Islam on yksi valtauskonnoista ja nyt sitä opetetaan Helsingissä - AntroBlogi Al-Sharmani palasi Kairon amerikkalaisen yliopistoon, mutta tällä kertaa tutkijastatuksen kera. Hän opetti dosenttina niin sukupuolen ja naistutkimuksen kuin antropologian laitoksella, sekä maahanmuuton ja pakolaistutkimuksen keskuksessa. Yliopiston sosiaalisen tutkimuksen keskuksessa Al-Sharmani päätyi tutkimusprojektiin, joka käsitteli egyptiläistä perheoikeutta. Jälleen kerran tutkimushankkeella, johon Al-Sharmani lähti mukaan, oli vahvat kytkökset yhteiskunnassa pinnalle nousseeseen ilmiöön. Tämä johtui erityisesti siitä, että naiset tarvitsivat oikeudessa riittävän määrän silminnäkijöiden todistajalausuntoja, jotta heidän todistuksensa aviomiehen laiminlyönneistä olisi otettu totena. Tutkimusprojektin ajoitus oli täydellinen. Antropologia toimi Al-Sharmanin mielestä osuvana tutkimuksen tekemisen tapana.
”Uni, jota ei tulkita, on kuin lukematta jäänyt kirje” – tällainen on juutalaisten Talmud, ja nyt sitä voi lukea myös suomeksi Koko Talmud on noin 6 000-sivuinen teoskokoelma, jonka kirjoittamisprosessi kesti noin tuhat vuotta. Kuva 1900-luvun alun Puolasta. Kuva: Interfoto / Lehtikuva Juutalaisten pyhään tekstikokoelmaan Talmudiin sisältyvä Unikirja vaikutti Sigmund Freudiin, kertoo Talmudia suomentanut Riikka Tuori. 12.11.2018 14:15 Juhani Huttunen Interfoto / Lehtikuva ja Hannu Juusola Lähi-idän tutkimuksen yliopistonlehtori, filosofian tohtori Riikka Tuori ja professori emeritus Tapani Harviainen ovat tehneet kulttuuriteon suomentamalla osia juutalaisen Raamatun eli Tanakhin rinnalla pyhänä pidetystä tekstikokoelmasta Talmudista. – Talmud tarkoittaa kirjaimellisesti oppia. Painettuna alkuperäisteoksena Talmud on noin 6 000-sivuinen kokoelma juutalaisten opettajien pohdintoja. – Rabbien kehittämän ideologian mukaan Talmudista tulee kirjallisen Tooran eli viiden Mooseksen kirjan vastapari. Hänen ja Harviaisen laatima suomennos on hieman yli 500-sivuinen lohkare, joka painaa melko tarkalleen 900 grammaa.
Heikki Pesonen ja Tuula Sakaranaho: Naiset maailmanuskonnoissa. Feministisen uskonnontutkimuksen näkökulmia Heikki Pesonen ja Tuula Sakaranaho Naiset ja uskontojen mieskeskeisyys Ensimmäisessä suomalaisessa naistutkimuslehdessä vuonna 1987 Aili Nenola pohtii naisen paikkaa eri uskonnoissa. Artikkelin nimi Seinään isketty naula viittaa Martti Lutheriin ja hänen esittämiinsä teeseihinsä sen ajan katolisesta kirkosta. Uskontojen mieskeskeisyys on saanut tutkijat pohtimaan syitä siihen, miksi naiset ovat historian kuluessa joutuneet niin syrjäytyneeseen asemaan eri uskonnoissa. Historian ja yhteiskunnan tarkastelussa naisten alisteisuuden ja syrjäytymisen korostaminen johtaa helposti ns. kurjuustutkimukseen. Historian kuluessa naisille on annettu tietty paikka eri uskonnoissa, mutta he ovat myös ottaneet sen itse. Tässä esityksessä käsittelemmekin sitä, minkälaisia näkymiä feministinen näkökulma avaa erilaisiin uskonnollisiin perinteisiin ja niiden tutkimukseen. Naisliike tutkimuksen taustatekijänä Feministinen uskonnontutkimus: Paljastaa, purkaa, rakentaa Feministinen uskontokritiikki Lopuksi
Darwinismi uskontona: Michael Rusen kirjan arvio - Areiopagi Evoluutioteorian kritiikissä teoria samaistetaan usein uskontoon. Tuoreessa kirjassa väitteen darwinismista uskontona esittää kuitenkin kreationismin kriitikko, biologianfilosofi Michael Ruse. Ruse väittää, että evolutionismi on toiminut syntyajoistaan asti sekulaarina uskontona – sen lisäksi, että se on myös tiedettä. Ruse: Evolutionismin filosofi Michael Ruse (synt. 1940) kuuluu maailman tunnetuimpiin tieteenfilosofeihin, ja hän on kirjoittanut kymmeniä biologian filosofiaa käsitteleviä kirjoja. Näissä Ruse on käsitellyt muun muassa evoluutioteorian kehittymistä tieteenä (The Darwinian Revolution: Science Red in Tooth and Claw, 1979), evoluutioteorian tieteellisiä perusteita (Darwinism and its Discontents, 2006), evoluutioteorian ja suunnittelukäsitysten suhdetta (Darwin and Design: Does Nature Have a Purpose, 2003), sekä evoluutioteorian ja kristinuskon yhteensopivuutta (Can a Darwinian Be a Christian, 2001). Darwinistinen vallankumous Darwinistinen uskonto Rusen analyysia
Uutuuskirja: Suomalaisen sairaanhoitajaäidin tyttärestä tuli pohjoismaiden ensimmäinen naisimaami – muslimifeministin kotona joulukuusen latvaa koristaa puolikuu - Kulttuuri Uutuuskirja: Suomalaisen sairaanhoitajaäidin tyttärestä tuli pohjoismaiden ensimmäinen naisimaami – muslimifem Sherin Khankan on pohjoismaiden ensimmäinen naisimaami. Hänen aloitteestaan Kööpenhaminaan perustettiin Mariam-moskeija, joka toteuttaa islamilaista feminismiä. Khankanin elämäkerrallinen teos Nainen on islamin tulevaisuus on juuri julkaistu suomeksi. Islamilainen feminismi moskeijassa tarkoittaa sitä, että rukousta johtavat ja saarnoja pitävät naiset, mutta myös sitä, että moskeijassa vihitään musliminaisia muunuskoisten miesten kanssa sekä myönnetään avioeroja naisten hakemuksesta. Khankan on vihkinyt muiden muassa norjalaispariskunnan, jonka 96 eri miesten johtamaa eurooppalaismoskeijaa oli kieltäytynyt vihkimästä. Mainos (Teksti jatkuu alla) Mainos päättyy Kaikkia tällainen toiminta ei miellytä, Khankan kertoo tuoreessa kirjassaan. Khankanin mielestä on parempi toimia arjessa mahdollisimman laajasti omien tavoitteiden eteen, eikä etsiä dialogia ääripäiden välille.
Selvitys: Suomalaisten asenteet eurooppalaisittain jyrkät – 62 prosenttia uskoo, että islam ei sovi yhteen suomalaisen kulttuurin kanssa Pew tutki uskonnollisia asenteita 15 eurooppalaisessa maassa. Suomessa asenteet islamiin näyttävät arvojen ja kulttuurin osalta kaikkein jyrkimmiltä. uskonnot 16.8.2018 klo 12:35päivitetty 16.8.2018 klo 15:46 Yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuslaitoksen mukaan peräti 62 prosenttia suomalaisista uskoo, että islam ei ole yhteensopiva suomalaisen kulttuurin ja suomalaisten arvojen kanssa. Kirkossa käyvät kristityt suhtautuivat asiaan vielä jyrkemmin. 67 prosenttia heistä uskoo, että islam ei sovi Suomeen. Vastaajilta kysyttiin, mitä mieltä he ovat väitteestä, jonka mukaan "Islam on pohjimmiltaan yhteensopimaton suomalaisen kulttuurin ja suomalaisten arvojen kanssa". Vastaajia kehotettiin ottamaan kantaa asiaan, vaikka kumpikaan väite ei täysin vastaisi heidän mielipidettään. Suomessa asenteet jyrkimmät – Ruotsi, Portugal ja Ranska toisessa laidassa Pew selvitti asenteita 15 länsieuroopalaisessa maassa. Itävalta on mielenkiintoinen tapaus. Suomalaistutkimuksissa samansuuntaisia tuloksia
Sharia-laille pitäisi antaa länsimaissa tilaa, sanoo Suomessa vieraillut professori – ”Uskon, että se saataisiin toimimaan” - Ulkomaat Sharia-laille pitäisi antaa länsimaissa tilaa, sanoo Suomessa vieraillut professori – ”Uskon, että se saataisi Länsimaissa pitäisi antaa lisää tilaa ja tukea muslimien noudattamalle sharia-laille. Tätä mieltä on islamilaisen oikeuden asiantuntija, University of Wisconsinin oikeustieteen professori Asifa Quraishi-L Hän on tullut Suomeen keskustelemaan sharian roolista länsimaissa Helsingissä järjestetyssä Kuka pelkää shariaa? -tilaisuudessa. Muslimien pyhiin teksteihin perustuva sharia on noussut täällä kiistakapulaksi viime vuosina erityisesti maahanmuuton myötä. Britanniassa kymmenet epäviralliset sharia-tuomioistuimet ratkovat jo tuhansien muslimien perhekiistoja vuosittain. Mainos (Teksti jatkuu alla) Mainos päättyy Ruotsissa puolestaan nousi keväällä kun Solnan käräjäoikeus vapautti vaimonsa pahoinpitelystä syytetyn miehen erikoisin perustein.
Ramadan ja Suomen yötön yö on hankala yhdistelmä - syödä saa vain iltamyöhään | Oppiminen Meillä Suomessa muslimien pyhä kuukausi ramadan tunnetaan erityisesti paastoamisesta, mutta muslimeille ramadan on myös yhdessäolon ja hauskanpidon aikaa. Suomen 65 000 muslimia joutuvat pähkäilemään, kuinka sovittaa yhteen ramadan ja lyhyet kesäyöt. Vuonna 2018 ramadanin ajankohta on 15. toukokuuta - 14. kesäkuuta. Ramadaniin kuuluva paasto on sidottu auringon nousu- ja laskuaikoihin. Sinnikkäimmät viettävät ramadania Suomen aurinkoa noudattaen. Vaikka paasto saattaa kuulosta rankalta, viettävät muslimit paaston aikana ihan tavallista arkea. Kannattaa toivottaa "ramadan mubarak" eli hyvää ramadania. Ramadan ei ole juhlan vaan kuukauden nimi. Hijra on kuukalenteri, jossa vuodessa on 12, mutta vain 354 päivää. Muslimit uskovat, että ramadanin aikaan profeetta Muhammed sai ensimmäiset ilmestykset koraanista. Paasto opettaa empatiaa ja mielitekojan hallintaa. Muslimit pitävät paastoa myös hyvänä terveydelle. Ramadan alkaa kun uusi kuu havaitaan Vanhukset ja lapset eivät myöskään paastoa.
Uskonnon hiipuminen ei johda järjen voittoon - Mielipide Ovikello soi. Nainen avaa kotiovensa tummiin pukeutuneelle parille, joka kysyy: ”Olisiko Teillä hetki aikaa puhua Jumalasta?” Pian vieraat jo istuvat olohuoneen sohvalla. ”Juuri Jumalasta halusimmekin puhua kanssanne. Tiesittekö, että häntä ei ole olemassa? Jehovaa ei ole.” Kun vieraat lähtevät, kukkaro on tyhjä. Kohtaus esitettiin sketsissä Viron television euroviisufinaalissa Eesti laul. Mainos (Teksti jatkuu alla) Mainos päättyy Elän yhdessä Euroopan eniten maallistuneimmista maista. Matkalla Tallinnan keskustasta Piritalle hiihtämään katse osuu horoskooppeihin bussin näyttöruudulla. Uskontoon liittyvät tavat ovat yksi syvimmistä eroista kahden satavuotiaan naapuruksen, Suomen ja Viron, välillä. Kirkkoon liittyvien tapojen kitkemisessä neuvostomiehitys onnistui. Stalinin vainojen jälkeen vuonna 1957 Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov käynnisti ohjelman uskonnon kitkemiseksi. Kun tyttäreni tuli rippikouluikään Tallinnassa, hän ei ollut koskaan käynyt jumalanpalveluksessa.
Uskonnolliset ääriliikkeet kylvävät pelkoa - Rajalla Uskonnollistan ääriliikkeiden nousu uhkaa etnisiä ja uskonnollisia vähemmistöjä eri puolilla maailmaa. Monille uskonnollisen ekstremismin synonyymi on poliittinen islamismi, mutta se on vain yksi osa laajempaa, monia uskontoja koskevaa ilmiötä. Erityisen vaarallinen yhtälö vähemmistöjen kannalta on uskonnollisen ääriliikehdinnän ja nationalismin liitto. Helsingin sanomat (11.3.2018) kertoi Intiassa viime vuosina voimakkaasti nousseesta radikaalista hindunationalismista. Vaalien voittaja, pääministeriksi noussut Narendra Modi lupasi vaalien alla monen muuan asian lisäksi, että Intian hindujen ei kuulu enää nöyrtyä minkään muun uskonnon edessä. On sanottu, että viime vuosi oli Intian kristityille hankalin kautta historian. Joka tapauksessa kristillinen kirkko on perustettu Etelä-Intiaan viimeistään kolmannella vuosisadalla. Intian nykyinen valtapuolue BJP (Bharatiya Janata Party) edustaa poliittista hindunationalismia. Onko sitten kristinuskolla puhtaat jauhot pussissa?