Reflekterande textanalys med koppling till författare och samhälle - Annika Sjödahl
Vad är det egentligen som vi bör fokusera på i undervisningen när det gäller kunskapskravet att eleven ska kunna koppla ett verk till författaren och dess samtid och då resonera om budskap både på raden, mellan raden och bortom raden? Jag tänker i detta inlägg att försöka sortera ut vad undervisningen bör fokusera på för att skapa validitet i bedömningen men även dela lite tankar och stöd för att skapa en undervisning som möter hela kunskapskravets bredd. För att veta vad undervisningen bör fokusera på i kunskapskravet nedan behöver man titta på det centrala innehållet för att få ett hum om vad läsandet och skrivandet ska utgå ifrån för att kunna urskilja texters budskap, tema, motiv, syften, avsändare och sammanhang. Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk. Ord: 800 ord
Selma Lagerlöf i klassrummet - Göteborgs universitet
Nyhet: 2014-08-11 Selma Lagerlöfs berättelser passar väldigt bra för högläsning. Foto: A. Blomberg, Stockholm. Nyligen lanserades Litteraturbankens skola, en ny sajt för lärare som erbjuder fritt tillgängligt pedagogiskt material för arbetet med klassiska skönlitterära texter. I fokus står Selma Lagerlöfs författarskap.
Ett möte med texten – Rainbow road
Läs! Ingenting händer med den uppmaningen om inte tanken är med när ögonen sveper över raderna i texten (Ann Löwbeer, Svenskläraren nr 4, 2015). Om eleverna möter en text eller ett arbetsområde utan att hjärnan och/eller hjärtat är i ”påkopplat” läge händer väldigt lite. Med ganska små medel kan läraren hitta elevernas on-knapp, till exempel med en bildpromenad, omslagsanalys, ordlek eller ett filmklipp som berör. Här ett klipp som kan användas av läraren i engelska, svenska, musik, samhällskunskap, historia och religion och säkert ännu fler ämnen. En text som möter sångaren som möter sin publik som blir ett annat möte med våra elever som till sist möter den text jag valt.
Breven avslöjar hennes liv
I ett tidigt brev till väninnan Sophie Elkan skriver Selma Lagerlöf om sin litterära förmåga: ”Den är en enda, lång variation över ordet vilja. Det är verkligen som om ingenting vore mig medfött, utan som om jag skapat min begåvning själv genom att önska fram den. Ja, ärelystnaden är mig nog medfödd och rimmarförmågan, men så knappast något mer.
Läsa och tolka låttexter för att se koppling till samhälle - Annika Sjödahl
I det här inlägget delar jag en uppgift utifrån Norlie & KKV & Estrad för att läsa ut budskap, tema och motiv samt koppla till avsändare och sammanhang. Du hittar stödcanvor och en arbetsgång för att ge strategier för att kunna läsa och tolka samt även en slutuppgift. Det kan ibland vara en utmaning att få eleverna att gå utanför texten, koppla den till samhället och se bakomliggande budskap. Jag har tidigare skrivit om vad det är undervisningn bör fokusera på kring kunskapskravet nedan: Att resonera kring budskap med koppling till egna erfarenheter, livsfrågor omvärldsfrågor, resonera kring koppling till upphovsman samt dra slutsatser om hur verket har påverkats av tiden och den kulturella miljön när verket tillkom. (Svenska åk 9)
Selma + Valborg = sant?
MARIA BERGOM LARSSON läser en bok om fyrtio år av kärlek, vänskap och arbetsgemenskap Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik. Selma Lagerlöf och Valborg Olander på Skodsborgs kuranstalt utanför Köpenhamn.Foto: ARKIV "Å kära, du måtte väl inte taga Valborg - var det Valborg - istället för mig."
Bokrecension: Möss och människor
Möss och människor (eng. Of Mice and Men) är en kortroman av John Steinbeck (1902-1968). Boken utgavs ursprungligen 1967. Jag har läst den i Albert Bonniers utgåva från 2014, i översättning av Sven Barthel.
50 olika sätt att redovisa en bok
Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt.
Ett halvt ark papper