Digitala skollytet – Kamratbedömning
Det här med att ge kamratrespons är inte helt lätt. Grunden i att kunna ge varandra respons är att eleverna ska känna sig trygga med varandra och att de ska känna sig trygga i sig själva, så att de kan blotta sig och visa upp sina styrkor och svagheter. Det kan ta många års arbete med en grupp innan de känner denna trygghet. Elever kan också känna att det är svårt att ge respons för att de inte vill känna sig ”besserwissiga” gentemot sina kamrater. ”Two stars and a wish” är ett strålande verktyg att använda i kamratbedömningen i och med att man lyfter två saker som kamraten gjorde bra och detta får eleven att lyfta och känna glädje över sitt arbete. När jag lät eleverna läsa olika faktatexter som jag hade plockat från bedömningsunderlagen från nationella proven, så märkte jag att elevernas diskussioner blev fördjupade och ärliga. Jag ville utveckla detta arbete med att respondera på texter. Jag har också en engelskgrupp med elever som går i 2:an och 3:an. //Kamelfröken Lottis
Frågebank för att ta fram belägg för elevers prestationer
Kamratrespons
Att få respons från andra är en ovärderlig hjälp när eleverna arbetar med såväl en text, en produktion eller praktisk arbetsuppgift. Att ge respons på andras texter och produktioner gör också eleverna till en mer medvetna granskare, eftersom de läser in sina egna erfarenheter och intentioner i det arbete de ska respons på. Respons kan öppna deras ögon för det de inte ser, både starka och svaga sidor. Det kan också bidra till ansvarstagande, självvärdering och öka förmågan att reflektera över det egna lärandet, det så kallade metakognitiva lärandet. Vid förberedd respons, som oftast är av högre kvalitet än vid muntlig, föreslås följande tillvägagångssätt av Dysthe m.fl. (2011): Koncentrera dig först på att fånga textens/produktionens fokus eller syfte.Markerar det som du tycker är bra. Diskussionsfrågor:Under vilka läraktiviteter i ditt yrkesämne kan du använda kamratrespons? På vilka sätt anser du att elever kan lära av varandra? Litteratur:Dysthe, Hertzberg & Løkensgard Hoel (2011).
Kamratbedömning utvecklar
I en tredjeklass på Hagaskolan i Umeå arbetar eleverna med kamratbedömning i svenskan. – Först sitter vi och skriver, sen läser vi varandras sagor. Vi ska ge beröm på två saker, sedan får man önska något som man tror kan göra sagan bättre, berättar Melvin. Melvin och Ella sitter bredvid varandra i klassrummet. När de skriver jobbar de med var sin berättelse. Kamratbedömning ska ingå i skolarbetet enligt läroplanen. – Vi som arbetar med de yngre eleverna på skolan har varit på föreläsningar om modellen ”Att skriva sig till läsning”. ”Two stars and a wish” Karin hade läst Christian Lundahls bok ”Bedömning för lärande” och blev påmind om något hon läst tidigare. – Jag frågade barnen om vad man kan ”tycka” om en text? Modeller för bra texter Ella och Melvin tycker att det är roligt att läsa varandras sagor. – Det som gör en saga bra är om den är lite spännande och att man inte är beredd på att något ska hända, säger Ella. – Ja, man kan få idéer till en annan saga, säger Melvin.
Och så var det det här med kamratbedömningen
Någon gång måste vara den första och idag blev det så. Eleverna skulle efter en bedömingsmatris, som jag har knåpat ihop men lite inspiration från nätet, bedöma varandra när de presenterade grundläggande stavningsregler, skiljetecken och språkriktighet. Så här i efterhand var det mer fokus på själva görandet i den muntliga presentationen och mindre på innehållet men jag tycker eleverna fixade det lysande. De arbetar i hem- och expertgrupper efter Pauline Gibons bok Stärk språket stärk lärandet. och det är alltid lika spännande att läsa vad eleverna tycker om den undervisning de är en del av: Jag tyckte det var jättekul istället för att man ska läsa inför hela klassen Det var bra att använda kamratbedömning för det fungerade bra.Jag tyckte det var bra och kul för då var man inte lika nervös när det inte var så många.Det var bra att arbeta med hemgruppen för att alla var snälla. En mycket lärorik dag för mig och ett steg i rätt riktning mot kamratbedömning.
Kamratrespons | Bajenpedagogen
Kamratrespons innebär att du tar hjälp av dina kamrater för att skapa bra texter och för att utveckla ditt skrivande. Det innebär också att du på motsvarande sätt ger dina kamrater skrivstöd. Utgångspunkter för kamratrespons Tänk positivt och var konstruktiv.Försök att vara så konkret som möjligt, motivera och ge exempel. Arbeta så här när du får respons Kom ihåg att den text som du skrivit inte är den färdiga produkten, utan bara ett utkast som ska bearbetas. Använd den här mallen som utgångspunkt när du ska ge respons på en kamrats text. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Gäller responsen en argumenterande text ska du även ställa följande frågor: ● Kan du tydligt urskilja författarens tes? ● Vilka argument tycker du är allra bäst och varför? ● Saknar du något argument? ● Hur är urvalet av fakta?
Galapagos: Livets början
Galápagosöarnas unika växt- och djurliv fascinerade Charles Darwin innan han skrev sin bok om arternas uppkomst och dagens vetenskapsmän fortsätter att göra unika upptäckter när de utforskar ögruppens evolutionära historia. David Attenborough berättar historien om hur den lilla ögruppen mitt ute i Stilla havet skapades ur havet för fyra miljoner år sedan och utvecklade en fascinerande flora och fauna och endemiska djurarter. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.
Related:
Related: