background preloader

Lektion 1: Vad är reklam? - Media Smart

Lektion 1: Vad är reklam? - Media Smart
Lektionen syftar till att låta eleverna fundera över vad reklam är och i vilka sammanhang man möter den. Målet är att få eleverna att se att det finns olika typer av reklam och vad reklam fyller för funktion i samhället. I lektionen går vi igenom de olika budskapskategorierna; reklam, nyheter och information och deras olika syften. I lektionen tar vi även upp begreppen avsändare, målgrupp och syfte. I de tillhörande exemplen ges ni sedan möjlighet att öva på att identifiera målgrupp och diskutera syftet med reklamen. Lite längre ner på sidan hittar du hela lektionens upplägg med reklamexempel, frågeställningar till respektive exempel samt en övningsuppgift. Det här behöver du Tillgång till dator och internet. Lektionslängd Beräkna 60 till 80 minuter för lektionen. Så här gör du! Gå igenom denna sida och förbered dig gärna genom att titta på klippen och frågeställningarna i förväg. Efteråt kan ni avsluta lektionen med att summera elevernas tankar och synpunkter. Lycka till!

Magister Björn Lathund i källkällkritik på internet Internet - en guldgruva eller soptipp? Det finns gott om information att hämta från internet men allt är inte guld som glimmar. En del webbplatser är rena guldgruvor medan andra ger oseriös information eller rent av falska fakta. Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Varför är webbsidan gjord? För att informera om något? Hur ser webbsidan ut? Finns det någon kontaktinformation? Kan du få information från andra ställen? Har du letat på andra ställen? Vem som helst kan lägga ut information på internet! Texten är hämtad ur Kolla källans broschyr Källkritik på internet - en lathund. Källkritik på Internet - lathund från Kolla Källan

Deckarscheman Halloj! Även jag sitter nu här och har Uppdrag Språklyft brevid med samtidigt som jag läser för andra gången din fina skrivelse. Om du har möjlighet att även till mig skicka scheman i wordformat så vore jag enormt tacksam. Ser vad du skriver om att det kan se olika ut men det löser sig säkert. Har laddat hem alla pdf som du har lagt upp men får ett felmeddelande på schema nr 5, står att filen är skadad =( Kan du skicka även den i pdf till mig så vore det toppen.

Nosa på nätet med Superundersökarna Sagan Superundersökarna ingår i Nosa på nätet, ett material som syftar till att på ett lekfullt sätt lära ut grunderna i ett kritiskt förhållningssätt. Nosa på nätet vänder sig till dig som arbetar med de äldre förskolebarnen och grundskolans första år och materialet går att beställa gratis från Statens medieråd. Superundersökarna (2., rev. uppl. 2011) En morgon upptäcker Emma ett nytt spel på datorn. När hon klickat en stund hittar hon Snytkorven. Han hjälper henne att undersöka världen både utanför och inuti datorn. Superundersökarna Nosa på nätet - lärarhandledning (2011) Till berättelsen finns en lärarhandledning som innehåller fakta om barnens datoranvändning blandat med praktiska övningar och förslag på samtal, lekar och aktiviteter. Nosa på nätet - lärarhandledning Superundersökardiplom för utskrift När ni arbetat med Nosa på nätet vill ni säkert ha lika fina diplom som Emma får. Superundersökardiplom för utskrift (pdf-fil 47 kB, öppnas i nytt fönster) (47 kB)

Bokstäver som vill bada fötterna och plocka äpplen | Emma Idag har jag kanske inte känt mig så inspirerande, eller inspirerad för den delen, men det gjorde jag igår. Igår gjorde jag två bilder som passar bra för barn som börjar skriva och upptäcka alfabetet. De här ska upp i mitt klassrum snart! Klicka på länken nedanför för att ladda hem dokumentet! bokstäver vill bada fötter och plocka äpplen Årskurs 4-6 - Media Smart Media Smart för mellanstadiet består av sju lektioner som syftar till att ge eleverna både en introduktion till reklam, men även fördjupa sig inom områden som etisk reklam, sociala medier och lagar och regler. I ett antal enkla och roliga övningar får eleverna lära sig om reklam och källkritik och för att reflektera över hur de själva påverkas av olika budskap. Du som lärare kan använda hela eller delar av materialet. För att komma åt lektionerna behöver du bara skapa ett konto. Till de flesta lektioner finns ett eller flera reklamexempel. Till vissa lektioner finns även övningsuppgifter för eleverna att göra enskilt eller i grupp. När ni avslutat alla lektioner kan ni vara med i Media Smarts egen reklamtävling, Media Genier. Lycka till! Skolan har i uppdrag att överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att därigenom förbereda dem för att leva och verka i samhället. Skolan ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter.

Alla genrer på samma gång. Tre år går fort. Det börjar bli dags att släppa mina kära elever vidare på nya äventyr. Dags att avsluta påbörjade arbeten och då även vårt arbete kring att skriva i olika genrer. Vi har under en period jobbat med livscykler och haft både fjärilar och grodyngel i klassrummet. Eleverna fick nu välja ett djur och en genre att skriva kring. Det blev texter av många olika slag och även olika sätt att redovisa. Skriva beskrivande text med cirkelmodellen Sidan du försöker nå kräver att du är medlem i Lektionsbanken. Logga in Du åtar dig ingenting och det kostar inget. Bli medlem i Lektionsbanken Faktatext – cirkelmodellen Eleverna skriver med stor glädje, vi använder oss utav ASL vilket stöttat eleverna att kunna fokusera mer på texters innehåll och form snarare än det motoriska kravet att forma bokstäver. De har fått skriva olika texter utan att vi gått närmre in på själva textstrukturen. Nu känner jag dock att de är redo att få redskap för att strukturera sitt skrivande. Efter att vi fokuserat på återberättande texter (se inlägg återberättande text) så går vi nu vidare och tittar på faktatexter. Vi följer liknande arbetsstruktur när vi introducerar textgenrer för att den igenkännande faktorn gynnar flertalet elever. På väggen finns informationen eleverna behöver. Cirkelmodellen Vi använder oss utav cirkelmodellen för att förmedla kunskap om olika textgenrer. Cirkelmodellen består av fyra faser. Fas 1 – Bygg upp kunskap om ämnesområdet Fokus ligger främst på textens innehåll. Fas 2 – Skaffa förebilder inom genren. Kunskap om ämnesområdet Vad är en faktatext? Ladda ner: Faktatext_ordning

Related: