background preloader

Inspiration och länktips till skola, fritids, förskoleklass & förskola

Inspiration och länktips till skola, fritids, förskoleklass & förskola

Pedagogiskt material | Emma Här lägger jag upp det pedagogiska material som presenteras på min blogg. Det mesta är mitt eget och mycket är fritt att använda själv, då är det länkar direkt till dokumentet i inlägget. I de fall där jag använt material från andra bloggar och hemsidor finns länkar direkt dit. Om du använder något av mitt material, skriv gärna en kommentar! Det vore oerhört roligt! Bild Snöglob Pumpatryck av äpplen Vårblommor Fjärilar av silkespapper Vinterståndare med oljekrita och vattenfärg Akvarium – en gemensam bilduppgift Lövtryck Pumpa – spåra och klippa i papper Teckna fasanfjädrar Svanfjädrar mot svart bakgrund Mosaikhjärta Vinterlandskap Blåsippor Bildstöd, tecken, material för barn i behov av extra stöd Svenskt handalfabet och veckoschema Veckoschema i färg (stort och litet) – bildstöd Veckocirkel (veckans dagar, bildstöd) Teckentavlor – kök, toalett, hall Färg Färgläggningsblad – röd, grön, blå, orange, gul, brun och grå Matematik Tiokompisar Nyckelpigememo Leksakssedlar Formdomino Snöflingememo Former – “flashcards”

Montessori Language Philosophy & Activities Montessori Language Philosophy A child is born with what he needs to develop language. Of course, there are many ways we adults can enrich a young child’s language development. We know that children will learn to speak as long as they are exposed to some language early in their development. Reading and writing, on the other hand, need to be taught to the child. A child will learn the words that he is offered through his environment. Check out Montessori Pre-Reading Lessons >> We know that early in life a child absorbs language with little effort. For Montessori Pink Series Lessons >> Check out Montessori Language Lessons As phonetic awareness enters the arena of development a child begins to understand that different letters and letter combinations have different sounds. Preparation for Writing Much of the work within an early childhood classroom is preparing a child to read and write. Click on this image for downloadable Montessori materials (plus lots of freebies)! Preparation for Reading

skolfröken fräken | I huvudet på en fröken… Skapa grupper – Kooperativt Lärande Att få eleverna att arbeta tillsammans i grupper är en viktig del i Kooperativt lärande (KL). Det är genom det sociala samspelet som eleverna skapar och utvecklar sin kunskap. Därför är det av största vikt att du som lärare skapar grupper för lärande. Grupperna du skapar kan se olika ut beroende på vad du vill uppnå med din undervisning. 1. Slumpmässiga grupper: Ett sätt att välja grupper är att slumpa grupperna. Elevvalda grupper: Att låta eleverna välja grupper själva är oftast inte att rekommendera då det kan leda till att en del blir utanför eller att de väljer sina kompisar som de har svårt att koncentrera sig tillsammans med. Lärarvalda grupper: Att läraren väljer grupperna är det bästa sättet att se till att grupperna blir heterogena, vilket leder till störst utveckling inom kooperativt lärande (se punkt 4). 2. Beroende på vad uppgiften är och vilken struktur du ska använda kan gruppstorleken variera mellan 2 och 4 elever. 3. Ofta använder vi också tillfälliga grupper. 4. 5. 6.

Veckans bokstav är Kk! | Annas Klassrum Den här veckan jobbar vi med bokstaven K! Ibland blir inte allt som man tänkt sig och när vi på tisdagsmorgonen skulle köra igång våra traditionella bokstavsstationer får jag reda på att min resurs är sjuk och pysselstationen står utan vuxen. Att köra vårt trestationssystem på bara en vuxen är uteslutet, likaså att helt hoppa över stationerna som eleverna längtat så mycket efter! (Förra veckan var jag sjuk och därmed inga stationer på bokstaven M) Men inget ont som inte har nått gott med sig! Jag har länge gått och funderat över hur jag med den resurs jag har i klassen ska kunna utveckla stationssystemet så jag får in en text till per vecka. Så den här veckan fick en del av det tänket sättas på prov då jag införde ett fyrstationssystem, två stationer på tisdagen och två stationer på torsdagen, två texter vid datorn, en byggstation utan vuxen och en pyssel med vuxen. Förut har jag haft två skrivarpar på varje station, men jag har på sista tiden tyckt att det känns lite lite.

Teknik tillsammans Teknik tillsammans är ett undervisningsmaterial i teknik för barn i förskola till årskurs 6. Tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11 och de övriga fyra är utarbetade efter den tidigare läroplanen. Följ Teknik tillsammans på Facebook Föjande tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11: Information om revideringen av Teknik tillsammans I det reviderade materialet kan man i de inledande avsnitten i en matris se hur arbetsområdena kan kopplas till det centrala innehållet i Lgr 11. CETIS - Centrum för tekniken i skolan - är ett nationellt resurscentrum för teknikundervisningen i förskola och grundskola.

pyssel Jag har tänkt göra fingerfärg själv eftersom jag vill att det ska vara okej att stoppa i munnen. Även om fingerfärg man köper inte är giftig så känns det ändå bäst med en så liten. När vi sedan blev bjudna på ettårskalas blev det äntligen av! Jag kollade runt och det verkar finnas två varianter kokbar fingerfärg på nätet, med mjöl (3 msk mjöl och 1 tsk salt i 3 dl kallt vatten) eller potatismjöl. Gör såhär: Koka upp 5 dl vatten med 2,5 msk potatismjöl under omröring. Skulle dock inte tro att det går så bra att spara teckningarna, detta är nog mer för upplevelsen. Med några fina burkar blev denna fingerfärg en finfin ettårspresent! Fler tips om fingerfärg: Här har jag tipsat om ett annat recept för fingerfärg och jag vet att en del använder yoghurt eller fil och hushållsfärg, vilket ju verkar superlätt! Är det någon som har ett annat recept, lämna en kommentera så fyller jag gärna på här!

Related: