background preloader

Undervisa lässtrategier by Cecilia Lind on Prezi

Undervisa lässtrategier by Cecilia Lind on Prezi

Språkutvecklande arbetssätt Ämnesspråk är nyckeln till att utveckla kunskaper i alla skolans ämnen och därför en viktig fråga för alla lärare. Ämnesspråk handlar till exempel om att uttrycka, tolka, förstå och använda begrepp, fakta och centrala tankegångar i tal och skrift, men även de känslor och åsikter som ämnet väcker. Det här utvecklingspaketet har som syfte att stödja lärare i alla skolans ämnen i arbetet med att utveckla undervisningen så att elevernas språk- såväl som deras kunskapsutveckling gynnas. Materialet i utvecklingspaketet ger stort utrymme för egna reflektioner och diskussioner i grupp. Alla språkliga färdigheter som att lyssna, tala, läsa och skriva berörs. Stöd i läroplanerna I de två första kapitlen i grundskolans, grundsärskolans, sameskolans och specialskolans läroplaner betonas det språkutvecklande perspektivet. Förslag på arbetsgång Att utveckla sin undervisning så att den får ett mer medvetet fokus på språkliga aspekter är en process som löper över tid. Förslag på arbetsgång Greppa språket

All denna tystnad: Tyst läsning och TYST SKRIVNING! Skriva sig ut! Utåtskrivande! Utåtagerande skrivning! Skriv och låt! Vi talar mycket om det tysta. Jag räds den skrivning som äger rum i skolan. Nej, i vår tid där kommunikation är i främsta rummet ska texter i skolan kommunicera med någon, några och helst alla. - När jag läser den här texten för dig upptäcker jag att jag använder massor av ”och” och jag tänker ändra det… Så förutom att texten får bli en mötesplats och en kontaktyta så blir den också i öppen form möjlig att diskutera. Förslag till högljudd skrivning: Alla texter ska högläsasAlla texter får samtalas omMan får låna hejvilt av varandraSkriv ljudligt! Och – allt jag skriver på den här bloggen ledsagas av min egen röst.

En diktlektion med Kent och Dagerman I kursen Svenska 1 närmar sig det nationella provet. En av förmågorna som prövas är läsförståelse och i texthäftet som ingår i provet finns det olika typer av texter. Vi har läst mycket i kursen: romaner, noveller artiklar av olika slag och jag tycker att eleverna är väl förberedda genom att ha tränats i att läsa aktivt på olika sätt. Men, slog det mig en vecka före påsklovet, vi har inte läst några dikter ännu och det är mycket möjligt att det kommer en dikt i häftet. Då måste eleverna känna sig bekanta med genren. Sannolikt har de läst dikter på högstadiet, men jag vill även att de ska ha mött genren i Svenska 1. Ok, 90 minuter. Det fick bli Kents låt på diktlektionen och en av Stig Dagermans korta dagsedlar som jag brukar använda för att introducera diktanalys. Efter att ha klargjort målet med lektionen och skrivit upp några viktiga begrepp (stilfigurer) som lektionen skulle ta upp berättade jag om hur jag fastnat för en låt och talade om vad den hette.

En läsande klass

Related: