background preloader

Att_doda_ett_barn.pdf

Att_doda_ett_barn.pdf

Ett halvt ark papper Lilla Augustpriset | Augustpriset Vilka texter som nominerats till Lilla Augustpriset 2016 har nu tillkännagivits. Läs de sex finalisterna och rösta på ditt favoritbidrag här. Röstningen avslutas den 21 november. Här hittar du Lilla Augustprisets statuter. 2015 års nominerade och vinnande bidrag finns att läsa här. Lilla Augustprisets jury 2016 Erik Titusson, ordförande - Förlagschef, Lilla Piratförlaget Johanna Karlsson - Svensklärare och bokbloggare Annika Nasiell - Förläggare och redaktör som även håller skrivkurser för barn och vuxna Marie Skeppstedt - Kommunikationsrådgivare, PostNord Amanda Svensson - Författare och kulturskribent Plantskola för författare Sedan starten 1994 har flera av de som nominerats till eller vunnit Lilla Augustpriset debuterat som författare. Hedvig Andersson var nominerad till Lilla Augustpriset 2004. Viktor Andersson nominerades till Lilla Augustpriset 2009 och debuterade 2014 med romanen Hon på bokförlaget Modernista. Ester Roxberg vann Lilla Augustpriset 2004.

Lektionstips: Pälsen av Hjalmar Söderberg Lektionsmål: Få förståelse för hur samtidens mans- och kvinnoroller kommer till uttryck i novellen Pälsen. Språkmål: Kunna redogöra för och diskutera hur samtidens mans- och kvinnoroller kommer till uttryck i novellen, genom att analysera handling, karaktärer och bildspråk. Instruktion: 1. 2. Hur agerar mannen och kvinnan i boken/novellen. Vilka ord används i samband med kvinnor respektive män? Klicka på länken nedan, för att komma till novellen. 3. 1. 2. 3. 4. 5. 4. "Grundprincipen är att människans och samhällets utveckling sker genom utslagning av svaga individer; endast de bäst lämpade överlever och för sina gener vidare till kommande släktled. Hur kan denna teori användas i tolkningen av Pälsen? 5. a. b. c. d. e. f. g. 7. Novellens slut är helt öppet för tolkning.

Hur man planerar slutet på en novell | Berättarperspektiv En novell ska ju ha en poäng. Ett överraskande slut. Och hur får man till det då? Att skriva ett bra slut på din novell När mina elever skriver noveller har vi pratat mycket om uppslag till idéer och hur de ska komma på bra slut på sina historier. Tema 1: Saker och ting är inte alltid vad de först verkar.Huvudpersonen råkar ut för något ovanligt, hittar något annorlunda, träffar någon udda person. Tema 2: Allt kan förändras till det bättre.Huvudpersonen är på väg till t ex en kompis, till jobbet, till skolan och genom tillbakablickar får man reda på något jobbigt, sorgligt, skrämmande som hänt. Tema 3: Att vakna upp ur en drömHuvudpersonen är arg, rädd, ledsen, förväntansfull, nervös inför något. Lycka till!

05.html (Historietter) Det var en kall vinter det året. Människorna krympte ihop i kölden och blevo mindre, utom de som hade pälsverk. Häradshövding Richardt hade en stor päls. Det hörde för övrigt nästan till hans ämbetsåligganden, ty han var verkställande direktör i ett alldeles nytt bolag. Hans gamle vän doktor Henck hade däremot icke någon päls: i stället hade han en vacker hustru och tre barn. - Jag har haft ett dåligt år i år, sade doktor Henck till sig själv, när han vid tretiden på julaftonen, just i middagsskymningen var på väg upp till sin gamle vän John Richardt för att låna pengar. Då han hade hunnit till denna punkt i sin tankegång, befann han sig i hörnet av Regeringsgatan och Hamngatan. - Fy fan så du ser ut, Gustav, sade häradshövding Richardt, då Henck kom upp till honom på hans kontor. - Ja, jag har blivit överkörd, sade Henck. - Det är just likt dig, sade Richardt och skrattade godmodigt. - Tack, sade doktor Henck. Och efter att ha lånat de hundra kronor han behövde, tillade han:

Related: