Hej Sverige | Om att känna sig som hemma i ett nytt land Språkutveckling med sekvensbilder! - Hülya Basaran Varför sekvensbilder? Ett omtyckt inslag för att träna den narrativa förmågan i elevernas språkutveckling är att använda sig av sekvensbilder. Det är bilder eller foton som eleverna ska lägga i den ordning som de tycker att det blir en röd tråd i berättandet. Det finns säkert en mängd olika sätt som man kan använda sekvensbilder. Hur kan jag använda sekvensbilder? Sekvensbilder, eller foton kan användas på olika sätt: Med sekvensbilder kan eleverna: # Lägga en berättelse i kronologisk ordning och skriva eller prata till. # Träna på att återberätta och använda annat tempus och tidsord som först, sedan, efter en stund, till slut osv. # Träna läsförståelse genom att para ihop text och bild (förutsätter att läraren har skrivit texter till bilderna). # Reflektera över hur man kan göra och inte göra. # Formulera egna frågor till bilderna. # Hitta på dialoger till personerna i bilderna. # Använda början på bilderna och fortsätta med ett eget påhittat slut. Tips! Var hittar jag sekvensbilder? Lycka till!
50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? Kardía lärande - Välj nivå Så kan du som är lärare ta emot nyanlända elever För att underlätta ditt arbete som lärare, rektor eller förskolechef finns det flera sätt att få stöd och rådgivning i hur du arbetar med nyanlända elever. Vi har sammanställt några tips du kan ha nytta av. Det är berikande att så många vill bygga en framtid här och lärare har en viktig roll att spela. Undervisa, bedöma och betygsätta nyanlända Skolverket ger dig stöd i hur du tar emot, kartlägger, undervisar, bedömer och betygsätter nyanlända elever. På Lärlabbet på UR Play kan du lära dig mer om samverkan, lärande, mottagande, inkludering och flerspråkighet när det gäller nyanlända elever. Boken "Nyanlända och lärande" av professor Nihad Bunar handlar om nyanlända elevers mottagande och inkludering i det svenska skolsystemet. Det finns forskning som visar effekterna av av modersmålsundervisning och studiehandledning har för kunskapsresultaten. Att möta barn på flykt Ska du som möta ensamkommande flyktingbarn på ett eller annat sätt? För rektorer och huvudmän Så gör andra skolor
Mr. Renwick's Bulldog Blog: Why Can't I Skip My Twenty Minutes of Reading Tonight? One of our teachers came across this infographic. It is from Perry Public Schools in Lecompton, Kansas (Source: The information presented is from a research study on independent reading and young students by Nagy and Herman in 1987. When it was shared with other staff members, both in the building and online, it receive quite a large response. Take a look and consider the reason for its popularity. A variety of things come to mind when I see this visual. First, it is very easy to accomplish what this study is suggesting. What also comes to mine is that schools cannot do it alone. As well, reading twenty minutes a day needs to start as soon as they are able to hold a book. If you haven't stressed the importance of daily reading with your child yet, today is a great day to start.
Språkutvecklande arbetssätt Ämnesspråk är nyckeln till att utveckla kunskaper i alla skolans ämnen och därför en viktig fråga för alla lärare. Ämnesspråk handlar till exempel om att uttrycka, tolka, förstå och använda begrepp, fakta och centrala tankegångar i tal och skrift, men även de känslor och åsikter som ämnet väcker. Det här utvecklingspaketet har som syfte att stödja lärare i alla skolans ämnen i arbetet med att utveckla undervisningen så att elevernas språk- såväl som deras kunskapsutveckling gynnas. Materialet i utvecklingspaketet ger stort utrymme för egna reflektioner och diskussioner i grupp. Alla språkliga färdigheter som att lyssna, tala, läsa och skriva berörs. Stöd i läroplanerna I de två första kapitlen i grundskolans, grundsärskolans, sameskolans och specialskolans läroplaner betonas det språkutvecklande perspektivet. Förslag på arbetsgång Att utveckla sin undervisning så att den får ett mer medvetet fokus på språkliga aspekter är en process som löper över tid. Förslag på arbetsgång Greppa språket
Enheter. Två vägar mot samma mål! I går jobbade vi med enheter. Vi har jobbat för att närma oss, eller till och med nå, målet taget från vår PP-vägg i matten: Vi pratade om vad enheter är och vad de används till. Det var några prefix som återkom t.ex. deci, centi, milli och så kilo. Vad betyder dem och kan man hitta dem på andra ställen? Idag skulle vi inte prata så mycket om tid så vi bara nämnde att tid också har enheter. Det var genomgången det. Även eleverna på mattan skulle sedan göra framsidan av pappret. Framsidan finns på länken här ifall någon är intresserad av att använda den. Baksidan på pappret med utmaning har jag hämtat från lektion.se. Så när jag satt igång gruppen på mattan så återgick jag till majoriteten av elever som jobbade vid sina platser. Det visade sig att någon till behövde ansluta till gruppen på mattan för att vara säker på och repetera begreppen liksom ett par på mattan ganska fort kunde anta utmaningarna på baksidan av pappret. Vi jobbar mot samma mål men tar olika vägar dit!
Levla i läsning | Erica Lövgren 30 Jan Att utveckla sin läsförmåga är viktigt. Eleven behöver “levla” i läsning som jag brukar säga och eleverna förstår direkt vad jag menar. “Levla” är ett uttryck lånat från TV-spelsvärlden och när man “levlar” i TV-spel innebär att man når en ny nivå där man antingen får åtkomst till nya banor eller att ens spelfigur blir starkare och bättre på attacker eller lär sig nya skills. Man behöver vara motiverad och tro på att det är möjligt.Man behöver ha omvärldskunskap eller kunskap om olika typer av spelvärldar för att kunna dra slutsatser av det man upplever i läsningen /spelet.Man behöver lässtrategier och spelstrategier för att vara effektiv.Man behöver känna till hur meningar brukar se ut och hur banor brukar vara upplagda så man förstår när det går fel.Man behöver vara riktigt säker på alla bokstäver och ljud respektive knappar och spakar.Man behöver kunna förstå och tolka orden.Man behöver ett bra arbetsminne så man minns text och banor.Man behöver många timmars erfarenhet.
Svenska som andraspråk ur ett digitalt perspektiv - Väsby Lärlabb Den digitala utvecklingen sträcker sig över hela samhället och är relevant för alla ämnen i skolan. Det gäller förstås även för svenska som andraspråk, där it och digitala medier kan fungera som kraftfulla hjälpmedel för lärandet. Men det handlar inte om att tekniken ska ersätta läraren. Den ska användas för att förbättra undervisningen och för att utveckla elevernas förståelse för hur digitaliseringen förändrar samhälle och vardag. Projektet Teacherhack visar med tydliga exempel hur detta kan göras i grundskolans olika ämnen. Eleverna ska inte sitta och träna på egen hand framför skärmen, utan resonera, reflektera gemensamt och lära av varandra. Hülya Basaran är förstelärare i svenska som andraspråk i Trollhättan. Elevernas modersmål fungerar som hjälp och resurs i lärandet, och talspråket blir en bro som leder över till skriftspråket.
Läsanalys I boken ”Vägen till skriftliga omdömen” beskriver Anne-Marie Körling ett arbetsredskap som hon kallar för läsanalys. Jag har provat det ett tag och det hjälper mig att se mina elevers läsutveckling och på så sätt ge mig feedback på hur jag ska utveckla min undervisning. Så här gör man: ”Kopiera en sida ur elevens självständiga läsning, eller en kopia av läxan, faktaboken. Då eleverna är införstådda i arbetet gör de själva underlaget. Då eleven läser sin text i boken följer läraren med i sin kopia. Notera varje sak du önskar samtala med eleven om. Notera korrekt läsning vid varje rad med ett ok. Ringa in ord som du vill undersöka hur eleven förstår. Skriv in de korrigeringar eleven gör under sin läsning – då eleven självkorrigerar sin läsning notera med SK. Utveckla din förmåga att anteckna under läsningen. Då du är klar med dina noteringar, samtal med eleven, låt eleven vara den som berättar om sin läsning. (Körling, 2009, s.135) -Olle rättade sig själv flera gånger när han läste! -Ja!
Uttal.se