background preloader

Studiehandledning - home

Studiehandledning - home
Related:  Sv SvA

Språklig stöttning i NO-ämnen I NO-undervisningen finns en del bra språkstöttning på nätet som både eleverna och du som lärare kan ha nytta av i den ordinarie undervisningen. Här har jag samlat de sidor vi använder mest med våra elever. Jag har tidigare bloggat om språklig stöttning på prov. Inläsningstjänst där flera av de stora läromedlen i bla NO-ämnen finns inlästa på arabiska, dari/persiska, somaliska och tigrinja. Om man vill översätta ett specifikt ord tycker jag Lexin är något bättre än Google translate eftersom man som lärare kan välja mellan olika svenska alternativ och därmed hjälpa eleverna att få rätt betydelse av ett ord. Libers webbappar i Biologi, Fysik och Kemi är utmärkta redskap inte bara för nyanlända elever utan även för svensktalande elever. Clio Förberedelseklass NO har enklare texter på svenska i NO som även finns inlästa på fem olika språk, klicka på studiehandledning. Veingeskolan har en hel del bra länkar man kan kika på och på Wikispaces kan man i vissa fall hitta NO-länkar på olika språk.

SVA/SFI – IKTsidan Denna sida är tänk som en resurs för att hitta webbmaterial och appar för att arbeta med nyanlända. Sidan uppdateras… Webbresurs Denna serie är gjord för barn med svenska som andraspråk. Länk till serien: Hej Svenska Hej svenska är ett interaktivt stöd för svenskinlärning. Länk till webbsidan Webbmatte Länk till webbsidan RimRum från UR Länk till webbsidan Webb+app Tyda- Engelsk-svensk-engelsk Ordbok med synonymer. Lexin– Synonymer och lexikon. Google Översätt– klistra in text eller ord och få dem översatta till andra språk. My Storybook– gör dina egna böcker via dator eller surfplatta. App (iPhone, iPad) 50 appar för nyanlända barn och ungdomar Ord i fokus- Spelet är enkelt. SVAAPP-Appen innehåller korta berättelser, videoklipp och ordövningar men elever och lärare har också möjlighet att göra eget material och dela fritt. LäsKod är en app med fokus på den tidiga läs- och skrivinlärningen. Ordlek XL- passar alla som skall lära sig att läsa! Pedagogisk handledning till appen hittar du här:

Svenska som andraspråk i Sorsele | Svenska som andraspråksundervisning samt sidor med modersmål Bästa webbsidorna/apparna för att lära sig svenska hejsvenska.se Den här sidan är från Komvux Malmö Södervärn och är för nybörjare. Man väljer vilket tema man vill arbeta med men gången inom varje tema är bestämd och man måste klara av ett moment innan man går vidare till nästa. Nu finns möjligheten att installera hejsvenska.se på datorer för användning utan internet.Windows versionen Digitala spåret "Digitala spåret är ett projekt som har utfört av lärare på Botkyrka vuxenutbildning. Projektet avslutades 2007, men vi fortsätter i mån av tid att hålla sidan uppdaterad." Kardia lärande "Här hittar du olika former av pedagogiskt material, digitalt och för nedladdning. Ba Ba Dum Testa dina svenska ordkunskaper. Akelius svenska Akelius Språkkurs AB producerar lektioner som lär ut svenska med onlinepedagogik. Babel Lär dig språk med Babel. Mot målet: Ett färdighetsbaserat sfi-läromedel med metodisk förankring i den gemensamma europeiska referensramen och språkmetodiken. Svenska nu – Nätverk för svenska språket i Finland. Bästa ordlistorna:

Böcker för Språkintro - Vilja Förlag Vilja förlag har tagit fram en lista över böcker som fungerar bra för språkintroduktionen eller för unga vuxna som håller på att lära sig svenska. Det är böcker från Vilja förlag på olika lättlästnivåer – tanken är att alla ska kunna hitta en bok som fungerar trots att det ju ofta är stora individuella skillnader på språkintro. Gemensamt för alla böcker är dock att de är lätta att läsa, utan att vara barnsliga. Det här listan är tänkt att fungera som en bra introduktion för dig som vill börja jobba med litteratur på språkintroduktion. Lista över böcker som fungerar för Språkintroduktion Böcker med hög igenkänning för personer som kommer från ett annat land/ inte har svenska som modersmål: Carlos tar körkort och Joana startar eget av Carita Andersson Dagboken av Annelie Drewsen Efter båten av Johanna Nilsson En perfekt julafton av Josefin Schygge Fredag kväll av Per Alexandersson Jag kan bli rektor av Christina Wahldén Jag är inte dum av Josefin Schygge Lever du? Mitt rätta namn av Åsa Storck

Learning Swedish Click here to create an account: Join this course If you already have an account, please login. You are not logged in. You are logged in. Welcome to Learning Swedish – a free language course! Learning Swedish is a free online course in Swedish for beginners with material for self-study for adult learners. In the course you will meet Nathalie from France and her friends who are studying at a Swedish university. Learning Swedish has been developed by the Swedish Institute and partners. We would love to hear your feedback and ideas! Interested in teacher support? Learning Swedish PLUS is a teacher supported course based on the open online course Learning Swedish. Introduction video

Grafisk roman och poesi - hur hänger det ihop? Jag har haft den stora förmånen att få delta på NCS (Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling) höstkonferens. Som vanligt fick jag med mig en massa nya tankar och idéer och en del av dem omsatte jag direkt i min egen undervisning. Du ska snart få ser hur! Under konferensens andra dag fick jag bland annat lyssna på Stefan Lundström, som pratade om det vidgade textbegreppet och elevernas textvärldar utanför undervisningen, och Katarina Lycken Rüter, som lyfte Shaun Tans Ankomsten och den funktionella grammatiken. De här två, Lundström och Rüter, fick mig att börja reflektera. Med mina ettor på Bygg- och anläggningsprogrammet arbetar jag just nu med ett arbetsområde som heter "Jag skriver i dina ord!". Under dagens lektion var tanken att eleverna skulle få skriva egna dikter som en replik på en annan dikt MEN efter konferensen tänkte jag om. Jag plockade ut tre bilder och till varje bild kopplade jag en ordklass (substantiv, verb och adjektiv). Hur gick det då?

50 appar för SVA/SFI-undervisning av nyanlända Här kommer min lista över 50 appar för både yngre och äldre nyanlända barn och ungdomar. I listan finns både appar som är gratis och appar som kostar pengar. Eftersom priset varierar och appar ibland släpps gratis under begränsad tid har jag valt att inte skriva ut något pris. Apparna står inte i någon ordning utan bara lite huller om buller som de hamnat i mina mappar. Letar du bara efter appar som är gratis har jag valt ut och satt en stjärna på 5 favoriter som jag gillar extra mycket. Tyda– engelsk-svensk-engelsk ordbok med förklaringar UTalk svenska – lär svenska med bilder och frågor. Bitsboard*- i appen gå till katalog och sök på svenska för att hitta de flashcards som du kan använda. SVAAPP– första månaden gratis sedan 109kr för hela skolan oavsett antal elever. Läskod-Fokus på tidiga läs-och skrivinlärningen. Table Top– kommunikationsverktyg med översättning Alfavux-pedagogisk app för ordinlärning. Ord i fokus- det finns tre kategorier i appen att välja mellan. Ordspelet Babbel svenska

Hela skolan högläser för eleverna! Regeringen har initierat HELA SVERIGE LÄSER MED BARNEN. Jag tänker att skolan kan svara upp med: Så här kan vi göra: Kollegial högläsning och samtal om betydelsen av högläsningen för alla Kollegial högläsning börjar med samtal om och läsning av boken och i en gemensam avstamp att vilja ge eleverna upplevelser och inblickar i vad böckerna kan ge och vad det finns att uppleva av böckernas innehåll. Högläsning i de lägre årskurserna: Ofta har eleverna en och samma lärare över dagen vilket betyder att eleverna inte behöver bära boken med sig annat än till idrottslärare och till fritidspedagogerna. Högläsning i de högre årskurserna: Låt säga att vi undervisar en årskurs sju. Om vi gör detta och fortsätter att högläsa kommer vi att ge eleverna skriftspråket och litteraturen som de ännu inte kan läsa själva. Berätta för föräldrarna om böckerna skolan läser Vad vi också kan göra är att vi tydligt åskådliggör för föräldrar och besökare i skolan om de böcker vi läser. Ett tips till rektor: Att börja…

Related: