IKT i skolan, del 22: Ljud - JL Skolutveckling
Ju mer man jobbar med datorer och lärplattor i undervisningen, desto mer beroende blir man av att hitta bilder och ljud som man kan använda. Bilder har jag tagit upp i ett tidigare blogginlägg, så nu är det dags att fokusera på ljud. Exempel på olika appar, program och tjänster på nätet som kan vara användbara: Audacity Ett gratisprogram (PC/Mac/Linux) som håller mycket hög kvalitet. Audiopal En onlinetjänst för att spela in ljud som man kan lägga in på sin hemsida. Blabberize Man laddar upp ett fotografi och spelar sedan in ljud, så pratar bilden genom att röra på munnen. Chirbit www.chirbit.com Ett onlineverktyg för att dela ljud med andra. Freesound www.freesound.org/ Gratis ljudeffekter. Garageband Apples program till Mac och iPad där man kan spela olika instrument, men även spela in ljud. Soungle Gratis ljudeffekter och en del musik som är gratis. Lycka till med ljudskapandet!
Livets glada pussel: Lärakänna med IKT
Nu har terminen dragit igång med full fart! I tre veckor har eleverna fångats upp i skolans famn =) Många elever som man haft från förra året, men även några nya ansikten förutom en hel hög med härliga år 4:or. För att skapa relationer är det viktigt att hjälpa eleverna att våga visa vem de är, inom Vittra startar vi alltid med några veckor av kulturarbete, bygga en IUP, lärakänna, kunskapsfunderingar och uppstart av första temat för terminen. Men hur gör man då för att lära känna varandra? Ni vet, på riktigt? Om man frågar en lärare om tips på samarbetsövningar eller lärakänna-övningar så kan ni säkert få en drös av heta stolen, 4hörn, oavslutade meningar, intervjua varandra, pusselbitar att rita på, sugrörstorn osv.. Men på senare år har vi fått fler verktyg att använda, så varför inte vidareutveckla eller modernisera de verktyg vi redan har? Eftersom jag har en hel del IKTverktyg att laborera med och fått inspiration från många olika ställen, tänkte jag ge några bra förslag. Podradio.
Så kör du Word och Onenote - helt gratis
OBS! Efter att vi skrev den här skolan har Microsoft tvingats byta namn på Skydrive - till Onedrive. I texten nedan har vi dock valt att behålla namnet Skydrive. Ordbehandlaren är det viktigaste programmet för många av oss. Att kunna skriva texter är viktigt, oavsett om det handlar om brev, uppsatser, rapporter, inbjudningar, avtal eller något helt annat. Det är med andra ord inte konstigt att program som Microsoft Word har blivit en självklarhet på de flesta datorer. I förra delen av vår Skydrive-skola gick vi igenom grunderna och hur du kom igång. Vad är Web App? Microsofts näthårddisk heter Skydrive, medan de kontorsverktyg som ingår har fått namnet Web App. Som du märker har de samma namn som programmen i Microsofts kontorspaket Office, men det är viktigt att komma ihåg att det handlar om nedbantade versioner. Onenote Web App saknar exempelvis den textigenkänningsfunktion som finns i programmet och som gör att du kan söka efter text i inskannade bilder. Samarbetsförmåga. För alla.
Related:
Related: