan Teckenspråksalfabete frokenlundgren | Klass 6 roliga tips Pedagog Örebro | Skolan – en plats för utveckling Anmäl är öppen till den 6/8. Läs mer Pedagog Örebro önskar alla läsare, pedagoger och ledare en underbar sommar. Läs mer Det blir en spännande höst för alla skolledare i Örebro på Ledarakademin. Detta är en projektberättelse, från förskolan Äventyret, som tog sin början bland molnen och fortsatte till skriftspråkets oanade höjder. Läs mer Under hösten 2013 startades Skolverkets första omgång av nationella nätverk med förskole- och skolutvecklare inom naturvetenskap och teknik, så kallade NT-utvecklare. Läs mer Julia, som ni kan höra genom att klicka på bilden, talar som TED. Läs mer
lekar Anne-Marie Körling skrivprocess Mitt Flippade Klassrum hitta fakta och bilder