background preloader

Svenska Dialektmysterier Avsnitt 1 - Svenska Dialekter

Svenska Dialektmysterier Avsnitt 1 - Svenska Dialekter
Related:  Svenska

untitled Lyssna på dialekter Under rubriken Lyssna på dialekter finns smakprov på några av våra dialektinspelningar från olika delar av Sverige. ”Vi har samlat alla våra inspelningar på dialekt som finns på webben och vi har även lagt till nya ljudfiler från Gotland”, berättar Lovisa Alvtörn, dialektpedagog vid Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala. Här finns inspelningar från alla Sveriges landskap. ”Vissa ljudklipp är väldigt svåra för oss att förstå i dag, därför finns det översättningar så att man som lyssnare kan hänga med. Här hittar du Lyssna på dialekter

Flerspråkig webbplats om språk :: lingvo.info Skrivprocessen7 Språkbruk Vi är mitt inne i en ovanlig språkhistorisk process. Det är första gången sedan väldigt långt bak i tiden som vi får ett nytt pronomen, nämligen hen. Det här är en minst lika stor händelse som när stavningen ändrades 1906, eller när vi slopade verbens pluralformer på 1940-talet eller som du-reformen på 1970-talet. Att frågan om hen är mycket laddad i Sverige (mer än i Finland) fick vi åter en gång se när det blev debattstorm efter att DN:s chefredaktör meddelat att hen inte ska användas i nyhets- och reportagetexter i DN. Det finns tre aspekter på pronomenet hen. Språkvården ger flera alternativa lösningar på den första aspekten, hur man undviker han/hon. Den sexualpolitiska aspekten handlar till en del om hur man språkligt respekterar sina medmänniskor. Frågan är om användningen av hen kommer att leda till ökad jämställdhet. Jag tycker alltså att hen gott kan användas, men trots det blir inte våra traditionella hon och han överflödiga. Och hur böjs då hen?

Skrivprocessen6 Lokala dialekter håller på att försvinna De lokala dialekterna håller på att försvinna. Begreppet kallas för ”dialektutjämning” och innebär att våra dialekter blir alltmer lika varandra. Det är ingen större risk att vi kommer låta likadant i hela landet, menar Anna Westerberg, förste forskningsarkivarie på Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. – De mest särpräglade, lokala dialekterna kommer att försvinna. Hon tar som exempel en undersökning hon själv gjort i byn Norsjö i norra Västerbotten, som alltid har haft en originell dialekt. Att någon särskild dialekt skulle vara ”utrotningshotad” tror inte Anna Westerberg. – Det skulle gälla hela landet då, i så fall, säger hon. Rörligheten i samhället har gjort att människor tar mer och mer intryck av rikssvenskan i sitt uttal. Anna Westerberg nämner en bok skriven i ämnet, ”Dialektutjämning i Västsverige”, där forskarna undersökte dialekter inom pendlingsavstånd från Göteborg. Att någon av de regionala dialekterna kommer att dö ut tror inte Anna Westerberg.

Skrivprocessen5 Skrivprocessen4 Skrivprocessen3 Skrivprocessen2 Skrivprocessen1 Skrivprocessen arbetsgång 1 Om KP - KP-webben I tidningen KP kan du läsa om allt som är viktigt i livet; från vänskap och kärlek till sport, nöje, nyheter, djur, idéer och tips, reportage, pyssel, klurigheter och roliga historier. Allt får plats! Stort och smått: Var slutar rymden? Hur blir man kär? Starka känslorHur blir man ihop? IdolerI KP kan du läsa om heta artister, spännande skådespelare och framgångsrika sportstjärnor. ÖnskebildenTvå bilder - hundratals önskningar. ReportageVad gillar andra barn och unga att göra? Prat & SvarPrat är KP:s insändar-sidor. Kropp & KnoppTill Kropp & Knopp kan du skicka alla frågor som du inte vågar ställa någon annanstans. Svar på alltVarför är tandkrämen randig? Vetenskap & FaktaAllt om spännande vetenskap! KP FixarLäsarna hör av sig till oss och berättar om sina högsta drömmar. Klotter å knasKP-läsarnas egent klotterplank. NöjeLäs om de senaste filmerna, böckerna, spelen och skivorna.

Related: