background preloader

Språk i Norden

Språk i Norden

Undervisningsmaterial om de nordiska språken Det finns en rad resurser på internet för personer som undervisar i de nordiska språken. Här hittar du länkar till allt ifrån vägledning i hur man ska förstå varandra i Norden till frågesporter om de nordiska språken och introduktionsvideor om språkens uppbyggnad. Vad står det i läroplanen om undervisning i de övriga nordiska språken? På webbsidan Bruk skandinavisk! finns det en sammanställning av vad läroplanerna i Norge, Sverige och Danmark säger. Webbplats för projektet Språkpiloterna. Norden i skolan är en gratis undervisningsplattform som ger lärare och elever i alla nordiska länder helt nya möjligheter för att arbeta med grannspråken (danska, norska och svenska) i både grundskolan och gymnasiet. Kulturkontakt Nord i Finland har gett ut en rad pamfletter om de nordiska språken och om att förstå varandra i Norden. Nordens språk med rötter och fötter är en saklig och levande presentation av de nordiska språken i ett historiskt perspektiv. Den norska kampanjen Bruk skandinavisk!

Danskt uttal - Danska för svenskar Gratis språkkurs i danska, enkel och lättbegriplig Det danska uttal är oftast svårare för en svensk att förstå än danska i skrift. Fakta om några uttalsregler: G, k och sk i början av ord uttalas med hårt g eller k, som i svenska "gata" eller "kort". Exempelvis i danska ord som give, kerne, skive (uttalas "sgive"). Danska ord som exempelvis "mat" och "hat" (Sv matt, hatt) skrivs med enkel slutkonsonant. Ett stötljud, "stødet" eller "stødtonen", används i danskan för att skilja vissa ord som stavas likadant åt. Danska har många olika vokalljud, trettioen stycken.

Böcker som berör minoritetsspråken Språkförhållanden i Norden, Svenska 2 | Lejonet och räven Mina elever hade just avslutat läsning av Kejsaren av Portugallien och en period av undersökning av stilmedel i lyrik med Frödingdikter som exempel när det var dags för detta avsnitt i kursen. En naturlig ”övergång” från vårt litteraturorienterade avsnitt till nästa mer språkorienterade avsnitt blev läsning av förordet till Räggler och paschaser, vilket avslutade ”Frödinglektionerna”. Det gav mersmak! Mina elever och jag arbetar efter principen ”genomgången före lektion – arbete med stoffet på lektion”, vilket gör att de har en del material att ta till sig innan vi ses. Oftast är det ”genomgångsfilmer”, och så var det här. Jag länkar till alla filmerna, men lägger dem inte inbäddade i detta inlägg (eftersom det tar så stor plats och då blir rätt oöverskådligt för den som kanske bara vill hämta inspiration). Inför lektion 1 En film om dialekter – vad dialekter ”är” och dialektala särdrag Lektion 1: Dialekter (90 min) Inför lektion 2 Lektion 2 (60 min) Lektion 3 (90 min) Lektion 4

Nordiske Sprogpiloter - Språkpiloter Våga vara pluggis: SKAM - träna norska med ungdomsserie Den norska ungdomsserien Skam har tagit både ungdomar, recensenter och lärare i nordiska språk med storm. Först hyllades serien i Danmark och sedan några veckor tillbaka, när SVT lade upp den första säsongen på sin playkanal, har hajpen även nått oss. När du ska visa serien i klassrummet är det NRK som gäller. Där kan man titta på alla tre säsonger med norsk text. Här hittar du första avsnittet! Om eleverna tittar på serien hemma eller om man har tid att visa många avsnitt i klassrummet så öppnar sig många möjligheter.

Material Språkgemensamma resurser Grannspråk – lektionsförslag i danska och norska Materialet innehåller 40 lektionsförslag som alla behandlar danska eller norska. Grannspråk Undervisningsplattformen Norden i skolan En samnordisk undervisningsplattform som ger lärare och elever stöd i att arbeta med danska, norska och svenska, både i grundskolan och på gymnasiet. Undervisningsplattformen Norden i skolan Nordiska ordboken Tvärslå Tvärslå är en nordisk webbaserad ordbok utvecklad i ett samnordiskt projekt mellan nordiska universitet. Nordiska ordboken Tvärslå (KTH) Bilder på Norden Söker du bilder på Norden att använda i undervisningen har Nordiska rådet ett bildarkiv med fotografier som du får använda under Creative Commons-licens. (1-3, 4-6, 7-9, Gy) Bilder på Norden (Nordiska ministerrådet) Creative Commons i skolan Bildordboken Lexin Bildordboken Lexin Spela spel på nordiska språk Spela spel på nordiska språk (Paxel123) Barnens faktaböcker Barnens faktaböcker (Atlantbib) Fakta om Norden Fakta om Norden Danska

Lärobjekt om Oslo - Lärobjekt om Oslo - hörförståelse i norska Vandringen i Oslo-byen Lärobjektet tränar hörförståelsen i norska. Eleven står på Karl Johans gate, huvudgatan i Oslo, och ska därifrån med hjälp av de instruktioner han eller hon hör via Aker Brygge ta sig till kungliga slottet. Eleven får information om Norges historia och om kända personer och institutioner, såsom Nobels Fredssenter, Ibsen, Nansen och kungahuset. Vandringen i Oslo-byen tar ca 40 minuter att komma igenom. Del 1 tar dig från Karl Johans gate genom centrum till stadsdelen Kvadraturen Del 2 tar vägen från Kvadraturen via Aker Brygge till Nobels Fredssenter Del 3 går från Nobels Fredssenter upp via centrum till universitetet och Stortinget Del 4 tar dig från Ibsens stamcafé Grand Café förbi Nasjonalgalleriet och slottet för att avsluta promenaden vid Ibsens hem bredvid Nationalteatret Helikopterferd rundt Oslo I detta material väljer eleven vilken sevärdhet han eller hon vill besöka och rör sig sedan på platsen med hjälp av de instruktioner som hörs.

Lärobjekt om Köpenhamn - Lärobjekt om Köpenhamn Dessa två webbläromedel lämpar sig för de övre klasserna i den grundläggande utbildningen och för gymnasiets kurs 2 (MO2: Språk, kultur och identitet Läromedlen lämpar sig säkerligen även för svenskundervisningen i finska skolor, i de gymnasiekurser där temat Norden ingår. Gåtur i København Lärobjektet tränar hörförståelsen i danska. Eleven står vid Rådhuspladsen och ska därifrån med hjälp av de instruktioner han eller hon hör via Strøget ta sig till Den lille havfrue. Gåtur i København tar ca 25 minuter att komma igenom. Kartpromenad i Köpenhamn I lärobjektet tar sig eleven fram i centrum av Köpenhamn med hjälp av en ”talande karta”.

Nordiska språk "Språk öppnar dörrar", brukar man säga. Språkkunskaper kan ge möjligheter till utbildning, arbete och kulturella upplevelser. När det gäller de nordiska språken handlar det inte i första hand om att lära sig prata norska eller danska, utan att lära sig förstå och kommunicera med personer som talar och skriver på ett annat nordiskt språk. Nordiska språk är grannspråk Nordiska språk är benämningen på de nordgermanska språken danska, svenska, norska, isländska och färöiska. Norska, danska och svenska brukar också kallas skandinaviska språk och när man talar om nordisk språkförståelse eller grannspråksförståelse handlar det oftast om förståelsen mellan dessa språk. Vi har förstås också många andra språk i Norden, till exempel grannspråken i det sammanhängande samiska språkområdet i Norge, Finland och Sverige och andra minoritetsspråk samt nordiska teckenspråk. Nordiska språk i styrdokumenten Det nordiska perspektivet syns även på kursplanenivå. Resurser för ökad förståelse

280_nordisk%20sprakpolitik.pdf

Related: