background preloader

Metaforer

Metaforer

Hur gestalta Språk i alla ämnen för alla elever på Släbro/Råbyskolor Vad är ett väl fungerande arbetslag? Jag har funderat en del över arbetslagsarbetet i skolans värld. Om det fungerar som det ska. Om det är en förutsättning för att kunna utföra yrket väl eller ett nödvändigt ont. Jag har framförallt funderat över hur man får ett arbetslag att fungera som allra bäst. Jag minns en twitterkonversation som mynnade ut i ett blogginlägg av Elisabeth Landström som handlar om arbetslagets styrka. Arbetslag utan arbetslagsledare. Jag är väldigt intresserad av att ta del av hur du ser på arbetslagsarbete i skolans värld. Skriv och kommentera här eller posta ett eget inlägg till redaktion.skollyftet@gmail.com //Anna Kaya

Ett fniss bland dystopierna Bok Änglar, sjöjungfrur, fniss och postapokalyps – det svenska ungdomsboksåret 2014 börjar lovande.Men var är all världen? undrar Lena Kjersén Edman. Zombier och vampyrer är rätt omoderna numera. I stället för historier om odödingar har det kommit ut över 20 fantasyböcker som handlar om mermaids och angels. Trenden i svensk barnboks/ungdomsboksutgivning just nu är helsvensk. Trist. Amerikanska Becca Fitzpatrick skriver ännu en gång om fallna änglar och nefiler i Änglarnas kamp (Wahlströms) och Laini Taylor skrämmer läsaren med berättelser om vingbeklädda änglar och demoner i Mörk ängel (Bazar). Av Svenska Barnboksinstitutets statistik över 2013 års utgivning av 1 770 nya barn- och ungdomsböcker framgår det också att det är mellanåldersböckerna i långa serier (som handlar om deckare, spöken, monster, djur, familj, skola och mobbning) och lättlästa böcker som ökar mest. Nu har den fristående fortsättningen kommit. Vågar de alls tro på en framtid? Så som det är när man är förälskad …

Poeten som satte Danmark i brand Det är inte en lögn, även om man ute i den stora världen kan ha svårt att förstå det: en diktsamling av en 18-åring har fått danskarna att på allvar förstå vad som står på spel om inte ghettoverkligheten tas på allvar. Süddeutsche Zeitung, Tysklands största kvalitetstidning, skrev nyligen om Yahya Hassans överväldigande succé i Danmark. Tidningens kulturredaktör, Thomas Steinfeld, rosade Hassans dikter, men var begripligt nog förundrad över att en enda ung poet har lyckats mjuka upp låsta positioner i debatten om invandrare och islam i Danmark. Man kan inte klandra Steinfeld för att han undrar, för man måste verkligen känna till den danska integrationspolitikens djupa nederlag för att förstå varför en diktsamling plötsligt kan åstadkomma så mycket. Faktum är att Danmarks i dag mest lästa poet, ja författare över huvud taget, har skapat ett konstverk av en kvalitet som når bortom honom själv i kraft av det sätt på vilket han konstnärligt förlöser sitt våldsamma ämne.

Yahya Hassan vidgar poesins rum Den danska poeten Yahya Hassans första diktsamling tar sin utgångspunkt i rap, men vägrar underkasta sig hiphoppens förväntade roller och strukturer. DN:s Anna Hallberg läser ett oväntat komplext diktverk. Diktsamlingen ”YAHYA HASSAN” är bättre än vad jag hade föreställt mig. Den är mer omfångsrik, genomarbetad och varierad. Boken rymmer sjuttiosex dikter, varav den sista, ”Långdikt”, sträcker sig över trettiofem sidor. Allt som allt rör det sig om 170 sidor dikt. Ni vet att artonårige Yahya Hassan, som brukar presenteras som ”statslös palestinier med danskt pass”, blivit mordhotad för sin debutdiktsamling. Titeln. Jo. Tänk en diktsamling av Frostenson som skulle heta ”KATARINA FROSTENSON”. Jag föreställer mig boktiteln ”ANNA HALLBERG” över ett svart omslag. Vem äger identitetens namn? Det är ovanligt att diktsamlingar har samma titel som sitt författarnamn, men när det gäller hiphop­artister och deras skivor är sammanslagningen vanligare. 1. 2. 3. 4. 5. Typografin. Upplägget. Eller?

.facebook_-696139731 Nyanser bot mot fanatism (To whom it may concern.) Det går inte att göra ett mumintroll av en smurf, hävdar min goda vän när jag undervisar på en kurs där elevunderlaget är klent och jag förtvivlar. Smurfar bor i Belgien, dricker hallonsaft och bygger en bro som aldrig blir klar. De ser identiska ut. Fortsätt smurfa så blir det smurfigare i smurfsaften, säger Smurfen. Mumindalen är en helt annan värld. Man blir aldrig riktigt fri om man beundrar någon för mycket, säger Snusmumriken. Mumindalen kan också, med fördel, läsas som ett intrapsykiskt landskap. Om man läser om mumintrollen får man en annan blick på världen än om man läser om smurfar. En bra bok är en bok som man läser snabbt, säger före detta justitieministern Tomas Bodström på bokmässan 2008. Missförstå mig rätt, jag går också gärna till Sibylla, där jag vet precis vad jag får när jag beställer Pucko och potatismos. På den tiden gick det att göra ett mumintroll av en smurf i Sverige. Under hela högstadiet försökte mina lärare göra folk av oss.

Startkit – en termins arbete med BFL | Kvutis Startkitsupplägget, som består av åtta lärmoduler, är tänkt för att komma igång med kollegialt arbete med BFL. Klicka på bilden för att komma till startkitet Innehåll i startkit1 Förutsättningar2 Upplägg och innehåll3 Annat stödmaterial

Så skola vi tillsammans Omkring 800 barn deltog i den första sagostunden i Malmö och ganska snart etablerades rörelsen även i bland annat Stockholm, Göteborg och Helsingborg. Litteraturvetaren Jimmy Vulovic skriver om den skånska arbetarrörelsens kamp för allas rätt till bildning i skenet av vår tid där enskild valfrihet går före kollektiva resultat. Mitt tydligaste minne från en rättssal är en man som försökte bevisa sin oskuld i ett misshandelsfall. Orden på bruten svenska var kantiga när han optimistiskt inledde sitt försvar. Han försökte verkligen, i alla fall till en början, men det var svårt att ta hans ord till sig. Rättvisan vred otåligt på sig, sneglade till och med på klockan. Till slut förstod mannen det lönlösa i försöken att nå fram med sin berättelse. Jag hävdar inte den där mannens oskuld. Bilden av honom, ljudet av brutna ord och sedan tystnaden, har följt mig in i flera forskningsprojekt om den viktiga kamp för bildning och utbildning som arbetarrörelsen en gång utkämpade. En annan tid.

Related: