Timbuktus tal - ord för ord
I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag. Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane. Då höll han känslofyllda talet. "Jag tog med med mig en sak i dag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu, för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här (visar upp sitt pass). Det brukar jag bara ha, som sagt, när jag ska lämna Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, och var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, och som lever i Sverige, som har ett sådant. Jag tog med den i dag för att säga att detta är mitt bevis i varje fall, på att jag inte är någon främling. Ni behöver inte vara toleranta mot mig. Tack."
Bildspråk
Dela det här: Gilla Gilla Laddar... 4 reaktioner på ”Bildspråk” Kommentera Avbryt %d bloggare gillar detta:
Kopia av Kamratrespons muntligt framträdande
”Balladen om en bruten näsa” – Arne Svingen « Bokhora
Läsåret 2013 slutade med en riktig höjdare, Bart i ”Balladen om en bruten näsa”. Döpt efter Bart Simpson (bara det!) och på alla sätt en toppenkille. Han är 12, bor med sin mamma, tränar boxning på fritiden fast efter flera månaders träning har han fortfarande inte börjat slå själv, och så är han nästan längst ner i rangordningen i klassen. Det där ”nästan” är ju väldigt viktigt. Om man har läst en massa beröm om en bok blir man ju lätt orolig att den inte ska motsvara det sen. ”Balladen om en bruten näsa” har prisats överallt, men Bart levde tack och lov upp till det. En av de mest spännande sakerna med den är hur man förstår vad som är fel. ”Balladen om en bruten näsa” lyckas göra något nytt av den socialrealistiska idyllfobiberättelsen som sällan känns särskilt fräsch nuförtiden. Kommentera
The Digital Lives of Teens: Mobile is Now
Matt Galligan, co-founder of SimpleGeo, says, "The future of mobile is the future of everything." Galligan sees a future where mobile will pervade every facet of life, from communication to wallets to car keys. The PEW Internet and American Life Project reports in its Teens and Tech section that "78% of teens now have a cell phone, and almost half (47%) of them own smartphones." There are now over six million mobile subscribers, write Eric Schmidt and Jared Cohen, authors of The New Digital Age: Reshaping the Future of People, Nations and Business. For teens, the phone is the social device. One teen shared, "I use my phone for all of my social networking. Since the go-to spot for mobile social is the phone, not the tablet, this might be encouraging news for schools incorporating tablets into the learning environment. Cooler Than a Tablet Phones are ubiquitous, small, easy to carry and easy to hide. The Lure of Connectivity The default for kids is to share. Stay Relevant Mobile is now.
20131204 – Jason Diakité (Timbuktu): Tal i riksdagen under Fem i tolv-rörelsens manifestation | Svenska tal
Jag tog med med mig en sak idag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här [visar ett pass], det brukar jag bara ha, som sagt, när jag lämnar Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, som lever i Sverige, som har ett sådant. Jag tog med den idag för att säga att detta är mitt bevis i alla fall, på att jag inte är någon främling. Och jag kräver att den doktrin, som håller en person högre än en annan person, på grund av dennes hudfärg, religion, kön eller sexuella läggning, omedelbart och för alltid, diskrediteras, suddas ut och överges. Men i utbyte ger jag dig mitt liv Sverige. Tack.
Konsten att skriva referat med ämnesrelaterat språk
När eleverna ska skriva eget arbete eller rapporter ingår det att återge andras tankar och idéer i en sammanställning som kan vara ett referat. Just denna aspekt att återge någons åsikter finns också ofta prövat i de nationella proven i svenska där eleverna ska beskriva och förklara vad någon tycker på skrivdelen utifrån häftet de läst till läsförståelsen. När de återger ska eleverna använda ett ämnesrelaterat språk. Eleverna ska uppge källan och använda referatmarkörer när de återger personens tankar och för texten framåt med ett ämnesrelaterat språk. Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från /…/ källor och för då /…/ resonemang om informationens trovärdighet och relevans. (Svenska/Sva åk9, Lgr11) Vilka källor? När jag arbetar med detta i undervisningen använder jag mig ofta av faktatexter från SO eller NO-undervisningen som källa för elevernas referat. Ämnesord för referat gjorda i appen VisualPoetry Mönstertext Skolverkets exempeltexter
Charlottas klassrum
noveller
Tungan rätt i mun: Att lyckas med argumentation
Samuel träffar retorikcoachen Elaine Eksvärd (född Bergqvist) och får träna i konsten att argumentera för det han tycker är viktigt. Frågan är bara om Samuel kommer att lyckas med att övertyga sin pappa om att få höjd veckopeng? Samuel hälsar också på hos språkröret Gustav Fridolin i riksdagen och får tips på hur man ska göra för att få andra att lyssna på det man tycker är viktigt. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)
Du får köpa snuset i säcken
Snus får ha vilken smak som helst. Men texten på dosan får inte berätta vilken smak det är på snuset, visar en ny utredning som presenteras i dag, uppger Ekot. Sedan tidigare står det klart att Sverige får bestämma över snusets innehåll, och att snusdosan kan se annorlunda ut när EU:s tobaksdirektiv blir svensk lag. Utredningen har även tittat på hur varningstexterna kan utformas och kommer att gå emot regeringen och riksdagen när det gäller cigarettpaketens varningsmärkning. – Det finns ändå ett visst utrymme som faller utanför tryckfrihetsförordningen.
Jenny på Wendes: Blackout Poetry - en ingång till poesin?
Igår läste jag Lena Kjersén Edmans recension på Svensklärarföreningens hemsida. I den skriver Kjersén Edman om poesin och att den är levande i dagens barn- och ungdomslitteratur. Kanske är det så. Och kanske är det också så att den får allt större plats i undervisningen. Jag har under de senaste veckorna arbetat mycket med poesi och då inte bara traditionella dikter utan också med låttexter. Jag och eleverna i min svenskgrupp är mitt uppe i arbetet med jagskriver.nu och i detta arbete är poesin med som en röd tråd. En av de saker vi gjort är en aktivitet som kallas Blackout Poetry. 1. 2. 3. 4. 5. 6. I min undervisning valde jag att använda den lokala tidningen, Kristianstadsbladet. Jag gjorde denna övning under ett pass (1,5 timme) och eleverna var fokuserade och koncentrerade.