Busor! En trevlig liten bilduppgift som passar liten som stor. Från början skall eleverna inte veta vad det skall bli utan får i uppgift att göra ett antal färgpluttar på ett papper. När färgen torkat ger man dem var sin penna - helst en tunn svart penna, men det går med blyerts också. Sedan skall de göra karaktärer av sina färgpluttar. Såhär la jag upp min lektion i åk 4: Tillfälle 1: Eleverna får i uppgift att göra 12 tumavtryck på ett ritpapper. Tillfälle 2: Jag ritar ett stort tumavtryck på tavlan. Elevernas förslag lät inte vänta på sig. Vi gjorde också en lycklig busa tillsammans, innan de själva fick göra sina tumavtryck till busor. Det blev livliga diskussioner runt borden. Lektionen avrundades med en diskussion om att ge uttryck och karaktär åt ett tumavtryck.
Stödstrukturer med bildstöd – ett bra stöd med många olika syften Jag fortsätter min inläggsserie om bildstöd inom skolan genom att skriva om ett av mina absoluta favoritämnen – stödstrukturer. (I slutet av det här inlägget kommer du att hitta länkar till tidigare inlägg.) I tidigare arbete, och privat, har jag träffat på många vuxna personer som upplever olika typer av svårigheter med studier och framförallt med att ta till sig och själva producera texter. En typisk strategi som jag träffat många som använder sig av för att ta till sig innehållet i en text (t.ex. läsa in litteratur inför en tenta) är att börja läsa där texten börjar och läsa ”rakt upp och ner” tills texten är slut. Det finns många olika typer av stödstrukturer och många olika syften med att använda sig av dessa. Stödstrukturer kan hjälpa till att bringa ordning i till exempel Vad ska jag göra? Genom att lägga till bildstöd så kan eleverna dessutom få extra stöttning när det gäller språket, och det kan också vara till hjälp om de inte kommit så långt i sin läsutveckling. Bokrecension
Kids Crafts - Inspiration for Children of all Ages Bunting is a quick and fun way to decorate the house or classroom for any occasion. It also... It is amazing what fun can be had and what can be created from a few basic ingredients. We have... Decorating lanterns and candles is great fun for older children. They make lovely gifts or... There is something very therapeutic about playing with clay even as an adult. Collages are an excellent way to fill a wet afternoon and use up the odds and ends in your craft... We all know that kids love to dress up - whether on a rainy afternoon, with a gang of friends, or... Crafting with craft foam is safe for even the youngest children, and cutting and sticking the foam... Here are all of Activity Village's felt crafts for kids. We have recently had lots of fun making felt - felt pictures, felt beads and felt balls - and,... Fuse beads are not only fun to do, but they provide children an opportunity to be creative while... Explore our collection of jewellery crafts for kids!
Mattelekar i förskolan 25 Easy Art Techniques for Preschoolers It’s no secret – my daycare hooligans love creating art! For me, the funnest thing about art for kids, is finding unique and interesting ways for my toddlers and preschoolers to get creative. The kids and I have tried a lot of creative processes over the years, and today, I’m sharing with you, 25 easy art techniques for kids! They’re easy, inexpensive, super-cool, and each of these projects can be done using things you have in your kitchen cupboards and around your home! Put away those paints and paintbrushes! This round-up of creative art processes will have your kids exploring and experimenting with all kinds of different materials, substances and tools! Each of the activities described here contains a click-able link which will take you to the step-by-step instructions. 25 Unique and Easy Art Techniques for Kids Make a gorgeous “tie-dyed” bookmark with Sharpies and rubbing alcohol! Sharpies are the star again in this simple “stained-glass” art project. One of our absolute favourites!
Systematiskt elevhälsoarbete | AnnaBe – Specialpedagogen spekulerar Skolinspektionens senaste granskning av elevhälsans arbete visar att skolors förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbete inte har kommit så långt som vore önskvärt. Skolornas förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbete omfattas sällan av en strategi och ett systematiskt utvecklingsarbete som inbegriper uppföljning, analys, planering och genomförande. Oftast initieras och genomförs arbetet av lärare utan elevhälsans medverkan. Arbetet omfattar sällan psykologiska insatser och motsvarar därmed inte elevernas behov. Citatet belyser hur samverkan mellan lärare och elevhälsa sker i alltför liten utsträckning, att hela elevhälsans kompetens inte tas tillvara eller ens finns tillgänglig och att elevhälsoarbetet inte systematiseras som en del av skolans systematiska kvalitetsarbete i stort. I tidigare blogginlägg har jag kort skrivit om elevhälsoarbetet på skolan där jag arbetar. Kvalitetsarbete i praktiken, Skolverket (2015) Var är vi? Terminsutvärdering Hälsosamtal Vart ska vi? /AnnaBe
Foliegubbar De här foliegubbarna var riktigt roliga att göra. Med relativt enkla medel kan man få till figurer som kan vara utgångspunkt till diskussioner i många olika riktningar. När man gör gubbarna är det lätt att tankarna går till Giacomettis verk. Hans verk kan vara en utgångspunkt för arbetet. Själva "skulpterandet" - att skapa och få fram olika uttryck kan vara ett annat. Att studera skuggor kan vara ett mål i sig. Gubbarna gör man i helt vanlig aluminiumfolie. Armarna sätts fast genom att en remsa av folie surras ett varv runt kroppen: När man sedan har stommen är det bara att bygga på med folie och forma gubben på det sätt man vill. Sedan är det dags för skuggan. Ett annat alternativ (som jag gjort på gubben med blått papper) är att låta skuggan falla på ett svart papper.
Specialpedagogen en konservator eller generator? | AnnaBe – Specialpedagogen spekulerar I min roll som specialpedagog får och har jag olika uppdrag. Lite då och då efterfrågas jag i verksamheten, inte utifrån min specifika kompetens, utan för att jag är en extra person och för att den ordinarie undervisningen inte kan tillgodose elevens behov av stöd så som den är utformad eller för att läraren i stunden inte räcker till. Det kan i dessa fall handla om att ta hand om en elev som fått ett utbrott eller som inte kan sitta still eller att reda ut en konflikt mellan några elever. Men det kan också handla om att undervisa en elev som inte hänger med i den ordinarie undervisningen. …specialpedagogerna vill genom handledning bidra med ett förändrat förhållningssätt, medan lärare hellre ser specialpedagogen som en extra aktör på den pedagogiska arenan d.v.s. en aktör som gör samma sak som läraren skulle ha gjort om det fanns tid till det” (2011, s. 21). I det här blogginlägget fortsätter jag resonemanget kring specialpedagogik som jag senast och nyligen skrev om här. /AnnaBe
20:e december Gör så här: Högerklicka på mallen här och välja Spara bild som.... eller Spara mål som... Spara ner den till din dator och skriv ut den. (Den blir dubbelt så stor som på den här bilden.) Klipp ut tre likadana äppelformer efter mallen. Om du inte använder guld- eller silverpapper kan du måla äpplena, men då måste du måla alla bitarna på båda sidorna. Du kan också använda rött papper och bara måla kvisten och löven. Lägg alla tre äpplena på varandra så att de passar precis, och häfta eller sy sedan längs mitten. Vik sedan ut äpplena från varandra så att din julgransprydnad får en rund form. Hur får man elever att ta emot stöd? Det är vanligt att personal inom skolan frågar mig hur de ska göra för att få elever att ta emot det stöd som erbjuds. På gymnasienivå är det inte ovanligt att timmar utanför lektionstid inte framstår som lockande för elever. Man kanske jobbar eller så vill man inte gå i skolan mer än vad som verkligen är nödvändigt. Många pedagoger står uppgivna och väntar på elever som man tänkt hjälpa men som inte dyker upp. Frågebatteriet nedan är till för att ta reda på vad som verkligen ligger bakom tankar om att inte gå på stödtimmar, till exempel ”mattestuga”. Andemeningen i samtalet med eleven måste vara att hitta en lösning som funkar för både skolan och eleven genom att bygga tillit. Tryck gärna på att stödtimmen är till också för att se när eleven faktiskt kan något. När du har samlat ihop dina svar från eleven så kan det vara så att du inte vet vad du ska göra med all information. Det finns inga genvägar eller magiska formler som plötsligt löser allt.
Grottmålning Grottmålning Det här behöver du:- Pappersark- Vattenfärg- Tandborste- En hand eller andra saker att måla av Tillsammans med grottmålningar av olika djur så har man också hittat handavtryck på grottväggar. Du kan göra din egna handavtryck på papper med en liknande metod. Doppa en tandborste i vatten, och gnugga den mot en färgkaka av vattenfärg. Lägg din hand mot ett pappersark. Håll den ungefär 5 cm ovanför handen och dra med tummen eller pekfingret genom borsten. När du har fått ett bra färgmönster runt handen är du färdig. Du kan också prova att spraya över saker som hör till vår tid som till exempel en sax, en penna eller en flaska.
Elevhälsoarbete är allas ansvar En bok som betyder mycket för mig är Petri Partanens “Att utveckla elevhälsa”. Den ger mig stadga och en grund att stå på i mötet med alla som blir inblandade i elevärenden. För tyvärr är det oftast då min funktion efterfrågas: när det redan har gått snett. Partanen menar att det inte finns någon skillnad mellan läroplansuppdraget och elevhälsouppdraget. “Elevhälsa handlar om att samla på sig framgångshistorier som används systematiskt i ett kollegialt lärande för att utröna framgångsfaktorer. Enligt Partanen uppstår ofta en spänning mellan läroplansuppdraget och elevhälsouppdraget eftersom man “saknar en gemensam förståelse för uppdraget”. Missupfattningen kan lika ofta finnas inom elevhälsoteamets personal som känner ansvar för att vårda eleven och trycka på svårigheter och problem som måste lösas individuellt. Arbetslaget kanske tar upp elevärendet och skapar en berättelse. Att organisera för elevhälsoarbete är att systematiskt ta fasta på framgångsfaktorer. Vad är det med Pelle?
Skapligt Enkelt