Bedömning, betyg och lärande
untitled
Måluppfyllnad i Mitt Flippade Klassrum
I går skrev jag ett rätt bestämt svar till hur jag ser på regeringens förslag till betyg från åk. 4. I mitt inlägg så skriver jag bl.a. att jag inte tror att man höjer elevernas måluppfyllelse genom att ge betyg redan i fjärde klass. Men hur tänker jag då? Hur tänker jag kring ökad måluppfyllnad? Hur arbetar jag med mina elever i Mitt Flippade Klassrum för att få eleverna att nå sin fulla potential? Jag skrev igår att jag är för administration. Ja, för det första är det viktigt att eleverna får öva det som jag bedömer. Det är ju då givetvis lika viktigt att man tillhandahåller verktyg för eleverna som gör att de kan utveckla det som jag ser att de behöver utveckla. I Mitt Flippade Klassrum arbetar jag mycket utifrån modeller. Användbar modell för fördjupad analys, framtagen av Östergårdsskolans SO-grupp Men för de svagare eleverna? Analysmodell för att se orsaker/konsekvenser och åtgärder Riktad skrivning där begreppsmall används Formativ undervisning och formativ bedömning tar tid.
Formativ bedömning i praktiken
Den här sidan är framtagen speciellt för att tjäna som underlag vid en workshop om formativ bedömning i praktiken. Många av de exempel som finns på denna sida återfinns också på andra sidor i min blogg. Syftet med denna sida är att göra workshoparbetet lätthanterligt och exemplen lätta att hitta. Du som inte varit med på workshoppen är också välkommen att använda sidan för inspiration! Valbara uppgifter att jobba med: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 7 tips för att arbeta formativt: Tips #1: Målformulering Julias inspelade mål härmade mina inspelade mål Centralt innehåll pedagogiskt ledarskap omgjorda till frågor. Tips #2: Självskattning och kamratrespons Matris som används till varje diskussionsseminarium i engelska c Exit tickets: avsluta meningen ”den här lektionen var viktig för mig eftersom…” ”på en skala 1-10, hur väl förtrogen är du med (…)? Tips #3: Förståelse för bedömning Kunskapskraven omtolkade till lättare språk. Använd även inspelade diskussioner som bedömningsunderlag.
Presentations
Below you will find PowerPoint files for presentations given at conferences, workshops and other events. Inevitably, there is a lot of duplication. Some of these are in .ppt format, and can be opened with any version of PowerPoint from 1997 onwards. Others are in .pptx format, which requires the installation of a document converter (available free from Microsoft) if you want to open them with older versions of PowerPoint. Formative assessment: Confusions/clarifications/prospects for consensus, Oxford, UK, February Creating the schools our children need, NSBA conference, San Antonio, TX, April The role of constructs in equitable assessment, AERA conference, New York, April Feedback, performance and learning, Mind, Brain and Education conference, Potomac, MD, July Formative assessment, Performance Matters Learners Conference, Orlando, FL, February Assessment literacy, Performance Matters Learners Conference, Orlando, FL, February How do we prepare students for a world we can’t imagine?
Elevstyrda utv.samtal i år ett.
Det här tyckte jag var ett bra exempel på elevstyrda utvecklingssamtal i årskurs ett eller lågstadiet kanske. Något jag tänker använda och göra om så det passar mig inför utvecklingssamtalen i höst. Länk till Sara Perssons blogg: blogg-tips Hennes idé: ”Vi började med att prata om vad ett utvecklingssamtal är och varför man har det. Nästa steg var att eleverna fick skriva en egen inbjudning till utvecklingssamtalet. Efter detta var det dags att skriva dagordning för utvecklingssamtalet. När det bara var några få dagar kvar tills de första eleverna skulle ha sina samtal körde jag ett litet rollspel med en elev inför de andra där jag låtsades att vara elev och eleven min förälder. Inför själva samtalen dukar Jeanette och jag upp så många bord som behövs i klassrummet med elevens låda med arbeten, 2 dagordningar och de självbedömningar som behövs. Elever och vårdnadshavare kommer in efter hand och sätter sig och börjar. Ja, så gör vi alltså just nu.
IKT Vision 2015-2016
Kooperativt lärande – Elevaktiva arbetssätt