Här pluggar du matematik! Alternativa uppgifter Alternativa uppgifter till testen i Förstå och använda tal – en handbok I dessa alternativa test är uppgifterna förändrade, men avsikten är att de ska testa detsamma som motsvarande uppgift i de ursprungliga testen. I de flesta fall är det de ingående talen som är förändrade, men i några fall är det sammanhang och frågeformulering som är förändrad. Texten i uppgifterna kan vara en extra svårighet för vissa elever. Naturligtvis kan du också själv konstruera liknande uppgifter. Alternativa uppgifterTest 1Test 1 – lärarversion Test 2Test 2 – lärarversion Test 3Test 3 – lärarversion Test 4Test 4 – lärarversion Test 5Test 5 – lärarversion Test 6Test 6 – lärarversion Test 7Test 7 – lärarversion Test 8Test 8 – lärarversion Test 9Test 9 – lärarversion
Siffror: Nätverk Matematikern Jo Røislien utforskar nätverkens matematik. Han måste ta reda på om teorin om att ingen i världen är mer än sex led bort från oss håller i verkligheten, och han måste spåra en man han inte känner och som bor ensligt på Vestlandet, bara med hjälp av vänner och bekanta. Det visar sig att Norge är i världstoppen i logistik, och Jo träffar en av dem som har tagit landet dit. Han åker även till Ski gymnasieskola där han utarbetar en hångelkarta över allt pussande som har föregått i avgångsklasserna samt förklarar varför sådan information är guld värd för alla som jobbar med smittsamma sjukdomar. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.
Problemlösning Det finns massor av ställen där man kan hitta matteproblem för elever att lösa, så det kan kanske kännas onödigt med ett sådant ställe till, men här samlar jag de problem som jag gillar och som jag tycker fungerar i mina klasser. Vill du använda dem - var så god! Problemen finns i pdf-format. Samma problem finns två gånger per sida. Jag ska försöka sortera problemen efter svårighetsgrad, men det är inte helt lätt. Tanken med problemen är att de ska kunna träna på de förmågor som läroplanen anger. Det handlar alltså inte bara om att komma fram till rätt svar, utan att lära sig olika strategier, att träna på att berätta hur man tänkte, att fundera över om svaret är rimligt och att i förlängningen kunna skriva ner sin lösning matematiskt. Talområde 1-20 POJKAR och FLICKOR (dubbelt, totalt)BLOMVASEN (dubbelt, totalt)KULPÅSEN (fler än, totalt)ANNAS MYNT (värda, mynt)BARN PÅ LED (början, slutet, ordningstal)VILKA ÄR TALEN? Talområde 20-100 Talområde >100 PLANKAN (division, bild) Tal i decimalform
Lärare - Matematikvideo Använd Matematikvideo i din undervisning! Förbered eleverna inför lektioner eller prov och minska din egen tidspress att hinna allt. Ge elever som behöver repetera eller har missat lektioner ett verktyg där de kan plugga när de vill och så ofta de behöver. Låt eleverna träna på självrättande övningar där de också får tips och förklaringar. Eleven ser också vad som har gått bra och vad de behöver träna mera på. Gör arbetet med kontinuerliga kunskapsdiagnoser enkelt hos oss med våra läxförhör. Använd våra övningar eller skapa egna uppgifter. Till ansökan Gäller 30 elever och 2 lärare Som lärare på en skola kan du testa vår tjänst gratis tillsammans med dina elever (max 30 elever) i en månad. Du får du se alla lektioner och du kan tillsammans med dina elever se om tjänsten passar dig och din skola. Endast ett gratiskonto per skola kan registreras. Hur använder ni och era elever Matematikvideo.se? Vi visar ibland filmerna på lektionen, speciellt som introduktion till nya moment. Repetition.
FAT-diagnoserna ett verktyg för analys och bedömning. I Ängelholms kommun använder vi oss av diagnoserna ur Förstå och använda tal – en handbok som NCM (Nationellt Centrum för Matematikutbildning) gav ut 2010 efter ett samarbete med Alistair McIntosh, Professor på universitetet i Tasmanien och deras norska motsvarighet NSMO (Nasjonalt Senter for Matematikk i Opplaeringen). FAT-diagnoserna finns för F-klass till åk 9 och har inriktning mot förståelse och användning av tal. Det finns en lärarhandledning kopplad till diagnosernas uppgifter där man som lärare kan få stöd för hur man kan arbeta vidare för att stärka kunskaperna hos eleverna. Vilket stöd läraren kan ge eleven grundar sig på de resultat eleverna visat på diagnosen. Syftet är att man som lärare genom diagnoserna ska kunna få möjlighet att diagnostisera missuppfattningar och svårigheter inom taluppfattning. Handboken ger förslag och underlag för att kunna hjälpa elever att reda ut svårigheter. Bildförklaring: Åk 4 – på ett rektorsområde.
Hur elever borde undervisas i matematik Det pratas i olika media mycket om svenska elevers sjunkande resultat i bl.a. matematik och vad det egentligen beror. Skolminister Björklund har infört betyg i åk 6 och vill nu även införa betyg i åk4! Ordning och reda och betyg tidigt är lösningen som ska vända elevers kunskapsutveckling och pendeln har slagit tillbaka igen. Hörde Lars Björklund tala under Matematikbiennalen i Umeå i februari och slogs av hur lite han verkade känna till om aktuell didaktisk forskning i matematik. På mina matematiklektioner vill jag att eleverna är aktiva, pratar matematik och löser olika problem och uppgifter tillsammans för att utveckla sina förmågor i matematik. Samtidigt ges möjlighet att utveckla den generella förmågan att resonera, diskutera, argumentera och använda både det skriftliga och muntliga språket. Jag vill referera till Jo Boaler och den webkurs How to learn math som jag deltog i via Stanford university California förra sommaren. Hur elever borde undervisas i matematik:
sagoskatter - Skidåkarna Efter en saga från Karungi Förskola. Originalsagan har vi tappat bort, och diktat ihop en liknande - så den är inte helt identisk med Åsas - men nästan, så långt jag kommer ihåg :) Det var en gång tio skidåkare som skulle göra en tur till fjällen. Efter en bit stod trean och väntade. När de kom fram till fjället, så klev alla skidåkare av. När alla skidåkare fått sina skidor, så får de bråttom upp i backen (placera ut skidåkarna).Hur många är uppe på backen / nedanför / till vänster / till höger osv. Denna saga tar upp ordningstal, hälften/dubbelt, lägesord, parbildning mm. Indiansagan Efter en saga från Karungi Förskola Tio indiander stod på stranden.Fem indianer tog båten och åkte iväg ut på havet och fiskade.Hur många blev kvar på stranden? Två indianer på stranden hoppade i vattnet och simmade iväg ut på havet, och klättrade upp i båten.Hur många är det nu i båten? Plötsligt kom en storm och gjorde så att båten började gunga häftigt. Katten och råttorna Läbbiga påsen - Varför?