background preloader

Sobloggalfa

Sobloggalfa

Bildbruk och bildförbud i islam - Humanistportalen Figur 1. Profeten Muhammed på berget Hira. Ottomanskt miniatyrmåleri från ca. 1595 ur Siyer-i Nebi, Topkapı Sarayı Müzesi, Istanbul. Publiceringen av Muhammed-karikatyrerna i Jyllands-Posten och de efterföljande konflikterna har väckt många frågor om islam, bildbruk och bildförbud. Den danska karikatyrkrisen är inte endast en nationell angelägenhet; den kan användas som en prisma för att få perspektiv på diskussioner som hävdar att det är religioner, kulturer eller civilisationer som kolliderar med varandra. I alla tider har människor skapat bilder, tecken och symboler. När de tidiga muslimska kommuniteterna utvecklades under 600- och 700-talen hade bildstriderna inom den ortodoxa östkyrkan en definitiv påverkan på tidiga muslimska idéer om bild och framställning.

www.religionsfroknarna.se Jesus Camp The feverish spectacle of a summer camp for evangelical Christian kids is the focus of Jesus Camp, a fascinating if sometimes alarming documentary. (Shortly after its release, the movie gained a new notoriety when Ted Haggard, president of the National Association of Evangelicals, who appears near the end of the film, resigned his post amid a male prostitute's allegations of drug use and sexual misconduct.) For most of the film, we follow a charismatic teacher, Becky Fischer, as she trains young soldiers in "God's Army" at a camp in North Dakota. Some of the kids emerge as likable and bright, and eager to continue their work as pint-sized preachers; elsewhere, the visions of children speaking in tongues and falling to the floor in ecstasy are more troubling. Even more arresting is the vision of a generation of children home-schooled to believe that the Bible is science, or Fischer's certainty that America's flawed system of democracy will someday be replaced by a theocracy.

3c5984dc.pdf Startsida Multireligiösa guider | Gud har 99 namn Sensus studieförbund har utbildat ett antal multireligiösa guider i Sverige. Det är unga personer med ett brinnande intresse för religion. Många har själva sin hemvist i någon religion och flera är utbildade religionsvetare. Den multireligiösa resväskan Guidernas främsta verktyg för att kunna presentera religionerna på ett handgripligt sätt är den multireligiösa resväskan. Den ambulerande utställningen Gud har 99 namn Förutom den multireligiösa resväskan finns också en ambulerande utställning som går att hyra genom Sensus studieförbund. Samtal med Dalai Lama Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Använd den här videon Kopiera och klistra in koden nedan för att visa videon på din hemsida Visningen stoppad på grund av inaktivitet Samtal med Dalai Lama Sändningen startar om: Timmar Minuter Sekunder Den tibetanske buddhismens ledare, den fjortonde Dalai Lama, besökte Sverige 1989. Producent: Peter Lundberg Titel: Samtal med Dalai Lama Genre: Religion År: Medverk­ande: Dalai Lama, Peter Lundberg Övrigt: Buddhism, Livsåskådning Läs mer Dela innehållet på Facebook, Twitter eller Google Plus Rättigheter Kan endast ses i Sverige Om rättigheter på svt.se Fler program inom Religion Gudstjänst Mångfaldsmässa i Kista Visa mer information Purim - en judisk högtid Fredagsbön från moskén i Malmö Kärlekens törst - en mässa med Eldkvarn Visa alla program inom Religion Visa alla Fler program från 1989 Taube håller hov - Säsong 1 Avsnitt 2 av 3: Det är nu

TEODICÉPROBLEMET Bibelfrågan: Frågor och svar I stället för att se ondskan och lidandet som bevis för att det inte finns någon Gud, är det dags att vi inser att just det faktum att våra handlingar får de konsekvenser de får, visar att det finns en Gud, som är ordningens Gud och inte oordningens. Fråga: Nu har jag suttit på religionslektionerna och försökt komma på ett vettigt svar på teodicéproblemet. Varför finns det ondska och lidande i världen när Gud är så allsmäktig? Jag vill inte höra något om att Gud skapade världen till människorna att hushålla med. Teodicéproblemet - hur man ska kunna förena tanken på en allsmäktig och god Gud med lidandet och ondskan i världen - är något som människor har grubblat över i århundraden, ja årtusenden... Hur kan en Gud, en god och kärleksfull Gud, skapa en värld som är så full av ondska och lidande, så full av olyckor, våld, krig, hat och tragik som vår - en värld där miljoner människor lever i ett dagligt, ständigt helvete? En robot utan vilja kan inte älska.

Döden genom tiderna För mindre än hundra år sedan var det fortfarande vanligt att de efterlevande lät fotografera en död anhörig för familjealbumet. Människor avled oftast hemma och kroppen kunde behållas i bostaden i dagar, eller till och med veckor. I dag åker de flesta svenskar till sjukhus för att dö. Kroppen förs snabbt bort och att låta fotografera en död är för de flesta otänkbart. Trots att vi omges av bilder av döden, inte minst via medierna, håller vi den på ett privat plan ofta ifrån oss – så länge det går. Det är de existentiella frågeställningarna som kommer att sysselsätta framtidens historiker, tror Kristian Berg, som menar att studiet av döden lämpar sig särskilt väl för den som vill ta reda på hur ett samhälle sett ut under en viss tidsperiod. ”Memento Mori” består av en rad idéhistoriska nedslag, vars huvudtema skulle kunna sammanfattas som »den lutherska västerländska civilisationens hantering av döden». Förr var döden vardag, brukar man säga. Anna Larsdotter

Related: