Barn i RegnbågsfamiljerLitteraturlista – Normkritiska böcker för barn » Barn i Regnbågsfamiljer Litteraturtips för barn, sorterade utifrån förlag. Vombat förlag riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna 2-18 år. Tanken med böckerna är att visa olika aspekter av barn och ungdomars liv utan att det som bryter mot normen framställs som avvikande eller något som måste problematiseras. Vombat förlag vill ge barn och ungdomar böcker som utmanar normativa föreställningar och istället visa de olika aspekterna av barns och ungdomars verklighet. Vad har du i din väska? Familjeboken Text: Eddie Summanen Bild: C.Kåberg Familjer kan se ut nästan hur som helst och barn kan bli till på många olika sätt. Inezza Prinsessa Text: Elin Wallte Bild: Frida Wannerberger Prinsessan Inezza är både modig och klok. Tyranno Text: Kristina Murray Brodin Bild: Bettina Johansson En morgon när Sarah vaknar har hon en ny kompis i sitt rum. Fler litteraturtips från Vombat förlag finns på Vombats hemsida: www.vombatforlag.se. Alfabeta Bokförlag Lill-Zlatan och morbror raring (3-6 år)
Barnochunga | Bokpuffen.se DB Wordpress Plugins Bockarna Bruse kommer igen Björn F Rörvik bild: Gry Moursund Stjärnstenen Jo Salmson Koko och Bosse hinner inte Lisen Adbåge Kickar Staffan Cederborg Småkrypsboll Tove Pierron bild: Joanna Helllgren Ekon Camilla Jönsson Peter och vargen Sergej Prokofjev bild: Ilon Wikland berättad av: Mark Levengood Som syskon på riktigt Helena Karlsson Hegas Jakten på den perfekta luggen Petrus Dahlin Min brorsa heter Noa Anna-Clara Tidholm bild: Johanna Hellgren Systern från havet Ulf Stark bild: Stina Wirsén Under ägget Laura Marx Fitzgerald Isbarnen Camilla Lagerqvist Gud och Adam och Eva Kim Fupz Aakeson Ill:Eva Lindström Djurfiket Camilla Ceder och Sanna Mander ← Äldre inlägg Fröken Flipp på krigsstigen! Av alla de förändringar som jag under senare år har gjort i mitt klassrum och i min undervisning, så är både jag och mina elever rörande överens att det som haft störst betydelse för deras ökade måluppfyllelse är den formativa undervisningen och den formativa bedömningen. Jag har i tidigare inlägg skrivit om Bedömning För Lärande och i den intervju som jag genomförde med mina elever, där de gav sin syn på mitt Flippade Klassrum, där pekar eleverna själva ut just den formativa bedömningen som en av de viktigaste byggstenarna. Jag använder sen den formativa bedömningen och det underlag eleven fått i sin feedback för att se vilken förmåga eleven måste öva mer på för att utveckla. Hur jag kan hjälpa eleven, t.ex. genom utvecklade begreppsmallar, stödmallar/stödstrukturer som tydliggör hur eleven kan göra för att utveckla sitt kunskapande. Ett exempel på en sådan mall är Sambandsmodellen. Anpassa verktygen efter undervisningen. Hur kan ansvaret för lärande någonsin anses ligga hos eleven?
Fröken Bella » Blog Archive » Normkritiska barnböcker Inspirerad av dagens föreläsning om barn i regnbågsfamiljer vill jag nu passa på att dela med mig av några tips på normkritiska barnböcker. Jag kommer att skriva utförligare om själva föreläsningen imorgon, när jag inte har tolvtimmars arbetsdag på axlarna. So here they come: ”Familjeboken” av Eddie Summanen för 3-5 år är en underbar bok om olika familjekonstellationer. ”Här kommer UppfinnarJohanna” av Ann-Christine Magnusson är lämplig för barn som är 3-7 år. ”Jösta och Johan” är en av mina favoritbarnböcker! Anette Skåhlberg har även skrivit boken om Kalle, ”Kalle med klänning”, som firar sommarlov hos sina kusiner och blir avundsjuk på deras svala sommarklänningar. ”Malins mamma gifter sig med Lisa” är skriven av Anette Lundborg och handlar om Malin som är fem år och bor tillsammans med mamma och Lisa. ”Sandalerna” av Anna Hedvall kan läsas för barn från 3 år.
50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok?
Kamratrepsonsmallar för skrivning vid formativ bedömning Har lovat att dela med mig av mina responsmallar, sk pre flight-checklist inom svenska. De används inom nyckelstrategin att akrivera eleverna som lärresurser för varandra, för att tydliggöra för eleven och lära av sina och andras misstag. Det underlättar också rättningsbördan för lärare. Jag har responsmallar för nedanstående hittils men planen är att utöka allt eftersom vi arbetar vidare. Vid skrivandet kan de ha nytta av denna Lathud. Vid bedömning av elevtexterna rekomenderar jag Språket på Väg del 2 från Skolverket där det finns matriser för kriterier i de olika stegen. Normkritiska barnböcker för en uppdaterad sagostund - Mama Godnattsagan har allt mer blivit ett utrymme för att vidga vyerna för barnen. Du behöver inte längre smygbyta mellan hon och han om du är rädd att dina barn ska fastna i traditionella föreställningar om hur pojkar och flickor ska bete sig eller se ut. Sedan små bokförlag specialiserade på barnlitteratur som bryter mot normer om kön, etnicitet och familjebildningar blivit framgångsrika hänger nu de stora bokförlagen på trenden. Karin Salmson startade Vilda förlag redan 2007. Då hade hon precis blivit mamma och det var svårt att hitta bilderböcker som stämde överens med hennes värderingar, i nästan alla fanns duktiga flickor och busiga pojkar.– Medan flickorna skildrades i hemmiljö, fick pojkarna vara ute och upptäcka världen. Sagornas flickor blev ledsna och pojkarna arga. I samma veva drog Marie Tomicic och Lovisa Almborg igång ett förlag med samma inriktning. Normbrytande böcker märks även på de stora förlagen. Att det här händer just nu är inte så konstigt.
Barn blir bokslukare genom samtal Under de senaste 15 åren har svenska barns och ungas läsförmåga blivit allt sämre. Det visar både nationella och internationella utvärderingar. Catarina Schmidt har undersökt hur barns skrivande och läsande utvecklas. Vad händer efter att de har utforskat tecknen och knäckt koden? För att ta reda på det har hon följt barn i och utanför skolan från årskurs tre till fem. – Min undersökning visar att barn läser och skriver om de får goda tillfällen till det. Kortvarig läsningMen hennes forskning visar att även om den egna läsningen är obligatorisk i skolan är den kortvarig och leder inte heller till samtal om innehållet. – Det måste finnas en balans mellan form och innehåll. – Att kunna avkoda är självklart viktigt men vi måste också synliggöra betydelsen av att nå läsförståelse. Catarina Schmidt påpekar att det är viktigt för barn att få samtala om alla texter de möter. Lyhörda sponsorerSkolan har ett stort ansvar men Catarina Schmidt pekar även på vad hon kallar sponsorer.