background preloader

Lag och rätt

Utsatt för brott - Brottsrummet Ungdomar är en utsatt grupp för till exempel nättrakasserier, mobilstöld, rån och gatuvåld. En Brå-undersökning från 2013 där skolelever i årskurs nio berättat om sina erfarenheter visar att en tredjedel av alla niondeklassare har blivit bestulna, en femtedel har utsatts för våld och en tiondel har blivit hotade. Brottsoffer De som begår brott mot unga är ofta andra ungdomar. Men även många barn utsätts för brott hemma. Nätet är också en vanlig plats att bli hånad och hotad på. Du kan läsa mer om ungas rättigheter vid brott på Brottsoffermyndighetens webbplats för unga: jagvillveta.se Viktigt att polisanmäla Det är bra att polisanmäla ett brott så fort som möjligt, det underlättar ofta för att hitta bevis. Polisen är alltid skyldig att ta emot din anmälan. Stöd och hjälp När man blivit utsatt för ett brott kan man må väldigt dåligt. Det finns brottsofferjourer på många platser i landet. Andra som man kan vända sig till är en ungdomsmottagning, skolhälsovården eller en vårdcentral.

BOJ - Brottsofferjouren De stora frågorna Fick en så härlig kommentar på min blogg igår, så här skrev ”Lisa”: ”Hej! Jag har ganska nyligen hittat din blogg och jag vill säga till dig att du står helt klart i en klass för sig! Framförallt blir jag så glad när jag får frågor av er som läser bloggen. ”De stora frågorna” är ett begrepp som jag plockat från Göran Svanelid och Big5. Förmågorna som lyfts fram i kunskapskraven är de förmågor som ingår i Big5. På samma sätt som förmågorna synliggör kunskapskraven så hjälper de stora frågorna till med att synliggöra det centrala innehållet för eleven. Många talar om att det finns en motsättning mellan ”förmågetänk” och centralt innehåll/fakta, men jag tänker tvärtom! När jag sätter mig och gör en planering inför ett nytt arbetsområde så går jag igenom det centrala innehållet. Vi i SO gruppen på Östergårdsskolan har tillsammans arbetat fram en grovplanering inför terminsstart, med arbetsområdet ”Valet är ditt”. Lycka till :)

Film; Människors olika förutsättningar Välkomna till nästa kurs som tillhör ämnet Geografi. Men denna gång handlar det inte om att lära sig städer, länder, bergarter eller om olika vulkaner, nej denna gång ska vi lära oss mer om människors olika förutsättningar i världen vi lever i. Varför är förutsättningarna så olika? Ta del av planeringen innan kursen startar. Planeringen hittar ni här: Människors olika förutsättningar Hemma: * Titta på flippen nedan. * Skriv ner minst två tankar/funderingar/frågor/saker du reagerade på under tiden du tittar på flippen. I skolan: * Utifrån era tankar och funderingar bygger vi en tankekarta och skapar en förförståelse kring ämnet. * Vad vet vi redan innan kursen om rika och fattiga länder?

Related: