background preloader

NRCF: Lekplatsfysik

NRCF: Lekplatsfysik

teknikochnatur Beskrivning: En lekplats innehåller illustrationer av många av fysikens grunder, och fenomen som lutande plan, pendel, hävstång, friktion, rotation och acceleration kan upplevas med hela kroppen. Utrustning: En lekplats. Om man vill kan man ta med något av måttband och tidtagarur (t.ex. mobilens), föremål att släppa eller rulla, en liten slinky som kan ändra längd när den gungar, en flaska med lite saft eller kaffe. Ålderkategori: Förskola,Grundskola 1-3,Grundskola 4-6 Typ av resurs: Praktiskt arbete: experiment/laboration inomhus. Mål i förskolan: Tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld. Detta material har utarbetats av: Ann-Marie Pendrill, NRCF. Kommentera » Tipsa en kollega »

Experimentskafferiet Start - Rymdstyrelsen UPPTÄCKARGLÄDJE | - LEKA OCH LÄRA NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Teknik tillsammans Teknik tillsammans är ett undervisningsmaterial i teknik för barn i förskola till årskurs 6. Tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11 och de övriga fyra är utarbetade efter den tidigare läroplanen. Följ Teknik tillsammans på Facebook Föjande tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11: Information om revideringen av Teknik tillsammans I det reviderade materialet kan man i de inledande avsnitten i en matris se hur arbetsområdena kan kopplas till det centrala innehållet i Lgr 11. CETIS - Centrum för tekniken i skolan - är ett nationellt resurscentrum för teknikundervisningen i förskola och grundskola.

Frågor om astronomi - Rymdstyrelsen -Hur långt är det mellan jorden och månen? -När månen är halv, vart tar resten vägen? - Finns det någon formel för att räkna ut vad man väger på olika planeter? - Vad är det för skillnad på en komet och en meteorit? - Tar rymden slut någongång? - Hur många stjärnor finns det? - Vad händer om man åker in i ett svart hål? - Varför är alla planeter runda? - Varför finns solen i mitten av alla planeter? - Vad är det svarta i rymden och varför är rymden svart? - Varför finns det ingen luft i rymden? - Man ser stjärnor på himlen som rör sig, är det stjärnor eller är det satelliter? - Varför kan man aldrig se månens baksida? -Vad finns det bakom solen? -Varför blir man solbränd av solen? - Kan man sätta likhetstecken mellan stjärna och sol? Hur långt är det mellan jorden och månen? När man ser något stjärnliknande som snabbt rör sig på himlen och är synligt endast en eller några sekunder så rör det sig sannolikt om en meteor, även kallat stjärnfall. Varför kan man aldrig se månens baksida?

Hitta regler Hitta regler är en samling förslag på övningar som tar sin utgångspunkt i elevernas kunskaper om kraft och rörelse. Alla människor har upplevelser av begreppen balans, tyngdpunkt, jämvikt, rörelse, friktion och tyngdkraft. Här beskrivs en undervisning som tar vara på just dessa upplevelser och låter eleverna utveckla dem vidare. Meningen är att eleverna ska undersöka aktiviteter och miljöer för att hitta regler istället för att bevisa någon annans regler. Som lärare kan man utnyttja att eleverna har vana att röra sig i olika miljöer och använda cyklar och annan utrustning. Deras upplevelser av och kunskaper om kraft och rörelse i dessa situationer blir en resurs i fysikundervisningen. En arbetsgång Materialet bygger på en arbetsgång i sju steg. Steg 1. Progressionen i arbetsgången De första stegen i arbetsgången, steg 1-4, fungerar som en start för elever i alla grundskolans årskurser. Rätt och fel är inte viktigt. Diagnostiskt material

Skapande & levande teknik | A topnotch WordPress.com site Vi gör musik - Arbetsområden - Teknik tillsammans - CETIS Arbetsområdet Vi bygger bilar är under omarbetning och anpassning till Lgr 11. Målgrupp: Årskurs 4-6 Här följer en kort beskrivning av arbetsområdet Vi bygger bilar. Hela arbetsområdet går att ladda ner via pdf-filen som finns längst ned på denna sida. Många barn tycker om leksaksbilar, både bilar som man drar igång och radiostyrda bilar. Bilen måste tilltala den person som skall använda den. Bilen kan vara en modell av en verklig bil eller en fantasibil. Övergripande mål Målen med detta arbetsområde är: eleven skall bli förtrogen med hur man kan styra och reglera olika föremål eleven skall kunna planera och genomföra en konstruktion där styrning och reglering ingår som en del Hämta undervisningsmaterialet "Vi bygger bilar" För att öppna pdf-filer behövs programmet Adobe Reader som är gratis. Relaterade länkar Övrigt Bilder på bilar som barn har byggt

Related: