Strävorna Senast publicerade aktiviteterSamma area 8C8EAtt väga och jämföra 3A3CVad kan hända? 4D Fyra olika fyrhörningar 8C8EVäga paket och jämföra priser 2A2C3A3CBegreppet pengar 2A3ANyhet!IKT-strävorFrån och med 9 januari och åtminstone två månader framåt kommer vi att publicera en IKT-sträva varje vecka. För att kunna fortsätta ännu längre hoppas vi få in idéer och uppslag från er som har beprövade IKT-aktiviteter att dela med er av. Om du har sådana idéer eller andra synpunkter och önskemål som rör IKT-strävorna, hör av dig till Ulrica.Dalhberg@ncm.gu.se Läs mer om IKT-strävorna >>Blå strävor – matematik i många små stegI Blå strävor – matematik i många små steg finns kompletterande lärarmaterial till de aktiviteter som tagits fram för i första hand elever mottagna i särskolans skolformer. Utvecklingsarbetet med blå strävor pågår, därför läggs en del aktiviteter ut i arbetsversioner så att fler lärare får möjlighet att prova och kommentera innan slutversioner sammanställs.
Skapligt Enkelt matematiskt: Problemlösning Det finns massor av ställen där man kan hitta matteproblem för elever att lösa, så det kan kanske kännas onödigt med ett sådant ställe till, men här samlar jag de problem som jag gillar och som jag tycker fungerar i mina klasser. Vill du använda dem - var så god! Problemen finns i pdf-format. Jag ska försöka sortera problemen efter svårighetsgrad, men det är inte helt lätt. Tanken med problemen är att de ska kunna träna på de förmågor som läroplanen anger. Det handlar alltså inte bara om att komma fram till rätt svar, utan att lära sig olika strategier, att träna på att berätta hur man tänkte, att fundera över om svaret är rimligt och att i förlängningen kunna skriva ner sin lösning matematiskt. Talområde 1-20 POJKAR och FLICKOR (dubbelt, totalt)BLOMVASEN (dubbelt, totalt)KULPÅSEN (fler än, totalt)ANNAS MYNT (värda, mynt)BARN PÅ LED (början, slutet, ordningstal)VILKA ÄR TALEN? Talområde 20-100 Talområde >100 PLANKAN (division, bild) Tal i decimalform VATTENGLASET (fullt, halvfullt, hg)
Klas Matematik - Matte - Öva huvudräkning Detta är en sida för Dig, Dina barn eller skolbarn att öva matte, huvudräkning på tid. Du kan göra egna inställningar för att välja vilken typ av tal du vill öva eller välja bland de förinställda. Genom att göra egna inställningar kan man säkert hitta lämpliga övningar för alla åldrar. Du kan öva alla de fyra räknesätten: addition, subtraktion, multiplikation och division med heltal. Sidan är kanske mest lämpad för att öva gånger (multiplikationstabellen) vilken man lär sig utantill för att där kunna bli riktigt snabb. Jag har även försökt skapa en utskriftsanpassad layout för att man på ett enkelt sätt ska kunna skriva ut sin övning och fylla i den på papper. För att börja, tryck på länken "Öva naturliga tal" och välj något av de förinställda valen eller varför inte göra en egen övning. Lycka till!
De talar om trianglarna Foto: Andreas AnderssonDe runda borden fylls av trianglar, kvadrater, rektanglar och cirklar i olika färger. Det är en ivrig samling som letar rätt på trianglarna och håller upp dem i luften. Matematiklärare Susanne Jönsson delar ut skrivtavlor till eleverna, som ska arbeta i par, och betonar att det inte spelar någon roll hur texten ser ut, den ska snart suddas ut och ersättas av ny. Tvåorna i Drottninghögskolan i Helsingborg har precis börjat med de geometriska formerna. I går fick de ”känna” på materialet. Susanne Jönsson startar varje område med ett konkret material som ger en gemensam upplevelse att prata om. Arbetet med geometri påbörjades i förskolan och förskoleklassen. Susanne Jönsson ber eleverna att sortera trianglarna och påminner om den ”hemliga regeln”. Foto: Andreas Andersson– Tre! – Hur känner vi igen en triangel? – Tre kanter, säger en pojke. – Det är rätt, men vad heter det? – Sidor, vet en annan. – Det är viktigt att beskriva skillnaderna med ord. – Ja!
Klas Matematik - Matte - Öva huvudräkning Kreativ matte Om Kreativmatte.se När jag för några år sedan arbetade som matte- och datalärare visade en elev mig sina filmer gjorda i Flash. Jag blev fascinerad av programmet Flash och dess möjligheter och började att göra interaktiva matteövningar i Flash. Jag har nu samlat mina matteövningar på kreativmatte.se, - fria att använda för alla intresserade! Jag var mattelärare för årskurserna 7-9, så de flesta matteövningarna är ursprungligen anpassade till dessa årskurser, men väl användbara även för mellanstadie- och gymnasieelever. Tanken med matteövningarna är att pröva/leka sig fram till fördjupad förståelse för matten. Matteövningarna är inte ordnade i svårighetsgrad, dom läggs upp allteftersom dom blir färdiga. Idéer till nya matteövningarna och synpunkter kring befintliga är mycket välkomna!
Matematikpapper Här finns kopieringsunderlag som du fritt kan använda i din undervisning. En del lärare skriver ut exakt det som behövs till en lektion, andra gör iordning en pärm med de underlag som kan vara aktuella för ett läsår och placerar pärmen vid kopiatorn. Eleverna kan alltid få arbeta på fina papper som inte är kopia på kopia på kopia … Har du önskemål, förslag eller synpunkter, hör av dig till Lena.Nilsson@ncm.gu.se. Läs en Nämnarentext om Matematikpapper >>, Stämmer inte måtten när du skrivit ut? Rutade papperKollegieblocksrutigt papper Obs! PrickpapperPrickpapperPrickpapper 2 cmIsometriskt prickpapperIsometriskt prickpapper 25 mm, avpassat för multilinkkuber TriangelpapperTriangelpapper, småTriangelpapper, mellanTriangelpapper, stora HexagonpapperHexagonpapper, småHexagonpapper, mellanHexagonpapper, stora MultiplikationsmaterialTom multiplikationsruta, två mindreTom multiplikationsruta, en störreTvå ifyllda multiplikationsrutor Rektangelformationer för multiplikation
Matteboken - Hem Matematik på nätet | IT förändrar skolan Nu börjar det finnas en hel del bra matematikresurser på nätet. Och då menar jag inte i huvudsak fakta om matematik eller mer av samma som man kan hitta i boken utan nya sätt att visualisera matematiska samband och begrepp. Datorn och Internet ger helt enkelt nya sätt att lära som bättra kan anpassas efter lässtilar och elevers behov. Dessutom kan man arbeta med hela världen i klassrummet när man har tillgång till Internet. Igår var jag på matematikkväll med Natur och Kultur, där föreläste läraren, forskaren och matematikutvecklaren Mona Rösseland. Till Multi finns det en del webbaserat material på norska, men det kan fungera också i svenska klassrum, pröva gärna bråkräkningen. Ett annat mycket bra exempel på hur man kan använda nätet för att boosta metteundervisningen är Mattecoach på nätet. Det kommer mer om matte- var så säker!
Mattebloggen - Roligare matematik Paper Models of Polyhedra Instruktioner: Multiplikationsspel – barnenochbjornen Vi har hittat ett jätteroligt multiplikationsspel. Vi tyckte att de andra klasserna också skulle få spela det spelet. För att de ska veta hur man gör skrev vi instruktioner till dem. Sen filmade vi instruktioner också så att de verkligen ska förstå. HÄR kan du se filmen. Instruktioner: Multiplikationsspel Vad du behöver: – två tärningar– två färgpennor med olika färg– två personer– ett multiplikationspapperHur du gör: Bestäm vem som ska börja, kanske med hjälp sten, sax, påse eller att man slår tärningen och ser vem som får mest. Math Worksheets Addition This index page will link you to all types of addition worksheets, including basic facts, 2-digit addends, 3-digit addends, 4-digit addends, fraction addition, decimal addition, fact families, and money addition. Addition: Basic Facts Worksheets with basic, single-digit addition facts (sums up to 18). Addition: 3-Digit Addends Practice adding 3-digit numbers together with these printable worksheets, task cards, and games. Addition: 4 and 5-Digit Addends Challenge your students to solve addition problems with 4 and 5-digit numbers. Addition: 3 or More Addends Column addition problems with 3 or more addends of 1, 2, 3, and 4-digit numbers. Addition and Subtraction Mix: Basic The worksheets, flashcards, and number lines on this page have a mix of basic, single-digit addition and subtraction problems. Addition: Fractions Add fractions and mixed numbers with like denominators, as well as unlike denominators. Addition Properties Addition Squares Addition-Subtraction Fact Families Area of Triangles
Bok om ny metod för att lära sig matte - Eskilstuna Eskilstuna Minnesmästaren Mattias Ribbing från Eskilstuna har tillsammans med matematikern Per Sundin skrivit en bok som handlar om hur man kan lära sig matte på ett nytt sätt. Artikelbilder Författarna Per Sundin och Mattias Ribbing. – Den röda tråden med den här boken är hur man kan förstå mycket snabbare och bättre genom att tänka i bilder, säger Mattias Ribbing. Varför är det bra att tänka i bilder? – Det är för att man lurar hjärnan att tro att den har upplevt någonting. Mattias Ribbing är född och uppvuxen i Eskilstuna. Nu har han tillsammans med matematikern Per Sundin släppt boken Fatta matte - gör matematik enkelt med kraftfull minnesträning (Forum förlag). – Just att tänka i bilder ger en mycket mer levande kunskap som man också har användning av, inte bara något som man tjatar in under en lektion och sedan inte vet man ska använda det till, säger Mattias Ribbing. – Vi har till och med förändrat språket delvis i boken. – Det är ingen skolbok, vi har tagit oss friheter.