background preloader

Barnsidan. Matte, klockan, svenska och engelska.

Barnsidan. Matte, klockan, svenska och engelska.
Tycker ditt barn att det är tråkigt att träna på multiplikationstabellen och de andra räknesätten? Här hittar du massor av roliga länkar, till övningar och roliga mattespel! Klicka nedan på den blåfärgade texten för att komma till önskat område. Du och ditt barn kommer inte att bli besvikna! Det finns även lite länkar till spel och övningar om klockan. Matematik - För de allra yngstaTiotal och entalMixade räknesättFör de lite äldre barnen Lär dig siffrorna med radioapan! Klicka på bilden för att höra vad siffrorna heter och för att lära dig hur de ser ut. Katten musen tiotusen Minisebran Klicka på bilden för att ladda hem Minisebran . Räkna 1-5 med ankor Klicka på bilden för att spela. Räkna 1-10 med ankor Klicka på bilden för att spela. Klicka på bilden för att spela. Smälla ballonger 1-20 Smäll ballongerna i rätt ordningsföljd. Skjuta på ankor. Klicka på bilden för att spela. Skjuta på ankor. Klicka på bilden för att spela. Hjälp Nicke nyfiken att räkna kycklingar Ekorren Hajspel. Mata pingviner

Lek med ABC-raketen Med en lekfull och experimentell spelmiljö kan ABC-raketen bidra till att stärka barns självbild som läsare. Barnen får öva bokstavsljud, lära sig att känna igen hur bokstäverna ser ut och träna på bokstävernas namn. I spelet ABC-raketen har en grupp robotar på upptäcktsresa genom galaxen stannat till utanför jorden. Deras uppgift är att lära sig mer om jorden, ta kontakt med dem som bor där och rapportera hem. Målgrupp Spelet vänder sig till barn mellan 5-7 år som håller på att knäcka läskoden. Pedagogiska mål ABC-raketen ska fånga upp barnens iver och lust att lära. I spelet får barnet öva sig på samma färdigheter som tv-serien Livet i Bokstavslandet fokuserar på. Förstå hur bokstäver låter och heter, samt kunna koppla ihop den med ljud Höra och förstå rim Ljuda ihop bokstäver till ord Förstå sammansatta ord Laborera med bokstäver Förstå att språket gör att du kan vara med och påverka berättelsen Få ett ökat ordförråd och ökad ordförståelse Dessutom övar man sig i spelet på att: Spelmiljön

Odaltande återkoppling | Magister Magnus N Blixt Barnen kommer hem från fredagsträning respektive häng och kräver att få titta på Idol. Måhända inte mitt favoritprogram, men man får passa på när familjen samlas i TV-soffan. Man kan säga mycket om formatet för Idol, men den återkoppling som ges är ofta i högsta grad rak, direkt och ofta nog framåtsyftande. Odaltande återkoppling är snäll på riktigt – i längden. Denna vecka har vi på mellanstadiet haft elevledda utvecklingssamtal. De har gett mycket god energi och vi har verkligen försökt vara tydliga i vilka förhållningssätt som är gynnsamma och inte. Flera av Idol-deltagarna har uppenbara problem att ta emot återkoppling och levererar ursäkter istället för att ta till sig konkreta råd från de som faktiskt har bevisad kompetens att uttala sig om olika kvaliteter. Jag har redan ett i allmänhet bra jobb med snart rimlig lön.

Mattemaskin | Liber Det här är den nya mattemaskinen. Hjälp oss att göra den ännu bättre! Rapportera gärna i felformuläret om något inte fungerar som det ska så rättar vi till det. Vi håller på att sätta ihop lista med frågor och svar, bidra gärna med din fråga om det är något du undrar över. Har du några frågor om hur mattemaskinen fungerar? Övergången från de gamla mattemaskinen kommer att ske successivt, vilket innebär att vissa mattemaskiner kommer att öppnas i det gamla "flash"-skalet. Alla mattemaskiner kommer att vara flyttade innan höstterminen börjar! Hur gör jag för att blanda uppgifterna? När du har skapat en ny övningslista finns det en knapp under själva övningen. Hur gör jag för att se rätt svar i mobilen? Om du övar i mobilen får du i utgångsläget bara se om du gör rätt eller fel. Har du en fråga om mattemaskinen som du behöver svar på omgående?

Appar som hjälpmedel | autismnvskane Här följer ett urval av iOS-appar (iPad, iPhone, iPod) i några olika kategorier. Listan kommer att uppdateras då och då framöver. - Dexteria: Handmotorik - Teckna: TeckenHattens teckensamling med filmer. - TeckenLex: teckensamling med filmer. - Ritade tecken: SPMI:s tecken från Ebba Editor. Kommunicera med bildkartor: - Grace Picture exchange for non-verbal people: PECS-app utan talsyntes. - Pratkort: Svensk app med 500 bilder. - Tap Speak Choice: Svensk talsyntes och PCS-bilder medföljer(dock på eng). - GoTalk Now: Talapparaten nu som app. - Grid Player: Kommer i mars till App Store som iPad app och senare även för iPhone/iPod. Kommunicera med situationsbilder: - Scen Speak: Lägg till tal eller ljud till ”hotspots” i egna importerade bilder. - Scene & Heard: Lägg till nyckelord med bild och tal i anslutning till egna bilder. Övrigt - Pictogram: bildsamling med pictogram. - First Then - Visual Schedule Planner - Schedular: Videoscheman eller bildscheman. - Home Routine: Endast text. - Picture Planner

Från bedömningsmatris till lärandematris – igen | Förstelärare i Svedala Under terminens första KU-dagar hade vi på Naverlönnskolan besök av lärare och rektor från Sätoftaskolan i Höör. De har arbetat mycket med inkludering som är ett av våra fokusområden i höst. De föreläste för oss om hur deras arbete initierats och fortskridit och förstelärarna på Naverlönnskolan gav föreläsningar i utbyte om hur vi arbetar med bedömning för lärande. Vi hade också mixade diskussionsgrupper där erfarenhet utbyttes och arbetssätt diskuterades. Det jag pratade om denna dag var hur jag använder lärandematriser i undervisningen och det tänkte jag också dela med mig av här. Jag började använda matriser som mer än ett bedömningsverktyg när mina elever efterfrågade matriserna redan när ett arbetsområde startade. För att själv kunna förklara för eleverna vad ett visst kunskapskrav och en del centralt innehåll betyder i ett specifikt arbetsområde behövde jag kunna sätta konkreta ord på vad som faktiskt skulle bedömas och läras. Att diskutera: Använder du matriser?

Josefins matte Appar som hjälp vid läs- och skrivproblematik Jag fick en fråga om vilka appar jag rekommenderar till elever med läs- och skrivproblematik. Här kommer min lista med appar utan inbördes ordning. Jag har tagit med appar med lite olika funktioner: Talande tangentbordTalsyntesRättstavningOrdprediktionOCR-läsareÖversättarePDFläsare både med och utan anteckningsmöjligheterAnteckningsverktyg med skriv och ljudfunktioner När det gäller appar för läs- och skrivhjälp finns flera bra som jag rekommenderar beroende på syfte. Inte alla elever gillar det talande tangentbordet som läser upp varje bokstav för sig, eller varje skrivet ord. Skolstil- (22 kr)En enkel och tydlig app med ljudande tangentbord och få extrafunktioner. Då skulle jag idag välja, Pixter, 22 krSkolstil, 22 krClaro Speak, 7 kriBooks, PDFreader och Anteckningsappen gratis Relaterade Appar för elever i behov av läs- och skrivstöd By phaewilk MorgueFile Jag brinner för att alla elever ska få tillgång till litteraturen, att få uppleva bokstävernas underbara värld. I "Allmänt" I "Appar"

Lärandematriser; synliggör lärandet i handling Introduction to Coordinate Graphing Introduce elementary students to coordinate graphing through seasonal coloring activities. The fall Jack-O-Lantern activity requires students to use the grid code and crayons or markers to create a jack-o-lantern on a blank 9x9 grid. The use of letters on the horizontal axis and numbers on the vertical axis introduces young students to coordinate pairs without the confusion of the standard (h,v) format. Notice that it is important that elementary students become accustomed to listing the horizontal coordinate first as this will transfer to the Cartesian coordinates they will use in later grades. Download the Mathwire Jack-o-Lantern graphing activity. Download the Mathwire Mad Monster graphing activity.

SFI-appar för yngre och äldre elever Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång. SFI och arbetet med nyanlända elever har alltid legat mig varm om hjärtat. Dessa underbara barn som genom att vara just barn, leker sig in i den svenska skolan. Vilka appar skulle fungera för dem, för att ge dem en större chans att integreras i den svenska skolan, ge dem en större chans att kunna delta på sina egna villkor, och också kunna dela med sig av sina egna berättelser i ord och bild. Jag har letat efter appar som ökar ordförrådet i text och bild, appar som låter, som härmar, som spelar in lektioner för att sedan kunna lyssnas på flera gånger, appar för att dokumentera och göra egna berättelser, appar för samarbete och reflektion… Jag har delat upp dem i två grupper: en samling för yngre elever och en samling för äldre elever. Appar för yngre elever: Appar för äldre elever:

Montessoriinspirerad matematik | matteblogg på Hjärups skola Recension av Knäck läskoden - Träna bokstavsljud på ett lustfyllt sätt Användningsområden och funktioner Appen Knäck läskoden ger ytterligare ett verktyg till den första läs- och skrivinlärningen, ett komplement till lästräning och skrivövningar på ett lustfyllt och multimodalt sätt. Tanken med appen är att eleverna ska kunna träna på bokstävernas ljud och form. Utvecklarna skriver själva att appen även syftar till skrivriktningen. Appen tränar grundförutsättningarna för läsning; hur fonem och grafem hör ihop. Appen har två delar som i sin tur är delade i tre delar. Träna: Välj bokstav, Slumpmässig bokstav och Nonsensord. Spel: Bokstäver, Nonsensord och 120 ord. 120 ord är en övning i att läsa vanligt förekommande helord. Det finns några få inställningar att göra, men de är viktiga för att träningen ska bli så effektiv som möjligt. Musik i menyer på eller av.Dölja skrivriktningen.Använda stora bokstäver. Tre delar i ”Träna” - Välj bokstav - Slumpmässig bokstav - Nonsensord Tre delar i ”Spela” - Bokstäver - 120 ord Inställningar Appen är enkelt utformad.

Truls Matte och NO » Träna matte Man måste kunna skriva och säga tal på högstadiet - det är mycket viktigt! Upp till 1000 behöver man kunna på de lägre årskurserna. Alla uppgifterna kan vara bra för de som lär sig svenska som andra språk. När man håller på med matematik, så använder man nästan alltid bara siffror och skriver inte ut talen med bokstäver. Det är dock viktigt att kunna säga/läsa upp talen. När man skriver en check eller annat bankpapper, så skriver man oftast talet både med siffror och med bokstäver för att minska risken för misstag och bedrägerier. I Svenska Skrivregler (Svenska Språknämnden, 1991, s83) rekommenderar de att man ska ha mellanrum mellan orden tusen, miljon, miljard och biljon, men skriver ihop de andra orden, t ex ett tusen trehundrafem. Om man söker på språkregler på internet kan man finna många olika rekommendationer på när man ska och inte ska skriva ihop.

Related: