s arbetsmaterial I arbetsmaterialet har vi samlat övningar som hjälper dig att på ett enkelt och systematiskt sätt erövra talekonsten. I lärarhandledningen får du som pedagog en kort sammanfattning av retorikens historia och tips på hur du kan använda partesmodellen – en arbetsgång för talare – tillsammans med dina elever. Materialet passar lika bra för den nyfikna, pratglada 9-åringen som för den tonårstysta 14-åringen. Du anpassar enkelt materialet efter just dina elever och era förutsättningar. Använd innehållet i alla ämnen och gör det lika naturligt för eleverna att tala om kemilabben som om sitt fritidsintresse. Lärarhandledning för pedagoger Om retorikens historia, partesmodellen och retorikämnets koppling till läroplanen. >> Ladda ner lärarhandledningen Övningar Åtta sidor fulla med roliga, spännande övningar för klassrummet. >> Ladda ner övningarna Kopieringsunderlag Bland annat ämnesförslag, debattämnen och tidningsnotiser – bara att använda direkt. >> Ladda ner kopieringsunderlaget Aktivitetskort
Retorik Vad är retorik? Retorik betyder talarkonst, vältalighet och vältalighetslära. Aristoteles kallade retoriken läran om konsten att övertyga. Det är också den tolkningen vi gör på denna sida. För oss är retorik läran om hur man på bästa sätt övertygar människor. Det viktiga är då inte att vara sann utan att vara sannolik – nog att bli trodd. På Retorik.se finns mycket mer För dig som vill veta mer om retorik så finns en handbok med bland annat en samling av retoriska tekniker på vår sida retorik.se. Hos Ordrum finns resten Hos Ordrum hittar du både material och utbildning i retorik.
Timbuktus tal - ord för ord I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag. Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane. Då höll han känslofyllda talet. "Jag tog med med mig en sak i dag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu, för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här (visar upp sitt pass). Det brukar jag bara ha, som sagt, när jag ska lämna Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, och var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, och som lever i Sverige, som har ett sådant. Jag tog med den i dag för att säga att detta är mitt bevis i varje fall, på att jag inte är någon främling. Ni behöver inte vara toleranta mot mig. Tack."
Inspirationsinjektioner, begreppet topos och en rolig retorikövning Just nu funderar jag mycket på det här med elevers lust att lära mer. Vad väcker deras engagemang och nyfikenhet på ämnet? Vad är det som avgör om de får lust att lära sig mer? Det är mycket fokus på hur vi kan vara tydliga med syfte och mål och hur vi ska ta oss dit, återkoppling och respons och förmågor och kunskapskrav… Superviktiga saker naturligtvis, men vi får inte glömma glädjen i ämnet! En sak som jag tycker bidrar till elevernas intresse är förankringen i ”verkligheten” och koppling till ”världen utanför”. Att åka på olika studiebesök och få besök av gästföreläsare kan vara ett energigivande sätt att bryta av det som händer i klassrummet, och detta är något jag verkligen har försökt ta med mig i kursen Retorik 100 poäng. Jag hade bjudit in Sara Lundberg, som studerar till retorikkonsult på Södertörns högskola, till en av mina retorikgrupper. Sara bad eleverna sprida ut sig på valfritt ställe i klassrummet. Vad ser du? Åsa Relaterat Formativa utmaningar i ämnet psykologi
Partesmodellen – en arbetsgång | Bajenpedagogen Partesmodellen kan enklast beskrivas som en arbetsgång för talare. Dess fem ursprungliga delar användes redan under antiken medan första och sista steget i den modell som presenteras här har tillkommit senare. Med fördel kan du låta partesmodellen vara en naturlig del i varje förberedelse inför dina muntliga framförande i alla ämnen. I det här skedet gör du en retorisk analys utifrån, där följande frågor är bra att ställa sig: Vilka är åhörarna? 2. Nu är det dags att leta material, samla stoff. Oavsett om ämnet är fritt eller givet är det viktigt att börja söka idéer i egna erfarenheter och kunskaper. De sex frågornas metod Antikens retoriker utvecklade en metod för att via sex olika frågor skapa förutsättningar för olika tankar och infallsvinklar. Frågor att ställa sig: Vad? Ibland kan frågan och med hjälp av vad? Brainstorma Att bara låta idéerna flöda är en teknik som används för att släppa loss kreativa tankar. Listning Använd dig själv, ditt kunnande och dina erfarenheter. 3. II. III.
i have a dream min översättning till svenska Archives - Hemimamma Hemimamma Hemimammas tankar – SVERIGEPREMIÄR ”I HAVE A DREAM” ”JAG HAR EN DRÖM” – LISTAN Min översättning… GOD AFTON!! Idag tar jag mig an LISTAN igen. Dagens inlägg kommer att handla om ”Mina drömmar”. Med anledning av det fruktasvärda bombattentatet i Stockholm, så rebloggar jag Frekar’s inlägg om påminnelser ur historien, där han har ett klipp med Dr. Martin Luther Kings tal ”I have a dream” som verkligen blir högaktuellt. ”Om en människa inte har hittat något att dö för, är hon inte rustad för livet Människor hatar ofta varandra därför att de fruktar varandra. Jag kommer även att göra något som är första gången i Sverige, så långt jag känner till… Vilket kommer göra att detta inlägg till mitt viktigaste någonsin, alla kategorier… och troligen längsta… Jag såg att även Varghjärta skrivit ett inlägg, med klippet i. Listan ser än så länge ut så här: Dag 01 – Presentera mig själv # Dag 02 – Min första kärlek Dag 03 – Mina föräldrar Dag 04 – Det här åt jag i dag Dag 05 – Vad är kärlek? GOD AFTON!!
Tal | Martin Luther King I have a dream (Jag har en dröm) av Martin Luther King är troligtvis världens mest berömda tal. King åkte runt och talade i det stora amerikanska riket, ofta i flera städer varje vecka. I talen kan vi närma oss vem King var och vad han ville. King använde ofta talen för att motivera, inspirera och uppmuntra till konstruktiv ickevåldshandling. Även vi hoppas att talen nedan vi har valt ut kan åstadkomma detta hos er som läser och lyssnar på dem. p.s. Allt nedan är på engelska då inget annat anges. I have a dream (Jag har en dröm) Talet hölls i Washington D.C. den 28 augusti 1963. Ljud och bildspel » Text och ljud » En svensk översättning av talet i text » Wikipedia om talet på engelska » och svenska » Nobels fredspris-tal Den 10 december 1964 tog King emot Nobels fredspris i Oslo. Text » Hans Nobel-föreläsning den 11 december 1964 är också utmärkt (och längre). Beyond Vietnam (Bortom Vietnam) Text och ljud » Mer info om talet » I’ve been to the mountaintop (Jag har varit på bergtoppen)
Amanda Gorman Inauguration Poem Transcript, 'The Hill We Climb' - Rev Amanda Gorman: (00:00) Mr. President, Dr. Biden, Madam Vice President, Mr. Emhoff, Americans and the world, when day comes we ask ourselves where can we find light in this never-ending shade? The loss we carry asea we must wade. Amanda Gorman: (01:10) And yes, we are far from polished, far from pristine, but that doesn’t mean we are striving to form a union that is perfect. Amanda Gorman: (02:22) Scripture tells us to envision that everyone shall sit under their own vine and fig tree and no one shall make them afraid. Amanda Gorman: (03:07) But while democracy can be periodically delayed, it can never be permanently defeated. Amanda Gorman: (03:56) We will not march back to what was, but move to what shall be a country that is bruised, but whole, benevolent, but bold, fierce, and free. Amanda Gorman: (04:36) So let us leave behind a country better than one we were left with.