Om mig Jag heter Tiia Ojala och arbetar som förstelärare i Södertälje. Jag undervisar nyanlända barn i en introduktionsgrupp. Jag är även läromedelsförfattare. Jag har jobbat i flera års tid som lärare för både unga och vuxna personer med kort eller ingen utbildningsbakgrund. Det andra projektet jag fått äran att vara med heter Rätt Steg. Jag har en gymnasielärar- och magisterutbildning med svenska som andraspråk som huvudämne. En gång i tiden var mitt mål i livet att resa runt i världen. Nationella läsdagen blev internationell | Nyanlända i Lappland I arbetslaget på min gymnasieskola hade vi bestämt att vi skulle ha ett lästema på Nationella läsdagen i år. Vi brukar vanligtvis ha teman där alla elever på skolan medverkar, men denna gång ville vi anpassa läsningen till elevernas språkliga nivå i svenska. Jag hade planerat för att ha 4 olika stationer i Språkintroduktionsgruppen. Det var en dikthörna, en digital hörna, att läsa en bok hörna samt ett kapitel från en kapitelbok som ”storbok” på väggen. Sidorna ur boken var uppförstorade till A3 format. I dikthörnan skulle eleverna läsa dikter och skriva ner två dikter de tyckte om. I den digitala hörnan hade jag samlat länkar på ett worddokument. Till ”kapitelboken” på väggen, som var första kapitlet ur boken ”Så sjukt kär” av Mårten Melin hade vi olika ”uppdragskort”. Då båda mina kollegor som jag skulle jobbat med på läsdagen blev sjuka vid det första tillfället, så ville jag gärna göra samma sak en gång till.
Rätt tid När du hämtar den här sidan väntar servern till början av en ny sekund, och skickar sedan över rätt tid till din webbläsare. Eller mer precist: den skickar över tiden 25 ms innan det är dags, för att kompensera lite för fördröjning på internet. Tiden du ser ovanför är alltså inte från din egen dator, utan visar rätt tid på RL.SE:s server. Det finns också en aningens större klocka ifall du behöver en mer massiv tidgivning, öppnas i eget fönster. Servern håller rätt tid mot atomur på internet och har typiskt en missvisning på bråkdelen av en sekund. Du får lägga till några millisekunder för Javascripts arbete i din webläsare. Vad ovan sagts gäller om du har en stabil koppling till internet. Klockan i din egen dator visar: 22:09:16. Om den går för mycket före eller efter kanske du bör ställa den. Fast vad spelar några minuter hit eller dit för roll?
Ny i svenska skolan Resan över Atlanten till en läs- och skrivundervisning för alla På twitter hörde vi talas om otroligt inspirerande arbetssätt som Anna Bengtsson och hennes kollega tagit del av under en intressant studieresa. Till vår stora glädje ville Anna dela med sig av detta till Skollyftet i detta väldigt långa men fantastiskt inspirerande inlägg om hur man kan undervisa eleverna i läs- och skrivstrategier. Det är en helt vanlig tisdag morgon. Då läraren inleder med att visa en kom-ihåg-lista på smartboarden och brygga dagens minilektion till gårdagens arbete förstår vi snart att eleverna är i en bearbetande fas i sitt skrivande och att dagen kommer att ägnas åt att skriva titlar till egenförfattade texter. Senare får vi veta att klassen är i slutskedet av ett arbetsområde som handlar om att skriva korta, berättande episoder från sitt eget liv. Vi passar på att låta vår nyfikna blick vandra klassrummet runt och får känslan av att varje kvadratmeter är planerad in i minsta detalj, att det finns en tanke bakom varenda del av rummet. Studieresa Grade 5 – Read aloud
Vett och etikett på nätet Journalister måste följa etiska regler som garanterar att de inte kränker andra med sina texter. Idag är det dock långt ifrån endast journalister som publicerar texter - på internet kan vem som helst göra det. Samtala med dina elever om frågor kring nätetik. Syfte: Etiska överväganden i nätvardagen. Passar för: åk 4-6, värdegrund, pressetikTidsåtgång: 1 lektionFörberedelser: Eventuellt tillgång till internet för att visa sajten kränkt.se Bakgrund:I Sverige har vi etiska regler, riktlinjer för vad man får och inte får skriva (publicera), för tidningar (liksom för radio och tv). Det här är regler som säkerställer att journalister inte kränker andra med sina texter. Förre Barn- och elevombudet (BEO) Lars Arrhenius och tidigare generalsekreteraren i BRIS Göran Harnesk skrev tillsammans en debattartikel där de tydligt uttryckte att lagstiftningen är entydig och att ”det är förbjudet att kränka, trakassera och diskriminera andra människor. Övning 1: Pressetiska regler 1. 2. 3. 4. 1. 1. Länkar
Ljungdahls hörna | "Man äger inte det man inte har ord för" | Sida 2 Här kommer slutuppgiften i svenskan! Detta är det absolut sista ni gör hos mig och nu är det dags att visa upp allt du kan! Ta chansen och visa vad du går för! Du har nu levt i ungefär femton år. Din uppgift blir att se in i framtiden; femton år framåt till år 2029. Du ska genomföra en muntlig redovisning om dina tankar inför framtiden. Hur kommer världen se ut? Hur kommer din värld se ut? Vad kommer vara betydelsefullt och värdefullt i framtiden för dig och för världen? Vem kommer att ha makten? I din muntliga redovisning ska du sammanlänka text, bild och ljud till en enhet där varje del har sin betydelse. Till din hjälp har du alla de tankar och idéer som vi diskuterat på lektionerna, dina tidigare böcker som du skrivit i under högstadiet, hela internetvärlden och världen runt omkring dig. Kom också ihåg att titta på den respons som du fick vid träningsredovisningen och vad vi sa när vi pratade om muntliga redovisningar. Detta kommer jag att bedöma: Tidsplan: 23/4 Introduktion och repetition
PEPonline, lektioner på nätet:) PEPonline, en superresurs på nätet. Här kan man som elev förträna eller efterträna, matte och NO. jag som förälder har samma möjligheter att fräscha upp kunskaperna. Fördelen är att man kan se det hur många gånger man vill utan att verka dum. Vem skulle våga fråga ett otal gånger om att få genomgången eeen gång till i klassrummet för att man inte hängde med eller för att man till nästa lektion har glömt hur man skulle göra? Mer av detta, tack! Kontakt för denna resurs som är tillgänglig för oss alla även om vi inte går i skolan I Bollnäs, står: mikael.sundstrom@bollnas.se Välkommen: Här nedan ett smakprov: Relaterade Blås nytt liv i Powerpoint Har du också tröttnat på Powerpoint och upplever att det är ett ganska stelt och dött redskap? I "Hur gör man?"
Länkskafferiet - Lankskafferiet.org Håkans avbön - om IT i skolan | Fleischer Kompetensutveckling ::: blogg Några insikter i försommarvärmen. Jag har under senare tid föreläst en hel del kring min forskning om IT i skolan och särskilt då en-till-en. I avhandlingen är jag glasklar över att den egna datorn är helt nödvändig (något som fick min opponent att få hicka – han ville snarare kalla datorn ett kultföremål). Men, jag ombeds också att tycka i mina föreläsningar. Idén bygger alltså alltså på att en lagom stor provokation kan leda till ett steg framåt om det inte är alltför långt avstånd fram till nästa station så att säga. Min insikt är alltså att mina föreläsningar har gett en bra överblick över forskningsläget, och min önskan att utveckla Sveriges en-till-en skolor mot den potential som är möjlig att nå kan för några lärare varit kontraproduktivt. Dock, det finns några problem som Sverige måste lösa. Framgångar hänger i mångt och mycket på ledarskap Detta är inte på något sätt en slutsats som är unik för mig, utan snarare något som starkt accentueras i Unos Unos rapporter.
Den blomstertid nu kommer - Text - Lyrics 1. Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor. Du nalkas, ljuva sommar, då gräs och gröda gror. Med blid och livlig värma till allt som varit dött, sig solens strålar närma, och allt blir återfött. 2. De fagra blomsterängar och åkerns ädla säd, de rika örtesängar och lundens gröna träd, de skola oss påminna Guds godhets rikedom, att vi den nåd besinna som räcker året om. 3. 4. 5. 6. Revolting rhymes och språkutvecklande arbetssätt | Min undervisning Jag har en svag klass där hälften saknar betyg. Något måste jag göra. Jag har läst mycket om språkutvecklad undervisning senaste halvåret och förstår att jag som lärare har mycket att hitta där i form av metodik. Jag bestämde mig tidigt för att släppa kurslitteraturen och istället hitta material som går att anpassa lättare. Lite av de stödstrukturer jag använt vill jag dela med er, mycket har jag gjort om till mitt en del fanns färdigt när jag googlade och sen har jag satt ihop det i en LPP med en stödstruktur i där mål och kunskapskrav framgår så alla elever vet vad de gör per lektion. Mycket av stödstrukturerna som nämns i min LPP som VENN-diagram och The Five Essentials of a Story och Collecting words hittar ni på Roald Dahls officiella sida samt lucktexten på roalddahlday.info Resten hittar ni här: Att ställa frågor Filmerna på Youtube: Filmerna finns här i mitt tidigare inlägg.