Lärmoduler i bedömning | Min undervisning Jag och min kollega Marianne har gjort två moduler i bedömning. Den första handlar om planeringesprocessen och ni hittar den här. Den andra handlar om likvärdig bedömning och ni hittar den här. I dag kom även detta bedömningsstöd ut från Skolverket som passar bra i användandet av modulerna. I facebookgruppen Engelska i åk 6-9 sambedömer vi flitigt och använder oss av www.textbanken.wikispaces.com där elevarbeten i engelska och svenska sambedöms. När börjar bedömningen? Bedömningen börjar i planeringen. Bedömningen kan göras mer reliabel genom att lärare sambedömer, byter elever eller avkodar elevlösningar eller använder sig av tydliga matriser. En viktig aspekt vid planeringen är att läraren funderar på hur resultaten kommer användas (som underlag för ett betyg, eller i en formativ process eller som diagnos), men också hur klassrumsmiljön kan påverka resultaten och vad det får för konsekvenser för eleven men även bedömningen. En lärare som bedriver god bedömningspraktik utgår från:
En blogg om skola, skolutveckling och samhällsfrågor | Jag heter Johan Lindström och jobbar som skolledare. Alla synpunkter i bloggen är mina egna. @Aland72 på Twitter. Voki, wiki och en bloggskola! | Språklänkportalens blogg Så glad jag blir när lärare delar med sig av sina erfarenheter. Idag ska jag dela några sådana exempel vidare. Känner du till Voki? Det gjorde inte jag förrän häromveckan, men här finns ett nytt spännande område att prova på för den som är nyfiken på att utveckla sin undervisning med hjälp av tekniken. Voki är en sajt där man kan skapa sina egna avatarer, alltså talande karaktärer. Eleverna kan välja bland en massa olika figurer och så antingen spela in sina egna röster eller låta datorn spela upp text man har skrivit med en datorröst. Jag vill också passa på att tipsa om Camilla Lindskougs finfina bloggskola på bloggen IKT-skafferiet. Lycka till! Det här inlägget postades i bloggande, skrivande, voki, wikis.
Vad i hela friden är Edcamp? Jag träffade, via Facebook, på en gammal räv i lärarsammanhang, Ann-Mari Ståhl, och vi började så smått prata skolutveckling. Det visade sig att vi har ett stort, gemensamt intresse i detta ämne. Så föddes idén till Edcamp Hässleholm. Vad är då Edcamp? Jo, man kan beskriva det som en knytkonferens av engagerade lärare för engagerade lärare. "På en knytkonferens tar du med din kunskap och nyfikenhet. När du kommer får du skriva upp på schemat, eller “gridden” som det kallas ibland (typiskt svengelskt ord), vad du vill prata om. En annan viktig princip för knytkonferenser är att man som deltagare tar ansvar för sin egen tid och sitt engagemang. Det enda man alltså behöver ta med sig till Edcamp Hässleholm är sitt intresse för olika frågor man vill diskutera eller lyssna på. I Hässleholm kommer Edcamp att äga rum den 13/2 i aulan på Hässleholms Tekniska Skola (HTS). Jag och Ann-Mari kommer att inleda Edcamp med workshop i det flippade klassrummet. Kom ihåg att Edcamp alltid är gratis!