background preloader

Källkritiska övningar om mänskliga rättigheter (Samhällskunskap)

Källkritiska övningar om mänskliga rättigheter (Samhällskunskap)
Christoffer Dahlin. Foto: Louise Sjöberg Christoffer Dahlin är ursprungligen gymnasielärare i historia och mediekommunikation och hade undervisat på medieprogrammet i fyra år innan han började på Amnesty år 2011. Han är utbildningssamordnare på organisationens kontor i Göteborg och arbetar också med att utveckla undervisningsmaterial för skolor samt att hålla detta material uppdaterat. "Fönster mot världen" - utbildningsmaterial för skolor Christoffer Dahlin har arbetat med att ta fram ett utbildningsmaterial för skolor med inriktning mot bland annat källkritik. Ett fönster mot världen - utbildningsmaterial från Amnesty Christoffer Dahlin menar att det var mycket viktigt att utgå från ämnesplanerna när man arbetade fram materialet. – Det finns alltid en risk att det bara blir frågor som organisationen vill fokusera. Fyra aktuella temaområden - för egna ämnet eller ämnesövergripande – Vi har funderat mycket kring vad tycker vi kan vara intressanta ämnen att arbeta med i skolan.

Kort historia om de mänskliga rättigheterna | Svenska FN-förbundet Det internationella samarbetet om de mänskliga rättigheterna har utvecklats framför allt efter andra världskriget. Flera stater hade redan före 1945 egna lagar om medborgarnas rättigheter gentemot staten, men det fanns få internationella regler mellan stater. Efter andra världskriget fanns det en stark vilja att på internationell nivå skapa en gemensam överenskommelse om universella och odelbara rättigheter så att liknande övergrepp inte skulle kunna ske i framtiden. Den allmänna förklaringen var det första dokumentet som gav uttryck för denna vilja. Texten säger att det är just erkännandet av människors universella och odelbara rättigheter som ligger till grund för rättvisa, frihet och fred i världen. 30 artiklar Den allmänna förklaringen består av 30 artiklar som gemensamt uttrycker de grundläggande och universella fri- och rättigheterna. Hela världens förklaring Ansvarig för sidan: FN-förbundets webbredaktör Uppdaterad 14 juni 2012 Publicerad 24 juni 2008 Läs mer:

Beställ skolmaterial Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa från oss. Låt dig inspireras av filmer, spel med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan. Flykten slutar här Ett studiematerial för gymnasieelever om barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU. Det här studiematerialet handlar om barn som har flytt till Sverige, om deras situation och om deras rättigheter. För att uppfylla barns rättigheter behöver vi alla en bättre förståelse och kunskap om hur situationen för barn på flykt ser ut. Ladda ner materialet direkt nedan eller köp det i unicefbutiken för 100 kronor. Barnkonventionen i en låda Med stöd av Svenska Postkodlotteriet har vi tagit fram ett material som riktar sig till dig som arbetar i förskolan. Beställ materialet här eller ladda ner materialet direkt nedan. Tio lektioner om barnets rättigheter Syftet är också att utveckla förmågan att diskutera och arbeta i grupp samt att bilda åsikter och uttrycka sig. I stormens öga Filmer

Om att vara källkritisk Det är inte alltid självklart att vara källkritisk när man tittar på tv, det är mer naturligt att vara uppmärksam när man läser tidningar och surfar på internet. Andreas Widholm är expert på källkritik och i Är det sant? analyserar han ett påhittat nyhetsinslag för att belysa problematiken med nyheter och olika källor. <h3>Videospelaren kräver att JavaScript är aktiverat.</h3><p>Var god aktivera JavaScript i inställningarna för din webbläsare.</p> Spela hela programmet Är det sant? "Ska inte ta det man läser för givet" Klippet är hämtat från programmet Källkritik ur UR:s serie Är det sant? I Skolministeriets program Sant eller falskt tillfrågas några malmöungdomar om hur och när de är källkritiska och Ulf Jämterud, lärare och föreläsare berättar hur han jobbar med källkritik i skolan. Skolministeriet Sant eller falskt? Vi har också gett oss ut och gjort en enkät om källkritik utanför Gröna Lund i Stockholm, du hittar klippen här nedanför. Är du källkritisk när du surfar på internet?

”Fakta om hela världen” samlat på en sida Mer än 20.000.000 fakta från mer än 130 olika statistiska databaser från de mest tillförlitliga källor i världen, tillsammans i en databas, ett format, en webb-applikation med verktyg för att analysera, jämföra och kombinera data som du väljer, allt gjort i önskad webbläsare. Det är factlab! Hitta skillnader och likheter mellan världens länder utifrån olika teman. Välj variabler och gör egna statistiktabeller, för alla fakta finns källhänvisning. Det går också att fritextsöka i databasen. Börja med att titta på ”Visste du att” (längst upp till höger på sidan)och kanske upptäcker du som jag att det inte alltid är som man tror. Relaterade DN-factlab, jämför stora som små fakta Gillar du också fakta, information och rankinglistor för att jämföra? I "Samhällsvetenskap" Kartor du inte visste fanns? Var hittar man kartor för att göra världen mer begriplig i bilder? I "Allmänt"

Seterra/ geografispel The game Europa: länder is available in the following languages: Seterra finns även som app för Android, iPhone och iPad ! I appen kan du följa dina egna framsteg via topplistorna, du kan spela utan internetförbindelse och du slipper se reklam! (Androidversionen finns både i en betalversion utan reklam och i en reklamfinansierad gratisversion). Seterra är ett gratis geografispel som lär dig länder och huvudstäder i hela världen. Detta är onlineversionen som är skriven i HTML5 och fungerar i den senaste versionen av de flesta webbläsare, t ex Safari, Firefox och Google Chrome, samt Internet Explorer 9 och senare. Sökord: Blindkarta, spel, utbildningsspel, kartspel, geografi, prov, test, kartövningsprogram, online, samhällsorientering, läxa

Dröm om demokrati: Att rösta Hur går ett val till i Sverige och i vilka val kan medborgarna rösta? Vi går igenom vilka beslut som fattas i riksdagen, kommunerna och landstingen samt i EU. Begreppet representativ demokrati förklaras och vi åskådliggör hur platserna i riksdagen fördelas efter valresultatet. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) berättar om hur en regering bildas och vad den ansvarar för och statsvetaren Jenny Madestam berättar om hur viktigt det är att rösta. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.

källkritik how to teach kids where in the world they live For a long time now, I’ve realized that Maddy, Owen, and Cora have no idea where they live. Sure, they get that they live in Maryland and their Nanny and Pap and most aunts and uncles live in Pennsylvania, but they don’t really know where they live in relation to the rest of the world. Cora sees the American flag and calls it the American Idol flag. I know she’s four and that this knowledge and perspective is something that comes with time–and maturity–but I thought that it was about time we addressed the issue head-on. In order to really understand even why our country has different types of coins (and governments) than other countries–like we discussed when we wrapped and counted coins earlier this week–they have to first learn that they live in the United States of America–a place quite different from the United Kingdom where William and Kate got married this spring, or Japan where Cars 2 took place, or Italy where their Grandma and Grandpa visited this year. me on the map YES! Success!

Historiepratarna | En podcast om människans historia. Berättad av och för elever! Kolla Källans idélåda

Related: