background preloader

Läs-med-sagor: Lill-Zlatan och morbror raring

Läs-med-sagor: Lill-Zlatan och morbror raring
Animerad saga med text som man kan läsa samtidigt som man lyssnar och tittar. Lill-Zlatan och hennes morbror fikar, går och simmar och gör roliga saker tillsammans. Men en dag dyker Steve upp hos morbror. Då blir Lill-Zlatan svartsjuk. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.

Kollegialt lärande och en minilektion kring en karaktär | Fröken Cecilia Lind Kollegialt lärande Vi samlades några lärare Maria, Inger, Lena, Lotten och jag på Taubeskolan den 19 maj för att samplanera, genomföra och utvärdera en minlektion. Vi är alla med i nätverket för språkutvecklare, Center för skolutveckling och syftet var att slå våra läshuvuden ihop och spåna ihop en lektion i en åk 3:a kring modellerande läsning och lässtrategier enligt TCRWP-modellen. Allra först fick vi en rundtur av Maria på den imponerande och fantastiskt fina skolan följt av fika. Det tog en stund av rundprat innan det rasslade till och vi blev otroligt kreativa och effektiva. Minilektion – karaktär ”Lill-Zlatan” Inledning Jag har hört att ni har pratat mycket om olika texters karaktärer: personer eller djur. Undervisning: Idag ska jag visa er ett sätt hur man kan göra. Visa bild av bokens framsida! När jag läser titeln tänker jag att det här kommer att handla om ett barn, en karaktär eller person som verkar gilla fotboll och Zlatan. Starta filmen ”Lill-Zlatan och morbröderna”

Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna Köpte Pija Lindenbaums nya bok ”Kan jag med” (det går också att provläsa där, hipp hurra) och tänkte att vi kunde göra en bildpromenad i omslaget och en tanke att utveckla i de pedagogiska samtalen vid skolan. Låt eleverna få göra en bildpromenad i omslaget: 1) Först skapar vi ordförråd, ett gemensamt i rummet. Det gör läraren genom att visa illustrationen. Gärna på en overhead (om vi har sådana) eller via smartboard. Jag är också tydlig med att ge eleverna ordet – de får alla säga. 2) … vad föreställer vi oss händer i omslaget, vad kan hända i boken om omslaget berättar Nu får vi berätta om vad bilden säger oss, alltså vad vi tänker och tror. 3) Om vi vill ha kortskrivning, bara för att vi vill ge omslaget en rubrik, en mening, ett utrop, en tanke, en liten inledande berättelse kan vi gärna ha det. 4) Så slår vi upp boken. BILD och TEXTPROMENAD Textsidan kan vi också göra en bildpromenad i. Gå tillbaka till omslaget. Den här lektionen passar alla årskurser. Illustrationen visar två barn.

  Jan Lööfs värld är full av män | Barnboksprat Jan Lööf har skrivit och illustrerat barnböcker sedan mitten av 60-talet och är fortfarande aktuell (nu senast med Pelles planetfärd från 2010). Lööf blir ofta kritiserad för sin kvinnosyn och framför allt den nästan totala avsaknaden av kvinnor i böckerna. Men är det så illa som vissa påstår? Vi på Barnboksprat bestämde oss för att gå igenom hans böcker och ta en titt på könsrepresentationen. Vi har tittat på 16 av hans 20-talet bilderböcker och räknat. Efter en genomläsning kan vi konstatera att kvinnor ofta har biroller i form av mamma, farmor, fröken eller liknande. I Pelles ficklampa (1978) finns en mamma. Traditionella kvinnoroller Traditionellt sett i populärkulturen finns två kvinnoroller, ”horan” och ”madonnan” (sexobjektet och modersgestalten). I Tomten berättar/Vem matar djuren finns tre kvinnor och 24 män på torget. 1990-2000-talet Det finns många böcker som knappt innehåller några kvinnor ens bland statisterna. Något som däremot syns i många böcker är äldre människor.

AS Förlag - Modingarna och alfabetet OBS! Boken släpps 22 november 2014! Köp den redan nu så får du den först av alla. Leveransdatum 22-25 november. ABCD - Vill du vara med?En normmedveten alfabetramsa med rörelser till som stärker självkänsla, och övar motorik, stavelser och rim. En CD medföljer med hela ramsan som sång. Visste du att ... Modingarna och alfabetet även släpps som app, musikvideo och pedagogiskt material i februari 2015? Information om appen:Utgivningsår: 2015Musikvideo på teckenspråk samt teckenstöd: MegaVega Approduktion: Igor Isaksson och Klas Ehnemark på Mu AB Röst i appen: Aleksa Lundberg Information om projektet:Idé och produktion: Annelie SalminenPresskontakt: Jessica Lykk Forsling på presshjälpen.seFotograf: Sofia Kits på feministfotografen.seKommunikatör: Anna Wallgren

Normbrytande litteratur eller litteratur som pekar ut det normbrytande - Det öppna klassrummet Visst känns det att det är sommarlov nu? De sista veckorna fullspäckade med betygsättning, mentorsdagar, avslutningsfester och skolavslutningsbestyr, därefter efterarbete och utvärderingar – och sedan: Lugnet. Även om värdegrunden ska finnas med oss hela tiden, i precis allt vi gör, så är det inte konstigt om det känns aningen avlägset att föra djupare diskussioner kort inpå och i början av sommarlovet. Så känner åtminstone jag, som dessutom väntar barn vilken sekund som helst och därmed har huvudet fullt med annat. Jag brukar vara duktig på att släppa jobbet, i alla fall de stressande aspekterna av det, under ledigheterna. Under terminerna hinner jag sällan läsa så mycket skönlitteratur som jag borde, och därför gäller det att passa på när jag är ledig – och då samtidigt se till att upptäcka nya böcker att läsa tillsammans med eleverna. För självklart spelar litteraturen en enormt viktig roll i normskapandet, det måste vi ha klart för oss. Tar ni er den tiden?

Related: