Exploring Nature Educational Resource: A Natural Science Resource for Students and Educators Kroppen och första hjälpen Har du koll på var organen sitter i kroppen. Virtuell test på nätet. Välj mellan skelett, organ, muskler och nervsystem. Kroppen i 3d. Tänd och släck olika "lager", för att undersöka hur människokroppen är uppbyggd. Våldets inverkan på kroppen. En liten klickbarfilm om kroppen från molekyl till organism. Klippdocka Klippdocka, som är utvikningsbar, från Naturhistoriska museet i Göteborg. Vattnets kretslopp - Svenskt Vatten I Sverige har vi god tillgång på rent vatten. Hela 9 procent av Sveriges yta utgörs av sjöar och vi använder endast 0,5 till 1 procent av det sötvatten som finns tillgänligt. Det har gjort att många som bor i Sverige tar rent vatten för givet. För att säkerställa att vi har tillgång till rent vatten även i framtiden måste vi ta ett gemensamt ansvar. Vattnets kretslopp är nära knutet till näringsämnenas kretslopp, därför brukar det kallas för det dubbla kretsloppet. Vattnets kretslopp Vattnet finns överallt omkring oss, illustrerat till höger på bilden ovan. Vattnet faller ned som nederbörd, regn eller snö, och rinner ut i sjöar och hav eller ner genom jorden till grundvattnet. Det vatten som ska bli vårt dricksvatten hämtas från en vattentäkt. Näringsämnenas kretslopp Näringsämnen rör sig mellan stad och land i ett ständigt växtnäringsflöde, illustrerat till vänster på bilden ovan. Två näringsämnen som avskiljs i reningsverken är fosfor och kväve.
Experimentskafferiet Skapa ett kretslopp i miniatyr - NSVA Detta experimentet går ut på att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. Vatten avges från växterna och stiger upp i burken. När vattenångan nuddar glaset kyls det ner och rinner ner längs kanterna. Då kan växterna ta upp det igen i sina rötter. Det här behöver du Vid glasburk med lock eller ännu bättre ett litet akvarium med "lock".Små stenar eller lecakulor att lägga i bottenSandJordLagom stora växter så att de får plats i burken, t ex murgröna eller fetbladsväxter (blommande växter är inte att rekommendera). Gör så här 1. 2. 3. 4. 5. 6. Uppgift Du har nu gjort ett kretslopp i miniatyr. Följ vad som händer med vattnet - Hur omvandlas det från en form till en annan? Kan du nu med egna ord förklara begreppen nederbörd, avdunsta och kondensera?
Snilleblixtarna i Sverige Kretsloppet på burk Apelsinljuset Publicerad i Kemi Slut på stearinljus? Gör ett ljus av en apelsin och lite matolja istället. Det här experimentet handlar om kemiska reaktioner och aggregationstillstånd. Läs mer >> Vattenkollapsen Publicerad i Fysik Se hur en till synes tom flaska helt plötsligt blir full med vatten. Outtömliga flaskan Prova flaskan som aldrig (och hela tiden) får slut på vatten. Regelationen Låt en metalltråd passera rakt genom ett isblock utan att det faller isär. Saltsilon Fyll salt i en toarulle och undersök hållfastheten. Diffusionen Droppa karamellfärg i vatten med olika temperatur och se vad som händer. Tandavtrycket Publicerad i Biologi Har du fått dina visdomständer? Dammexplosionen Du har levt i falsk säkerhet hela livet - mjöl kan vara livsfarligt. Försvinnande frigoliten Se hur frigolit närmast försvinner när du doppar det i aceton. Sugande glaset Stäng in ett ljus i ett glas och se hur vatten sugs in i glaset. Imploderande burken Eldbubblorna Håll i bubblor med brandfarlig gas och tänd på.