background preloader

Det professionella lärandets inneboende kraft; Helen Timperley. Del 1

Det professionella lärandets inneboende kraft; Helen Timperley. Del 1

Helen Timperley: Lärares professionella lärande och utveckling Helen Timperley är professor vid universitetet i Aukland på Nya Zeeland. På väg hem från konferensen Stockholm Summit 2012 gjorde Timperley ett stopp i Malmö hos FoU Malmö-Utbildning. Helen Timperleys forskningsområde är främjandet och organiserandet av lärares professionella lärande och utveckling – i syfte att förbättra elevernas lärande och utveckling. Hos FoU Malmö-utbildning höll Timperley i två seminarier för skolledare och de lärare som har en nyckelfunktion när det gäller skolornas utvecklingsarbete i Malmös olika förvaltningar. Lärares kompetensutveckling lösningen för skolan? Timperley inleder med att lärares professionella utveckling ofta framhålls som ett universalmedel för att förbättra skolan. – Det finns tusentals studier och artiklar kring lärares kompetensutveckling – men effekten av kompetensutvecklingen i de flesta fall slutar just hos läraren, säger Timperley och fortsätter. Lärare behöver arbeta annorlunda! Vad gör skillnad för eleverna? Lärarens motivationsfaktor!

Hjälp med dyslexi och läs- och skrivsvårigheter - Kod-Knäckarna Janna Scheéle - Lärarkvällarna Ulla Runesson Vad är grejen med Learning Study? Learning Study introducerades i Sverige 2003 och sedan dess har ett stort antal lärare prövat på detta arrangemang, mer eller mindre i linje med dess ursprungstankar. Learning Study förs ofta fram som ett sätt att öka måluppfyllelse och att förbättra undervisningen. Varför finns just nu ett sådant intresse för Lerarning Study? I presentationen behandlas Learning Study som kompetensutveckling för lärare, som skolutveckling men också som exempel på praktikutvecklande forskning. Learning Study introducerades i Sverige 2003 och sedan dess har ett stort antal lärare prövat på detta arrangemang, mer eller mindre i linje med dess ursprungstankar. I presentationen behandlas Learning Study som kompetensutveckling för lärare, som skolutveckling men också som exempel på praktikutvecklande forskning.

Planeringen gör jag till undervisning Att planera undervisningens innehåll och struktur tillsammans med eleverna är varken tidskrävande eller något slag av extra arbete. Att planera tillsammans med eleverna gör jag till undervisning och därmed är planeringen lektioner. När vi planerar tillsammans och låter planeringen vara en naturlig del av skolvardagen innebär det att eleverna tar ett naturligt ansvar för sina studier, utövar ett inflytande över sina studier, utövar ett inflytande över det inre arbetet i skolan och rent konkret får möjligheten att utveckla sin förmåga att arbeta i demokratiska former. När jag planerar tillsammans med mina elever utgår jag självklart ifrån att mina elever både vill och kan ta ett personligt ansvar för såväl inlärning som för hur arbetet i skolan kan utformas. Planeringen gör jag till undervisning och rent konkret planerar vi oftast i smågrupper. Varje elevgrupp har sin uppgift i planeringen. Att planera tillsammans med eleverna är att vara nära eleverna. Malin

Practical Bottom-Up Strategies for Teaching Reading Former TESOL President Dr. Neil J. Anderson and David Nunan have teamed up together to write a book about practical ways to teach the English language. The following is an excerpt from their book talking about how Reading Horizons can be an effective bottom-up resource. The approach (to teaching reading) that is accepted as the most comprehensive description of the reading process is an interactive approach. This … combines elements of both bottom-up (fundamental basics of letter and sound recognition) and top-down (comprehension is achieved by using background knowledge and making predictions) approaches. The best readers in any language are those who use interactive reading, which integrates elements of both bottom-up and top-down reading. Beginning-level readers should be exposed to a strong bottom-up component. Systematic phonics instruction is a bottom-up approach to reading that should be integrated into reading materials for beginning proficiency-level readers. Anderson, N.

Frågestund med Ulla Runesson Bedömning för lärande i praktiken På Hulta, strax utanför Borås stadskärna, ligger Ekarängsskolan, en F-6 skola som är omgiven av stora grönområden och ett flertal fotbollsplaner, något som både eleverna och lärarna på skolan är väldigt stolta över. Skolan är inne på sitt andra år med bedömning för lärande, BFL. De har gått på utvecklingsenhetens föreläsningar och rektorn har sedan drivit arbetet vidare bland annat genom att samtalsgrupper har skapats och att alla lärare fått varsitt exemplar av Christian Lundahls bok Bedömning för lärande. – Vi ska arbeta med den här första strategin att dela målen med eleverna den här närmaste tiden. Det är utvecklingsenhetens rekommendation att rektorn engagerar sig i processen om BFL verkligen ska få fäste och bli ett förhållningssätt på skolan. – Det är viktigt att vi tar oss tid att bara fokusera på BFL, och vi har tur som har en rektor som varit väldigt engagerad, säger hon. Delar målen för undervisningen Filmar undervisningen Camilla fördelar ordet Sofia får ordet.

En matris med elevexempel | Provfri matematik – bedömning i praktiken Här är matrisen jag använde för att bedöma muntliga (och skriftliga) resonemang som jag skrev om i förra inlägget. Vi bedömer tre aspekter som rör två förmågor i biologi. Här är matrisen som wordfil: Matris resonemang word och här är den som pdf: Matris resonemang pdf Hoppas den klarar en granskning lik den som Pernilla Lundgren gjorde av en annan matris i grannbloggen… Slutligen behöver jag hjälp med en sak. ”Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk, och ekologisk hållbarhet och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några konsekvenser.” Men vårt område handlar inte om något av detta stoff, utan om människokroppens uppbyggnad.

Related: