background preloader

Ladda ned Läsfixarna!

Ladda ned Läsfixarna!

Läsförståelsestrategier En läsande klass utgår från modellerna RT (Reciprocal Teaching), TSI (Transactional Strategies Instruction) och QtA (Questioning the Author). RT utarbetades under 1980-talet av forskarna Palincsar och Brown som tog fram fyra grundstrategier som expertläsare använder för att förstå det lästa. De är att förutspå, att ställa frågor, att reda ut oklarheter och att sammanfatta. Ett antal svenska forskare har förespråkat vikten av att kontinuerligt och systematiskt arbeta med att utveckla läsförståelse hos barn, ungdomar och vuxna. Barbro Westlund har genom sitt arbete som lärarutbildare och doktorand i pedagogisk bedömning med inriktning på elevers läsförståelse vid Stockholms universitet, skrivit böcker om flera olika forskningsbaserade modeller med dokumenterad effekt på läsförståelse. Här hittar du förslag på föreläsningar och filmer om hur man jobbar med läsförståelsestrategier. Tre föreläsningar som beskriver hur det fungerar i praktiken. Filmen om läsfixarna. Filmen om läsfixarna

Läsäventyret | Kan Vi, Kan Du! Hej! Jag är en smart läsare eftersom jag använder mig av olika strategier när jag läser. Är du en smart läsare och vilka strategier använder du? Den här fina bilden har jag fått härma och utveckla av Cecilia Sundh @Lappkullan. /Alexandra Hej i regn rusket! Hoppas ni njuter av sista dagen på höstlovet. Filmerna är gjord utav min twitterkollega Susanne Nystedt som snällt delar med sig till oss. / Kram Alexandra Tack fina 5C för att ni låter mig ta del av era reflektioner och funderingar om boken Habib – meningen med livet. När jag läser era läsloggar upptäcker jag att några utav er kopplar det ni läser till ert eget liv. Det är en super bra lässtrategi. Så här såg det ut när jag frågade Susanne om vi fick publicera hennes film här på bloggen. Idag kom de nya efterlängtade böckerna! Hej alla toppen elever! Läsfixarna av Alexandra Wastesson är licensierad under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 3.0 Unported licens. Hej alla toppen elever i 5c! Vilken är din favorit läsfixare?

Läsförståelsestrategier i praktiken: Lektionsplanering - lässtrategier En fråga som dyker upp om och om igen på vår facebooksida "En läsande klass" är hur börjar man när man vill introducera "Läsfixarna" i sin elevgrupp. Min första kontakt med läsförståelsestrategier fick jag genom Barbro Westlunds bok "Att undervisa i läsförståelse". Jag upplevde att denna bok gav mig verktyg samt att den var bra att ha som teoretisk forskningsbakgrund. Mitt tips är därför att läsa denna bok eller delar av den som första steg. Jag kan ju bara skriva om hur vi gjort i vår undervisning och hur vi har lagt upp arbetet i ELK. Så här gör vi; Vi har några introduktionslektioner där vi försöker få med eleverna i tanken: Läsa är att tänka. När det sedan är dags att arbeta mer grundligt med en strategi i taget har vi valt att starta med Spågumman. Vi har valt att introducera "Spågumman" med hjälp av en fantasybok och även på en faktatext. Läsfixare nummer 3 är Konstnären som vi arbetar intensivt med under en vecka. Nu är det inte långt kvar! Marie och Elisabeth Vart ska Lasse resa?

EN LÄSANDE KLASS Att lära tillsammans: Läs och redovisningsuppdrag - Stormaktstiden Nu är vi i full gång med historiatemat och just nu stormaktstiden. Det här uppdraget till onsdag vecka 4 innehåller: repetera lässtrategier, läsa och sedan redovisa. Du behöver ha med dig ett häfte hem. Det finns tre olika varianter på häften. Du kommer att få fördjupa dig i ett område som du sedan ska berätta om för dina kompisar som har läst om andra områden. Starta med att se filmen som repeterar strategier som man kan använda när man läser svår text: Därefter: 1. - Träna på att berätta om det du läst. - Berätta gärna för någon där hemma. 2. 3. Fundera och diskutera med någon vuxen; - Hur kan man veta så mycket om något som hände på 1600-talet? Vad tror du? Glöm inte att använda dig av lässtrategierna när du läser dina texter! Ser fram emot att lyssna på redovisningar och få prata om de frågor som finns!

elevunderlag sammanfattning

Related: